Медия без
политическа реклама

Испанската полиция: Има разследване срещу Бойко Борисов

Скандалът с къщата в Барселона избухна с нова сила

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има премиерът Бойко Борисов, се разгоря с нова сила.

"Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация". Това заявиха от пресцентъра на полицията в Каталуния пред "Сега".

Днес един от водещите испански вестници - "Периодико" излезе с три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Източник на въпросните суми според разледването са “физически лица, които пребивават извън Испания“. Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.

Полицаи от звеното за икономически престъпления

 

са следили и снимали къщата,

 

в която според сигнала живее Йовчева. Според тяхното определение става въпрос за “луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение“ в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона. В хода на разследването се е установило, че къщата, която има и басейн, е закупена през 2013 г. на цена 3 млн. евро. Тя е на името на Numin Invest SL. Борислава Йовчева е администратор на фирмата от януари до юни 2013 г. Според разследващите основен акционер във фирмата е руският гражданин Александър Чаушев, бивш шеф на „Лукойл“ и съратник на Валентин Златев. Според централното звено за пране на пари фирмата е регистрирана през 2012 г. с цел сделки с недвижими имоти, с капитал 3000 евро, внесени от Борислава Йовчева. През 2015 г. Чаушев и съпругата му стават главни акционери, внасяйки всеки от тях 1 450 000 евро. Бащата на Йовчева Георги Йовчев внася капитал от 3006 евро и става миноритарен собственик. Заключението на испанската полиция е, че фирмата няма реална дейност и е създадена с цел “репатриране на капитал към трети страни“.

Испанското издание припомня тясната връзка на Бойко Борисов с Валентин Златев. То твърди, че на 13 февруари е отправило запитване към кабинета на премиера, но не е получило отговор.

Испанската полиция е

 

разследвала данъчните декларации на Бойко Борисов,

 

подадени пред НАП, за да провери дали би могъл да направи въпросните разходи със собствени приходи. Заключението било, че не е възможно. Разследващите са установили, че доходите на Йовчева и баща й също не са достатъчни, за да поддържат начина на живот, който водят. Баща й е електротехник, а майка й - домакиня.

Поради тази причина каталунската полиция е поискала специализираната прокуратура за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти, приходи от чекове и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още 5 други лица.

Йовчева и баща й участват и в друга фирма, Emma BGS SL, чието седалище е въпросната къща в Барселона. Според регистрите в къщата живеят Йовчева, баща й, съпругата му и дъщерята на манекенката, родена през 2012 г. Според испанското издание като единствен настойник на детето фигурира Йовчева, не е посочен друг родител.

Втората фирма е собственик на луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв.м на една от централните улици в Барселона, Paseo de Grácia. Според испанската полиция тази фирма е получила преводи от близо 2 300 000 евро от друга фирма със седалище в Кипър.

Полицаите наблюдавали движенията на Йовчева и установили, че

 

тя отива в магазина предиобед, но не обслужвала клиенти,

 

а се занимавала с „управление и контрол“. В магазина има 7 служители, твърди разследването.

Фирмата Emma BGS SL е създадена през юли 2014 г. Йовчева и баща й внасят капитал от 1500 евро всеки. На следващата година кипърската офшорка Palms Enterprises, влиза като съсобственик, внасяйки 1 750 000 евро. Според данните от разследването, собственици на кипърската фирма са лицата Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова. Испанската полиция заключва, че „не може да се докаже произходът на 2 300 000 евро, на колкото възлиза инвестицията в магазина“.

В хода на разследването испанската полиция е установила, че Борислава Йовчева се придвижва с бяла кола марка Porsche Macan. Полицаите са заснели манекенката в колата на излизане от къщата в Барселона. Колата е регистрирана на името на фирма Emma BGS SL. Според доклада на прокуратурата колата е оценена на 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 от банка в Барселона, твърди вестникът. Според полицията разходът е в разрез с данните за загуби на магазина и фирмата, която е в състояние на фалит.

 

Премиерът Бойко Борисов за пореден път категорично отрече

 

да има имоти в Барселона.

"Последно преди 15 години съм бил там /в Барселона/ като кмет. Нито имам такива фирми, нито такива пари. Към мен никоя служба, полиция или прокуратура не е проявила интерес и не ме е търсила", каза той. И приписа атаката на хората около президента Румен Радев и на Русия. "Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. Бяха до него онзи ден хора, които видяхте - децата на разузнавачите, които сега са и в европейския парламент, действат като тях. Тези неща започнаха от 2015 г., от 2016 и 2019 г. и вече всичко е проверено и ясно. Това се говореше един месец в България от тях и те загубиха евроизборите. Защото говорят, но стана ясно, че нищо няма и хората видяха", коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел. "Защо, когато се боря за най-бедните райони в Северозапада за повече пари, има тежки преговори, излизат такива неща?! Няма да ме разколебят, ще строим и ще работим, няма да ме уплашат", каза още той (от 6:00 мин. във видеото долу).

Периодично през годините щом наближат избори тази фалшива новина се завърта. Целта е да ме разколебаят, но няма да успеят. Освен това бях предупреден за поредния опит да съживят тази безумна манипулация. Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона от 15 години, така че няма защо да отговарям на нещо, за което няма никакви доказателства. Още повече, че никоя служба, никоя власт, прокуратура, полиция не ме е търсила да ме пита това вярно ли е. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!

Posted by Boyko Borissov on Friday, February 21, 2020

Премиерът потвърди, че не е отговорил на въпросите на "Периодико". "Защо да отговарям на нещо, което дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пишат, че няма доказателства ?!  Да, Саздов беше шеф на комсомола в Банкя, когато бях ученик. С Христов съм играл тенис преди 15 години. И да кажат - "значи е истина". Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Преди 2 месеца ни предупредиха", обясни той. По думите му идеята била шествието, което Радев оглави на 19 февруари, да е пикът, за да се направи пуч. "Това да познаваш някого, не те прави замесен в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства след това. При моята интензивност може да съм забравил кой познавам”, отговори премиерът на въпрос дали познава Йовчева.

 

"Нямаме официална информация,

 

не сме сезирани от испанските власти", каза пред "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя препрати въпросите за разследването за къщата в Барселона към специализираната прокуратура. Говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов първоначално не отговори на телефонното позвъняване на "Сега". След това обаче върна обаждане, чу въпросите и каза, че е в среща и не може да говори в момента. На забележката защо връща, щом е в среща, Пейчинов обясни, че много хора го търсели и затова. По-късно прокурорът обеща в понеделник да разговоря с наблюдаващия прокурор и ако той е съгласен, да предостави информация.

 

В МВР нямало запитвания от испанските власти,

 

каза пък пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов. "По официалните канали няма запитвания от испанските власти за Бойко Борисов. Няма сигнали и за разследване спрямо имущественото състояние на премиера", каза той. От Националната агенция по приходите коментираха пред Сега", че също не са питани от Испания за доходите на Бойко Борисов.

През май 2019 г. водачът на листата на "БСП за България" за евроизборите Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата с документи за къщата в Барселона, която според нея е на Бойко Борисов. Тя твърди, че 1,7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. "Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а в последствие и нейният баща Георги Йовчев. Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.

„Проследихме пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД, и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005 г. Вторият човек  е негов съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмата „Ипон“. Третият човек е Йордан Христов, управител на "Спортни имоти Приморско" АД", обясни Йончева. По думите й Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма Palms Enterprises (Overseas) LTD в България. Тя допълни, че  съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings”, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г.

Йончева коментира тогава, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.  „Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания”, заяви тогава тя.

Пред "Сега" днес Йончева коментира, че към момента няма никаква информация какво се случва с трите сигнала, които миналия май внесе в прокуратурата.  "Интересно е, че нямам никакъв отговор от прокуратурата. Не са ги върнали като неоснователни, но в същото време никой не ме е информирал да има движение по сигналите", посочи евродепутатът. Единственият отговор, който е получила са номерата, под които са заведени, предадените от нея документи.

"Журналистите в Европа подобни разследвания ги правят обикновено месеци, а може и година", посочи Йончева. "Темата за корупцията по високите етажи на властта в България многократно присъства и в работата ми в Европейския парламент. Имах наскоро двустранна среща с ОЛАФ, с изпълнителния директор на организацията, както и с комисаря по вътрешните работа на ЕС, на които настоявах темата за корупцията не само да бъде част от новия механизъм за наблюдение за върховенството на закона, но и да борбата с нея да бъде приоритетна, особено по отношение на превенцията", каза Йончева. Според нея най-ценното в бъдеще, и не само за България, ще е именно предотвратяването на корупционните схеми още в зародиш.

 

Днес БОЕЦ внесе сигнал до главния прокурор,

 

в който иска да се разследва информацията в испанските медии. Организацията припомня, че още на 27.07.2018 г. е сезирала през испанското посолство институциите и прокуратурата на Испания за фактите около къщата в Барселона и съмненията за извършени престъпления. Същият сигнал е внесен и в КПКОНПИ, но оттам резултат няма. На 20.03.2019 г. е сезирана и каталунската антикорупционна полиция.
Сийка Милева обясни пред "Сега", че прокуратурата проверява всеки сигнал, независимо дали е подаден от институция, физическо или юридическо лице.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Армията интензивно предислоцира войски по пътищата

24 Май 2024

Радев разкритикува НАТО за помощта за Украйна

27 Май 2024

20 от страните-членки на НАТО са покрили 2% за отбрана

27 Май 2024

Кампания '24: Нежност от Гешев, зъби върху Корнелия

26 Май 2024

Борисов допусна вариант да бъде премиер

25 Май 2024