Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания прати 219 страници доказателства по “Барселонагейт”

По случая са изпрани над 5 млн. евро, се казва в справка, получена от ДАНС от Испания

15 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Испанските власти правят връзка между Борислава Йовчева и Бойко Борисов и допускат, че част от парите, с които са купувани скъпите имоти в Барселона, може да са от него.

Извиненията, с които българската прокуратура оправдава забавянето си по свързаното с Бойко Борисов дело "Барселонагейт", намаляха с едно. Вчера в спецпрокуратурата са получени 219 страници доказателства от Испания. Това е една от двете заповеди за разследване, по които спецпрокурорите чакаха отговори от Испания, и обясняваха, че докато те се бавят, разследването е на практика блокирано. Получените 219 страници са на испански и предстои да бъдат преведени, обясни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев да специално свикан брифинг.

Той не пожела да отговори какво има в материалите от Испания, преди да е готов официалният им превод. Но обясни какво е поискала българската прокуратура - разкриване на банкова тайна, разпити на свидетели, установяване на парични потоци и т.н. Така спецпрокуратурата остава в очакване испанците да изпълнят и втората заповед за разследване.

По думите на Кръстев прокуратурата е готова с 90% от разследването. Предстои да се анализират новопристигналите 219 страници и ако след това се наложи, да бъдат направени разпити на нови свидетели, или преразпити на вече разпитани лица. Кръстев посочи, че са разпитани "абсолютно всички свидетели", които се споменават. Разпитан е и бившият премиер Бойко Борисов. Разпитана е и бившата манекенка Борислава Йовчева, която живееше в прословутата къща в Барселона. По делото вече е готова и финансовата експертиза, но прокуратурата отказа да я коментира.

Беше обявено обаче, че от ДАНС е изискана получена от тях справка от Испания. За документа "Сега" писа още вчера (виж по-долу). Справката е изискана още след като на 2 февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че в МВР са получени материали от Испания. Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира по този повод, че разследването се води от държавното обвинение и МВР и ДАНС нямат отношение към него.

ДАНС е пратила справката на прокуратурата. Според прокурорите обаче, те не са виждали подобен документ - на английски, без подписи и печати, без да се споменава към коя дата се отнася и защо е съставен.

Както "Сега" вече съобщи справката, получена от МВР от Испания, по казуса "Барселонагейт" е пратена от вътрешния министър Бойко Рашков към главния прокурор Иван Гешев. Заключенията на испанските власти, изпратена на ДАНС в края на януари са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, с който "Сега" се запозна.

Справката от 21 страници се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикации, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Миналото лято се разбра, че испанските власти са прехвърлили разследването на "Барселонагейт" на българските, които били по-напреднали в него. Тук спецпрокуратурата търси пране на пари и чака отговори от испанските власти. 

Испанските власти са изпратили преди няколко дни на българската полиция нови материали по скандала "Барселонагейт" "Планираме да предприемем някакви действия. Според испанските власти се касае за пране на пари. Не може тези материали да не отидат до прокуратурата.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Преди 2 години един от водещите испански вестници - "Периодико" излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.

Скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има премиерът Бойко Борисов, се разгоря с нова сила. Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация".

До 28 юни 2018 г. фирмата Ema BGS SL е притежавана от бащата на Йовчева - Георги Йовчев и фирма Palms Enterprises Overseas LTD, намираща се в Кипър и представлявана от Силвия Николова. След това те продават дяловете си на испанския адвокат Серхи Санчо Хосе и на Миглена Николова. И двете фирми са регистрирани на един и същи адрес в Барселона. Няколко месеца по-късно дяловете на Ema BGS SL са били прехвърлени на VBG Energy ООД, чийто представител е Росица Велкова, близка до втория човек в ГЕРБ по онова време Цветан Цветанов.

Ema BGS SL е управлявано по административни въпроси от бащата на Борислава Йовчева и от Силвия Николова. Отбелязва се, че Силвия Илиева Николова, която е испанска гражданка, е активист на българското правителство и ГЕРБ.

"От наличните до момента данни е видно, че произходът на средствата /увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност 2.3 млн. евро/, използвани за придобиване на бизнеса не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството", пишат испанците.

Капиталовите инжекции към Ema BGS SL се предполага, че са правени от лица, за които няма информация, която да потвърди законен произход на средствата. "Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България", се казва още в доклада на испанците.

Друг извод в доклада е, че "изглежда всичко сочи, че Йовчева и дъщеря й са се преместили зад граница, най-вероятно в Рим, Италия".

Испанската полиция е наблюдавала жилището, в което живеят Йовчева, родителите и дъщеря й. Момиченцето посещава обществено училище и като неин единствен настойник е посочена Йовчева. Бившата манекенка ползва порше, регистрирано на фирмата. "Въпросният имот може да се класифицира като луксозен, намира се в скъп квартал на Барселона, разполага с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение", пише в доклада.

Става ясно още, че полицията в Испания е следила Йовчева и до луксозния бутик в центъра на Барселона. Тя ходи там рано, не обслужва клиенти, т.е. отговаря за управлението на магазина. Баща й също е засичан да отваря магазина и да дава инструкции на служителите. Властите пишат още, че Ema BGS SL е декларирала загуби за 2014 и 2015 г. за 1,225 млн. евро. Магазинът за дрехи не е особено печеливш, а в същото време е собственик на поршето, ползвано от Йовчева. Поршето, оценено на повече от 70 000 евро, е придобито с договор за лизинг през февруари 2017 г. с Banco Sabadell - разход, който е в противоречие с декларираното в годишния отчет на дружеството. Това обстоятелство на практика представлява търговски банкрут на дружеството, обясняват испанските власти.

Numin Invest SL се занимава с недвижими имоти. В нея дялове имат Йовчева и баща й, но основният капитал е на Александър Чаушев и партньорката му Яна Горанова. Фирмата е регистрирана на същия адрес като Ema BGS SL. Точно през Чаушев е и връзката с Борисов, която правят службите. От 2013 до 2016 г. дружеството декларира 70000 евро загуби. Съдружниците правят опити да смекчат загубите чрез вноски за почти същата сума.

Най-важната финансова транзакция е покупката на имущество - къщата в Барселона. Произходът на средствата, използвани за покупката на този имот през март 2013 г., са депозит от 300 000 евро, платен чрез банков трансфер, 100 000 евро, платени с банков чек, 2.5 млн. евро, платени с друг банков чек, както и 232 000 евро такси, вероятно платени от Александър Чаушев и Яна Горанова. Предварителното заключение на испанците е, че Numin Invest SL няма търговска дейност и следователно е само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи и капитал от трети страни. "Настоящите наематели /Борислава Йовчева и семейството й/ нямат никакви отношения с Александър Чаушев и неговата съпруга, и за целите на това разследване няма никакво логично обяснение на факта, че този имот служи за жилище на тези лица. Следователно най-очевидната хипотеза е, че реалният собственик на чуждите капитали не са Александър Чаушев и неговата съпруга, а някой, който има връзка с реалните обители имоти", пише в доклада.

"От обществено достъпната данъчна информация за приходите на Борисов в България не може да се предположи как той може да си позволи такива парични инвестиции в Испания. Това може да се заключи и от информацията, публикувана от КПКОНПИ", пише още в справката. В нея се напомня, че Борисов винаги е отричал тези твърдения. Но и се сочи, че "въпреки това от събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов".

Борисов: Това е опит за шантаж

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика спешна пресконференция, за да отговори на информациите за доклада от Испания. Той го определи като "пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани", разконцентрирани и извадени от равновесие. Според него управляващите следват принципа "като няма хляб, дайте им зрелища". "Нито съм имал къща (в Барселона), нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, където съм се родил. Чудовищни са сметките за ток, инфлацията отиде, не можем да кажем 10-15% ли е. Мрат средно по 100 души на ден, те се хвалят, че се справят с ковид-кризата", изреди Борисов. И продължи, че страната е първа по смъртност месеци наред (тенденция, която между другото започна по време на неговото управление), че няма бюджет, нито план за възстановяване.

Борисов каза още, че властите трябва или да докажат твърденията в испанския доклад, или да се извинят.

 

Още по темата