Quantcast
Прокуратурата: Търсим пране на пари в "Барселонагейт" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Търсим пране на пари в "Барселонагейт"

Прави се финансова експертиза, която да установи произход на средства, казаха от държавното обвинение
2 901
 El Periódico
Къщата от скандала "Барселонагейт".

Държавното обвинение търси пране на пари в шумния скандал "Барселонагейт". По разследването е допусната финансова експертиза, която събира доказателства за произход на средства, съобщи днес на брифинг пред журналисти ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя обяви, че се "води интензивно разследване".

"Мога да кажа със сигурност, че бившият премиер е давал обяснения по казуса тогава, когато беше още на етап "предварителна проверка". Сега, в процесуално качество, не е разпитван, но това е тактика на разследването", каза още Маджарова.

Преди седмица стана ясно, че прокуратурата в Испания не е прекратила разследването си за луксозната къща в Барселона, в която живееше манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си Ема, а го е прехвърлила на колегите си в България поради дублиране на юрисдикцията. „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, съобщава в писмо главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Наскоро един от замесените в "Барселонагейт" бизнесменът Йордан Христов заяви в платена публикация до БТА, че разследването е прекратено и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче така и не показа документа.

Преписката в българската прокуратура по барселонската афера беше образувана в края на февруари 2020 г., но не по сигнала на Елена Йончева. Прокуратурата се самосезира по публикация в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали бившият премиер Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Скандалът "Барселонагейт" избухна, след като испанският вестник "Периодико" съобщи, че полицията в Барселона разследва схема за пране на пари, от която изплува името на Борисов. Става дума  за луксозно имение в квартала на богатите на каталунския град, в което живееше манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си Ема. Въпреки че за неин собственик се афишира бизнесменът Александър Чаушев, къщата е апортирана във фирма на младата жена и нейния баща Георги Йовчев. Веднага след избухването на скандала имотът бе освободен и обявен за продажба.

Евродепутатката Елена Йончева разкри, че Йовчева има и фирма - EMA BGS SL, която няма дейност, но има впечатляващи приходи, идващи от хора от близкото обкръжение на Бойко Борисов. През май 2019 г. евродепутатът от БСП Елена Йончева обяви, че 1,7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата EMA BGS SL. Управител на дружеството е манекенката, а впоследствие и нейният баща. Йончева твърди, че проследяването на пътя на парите води до трима души - Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г., неговият съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на фирма "Ипон", и Йордан Христов, управител на "Спортни имоти Приморско". Саздов заведе дело с иск от 1 млн.лв. срещу Йончева, но по-късно се отказа от него.

Според отговорите на българската прокуратура на въпросите на евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права Борисов е бил разпитван по скандала.  НАП заяви, че е започнала данъчни ревизии на споменатите в “Барселонагейт” лица. После обяви, че е приключила две от проверките. Съставени са ревизионни актове на едно дружество и едно физическо лице, съобщи преди време пред "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той обаче не уточни кои са хората, обект на проверката, и не даде повече подробности. Резултатите са изпратени в прокуратурата, която вече близо година води разследване по случая. По информация на "Сега" обаче все още не е приключила данъчната проверка на бащата Георги Йовчев, който е бивш водопроводчик от Сандански и няма никакъв по-сериозен бизнес. Тя най-вероятно ще бъде прекратена, тъй като мъжът не пребивава трайно в България. Именно по тази причина пък манекенката изобщо не е обект на проверка от НАП.

Междувременно Йовчева се омъжи за един от споменатите - Йордан Христов. Преди дни бившата Мис България Ивайла Бакалова разказа как й е помогнала да се установи в Дубай, защото “това е семейството на премиера, макар и той да не го признава”.

Затвореният бутик и фирмата Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD). Магазинът е станал собственост на Росица Велкова - бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя от своя страна го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. 

 

Още

Андре Токев влиза в затвора

19.01.2022

Обновена

4113
Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

19.01.2022

2800
Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

18.01.2022

1006