Quantcast
Искът за клевета на Асен Василев срещу Тошко Йорданов е за 250 000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Искът за клевета на Асен Василев срещу Тошко Йорданов е за 250 000 лв.

"Решението е негово. Той е свободен гражданин. В съда ще се види всичко", коментира Йорданов пред "Сега"
Обновена
12 992
 БГНЕС
Тошко Йорданов (вляво) и Асен Василев в 46-ото НС. Първият тогава бе депутат от ИТН, а вторият - министър на финансите. Сега Василев е част от новия политически проект "Продължаваме промяната".

Бившият финансов министър Асен Василев настоява да получи 250 000 лв. обезщетение от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов. Той е завел частичен иск за 25 100 лв. срещу Йорданов, обясниха от Софийския градски съд след въпроси на "Сега". Василев твърди, че Йорданов му е причинил неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август.

Василев обяви намеренията си да съди Йорданов миналата седмица заради твърдението му, че е откраднал интелектуална собственост. "Завел съм иск срещу Тошко Йорданов в съда. Той направи едни изявления от трибуната на парламента. Мястото, където спорът ще бъде решен, е в Софийски градски съд. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за България", заяви Василев пред Нова нюз.

През юли Йорданов заяви от парламентарната трибуна, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. 

Йорданов коментира днес иска на Василев. "За думите от трибуната бих го помолил да прочете чл. 69 от Конституцията", каза той, цитиран от "Фокус". Този текст от основния закон обаче гласи, че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание". Процесът, заведен от Василев, е граждански.

Пред "Сега" Йорданов каза лаконично: "Решението е негово. Той е свободен гражданин. В съда ще се види всичко".  

Сега, ако съдът присъди на Василев напълно сумата по частичния иск - 25 100 лв., той ще може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за лица, ангажирани в политическия живот не предвижда такива размери, коментираха магистрати пред "Сега". Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Точно заради това вероятно Василев е завел частичен иск за 25 100 лв. Така делото му ще се гледа от градския (той се занимава с искове над 25 хил. лв.), а не от районния съд, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лв.

Още

ДБ удари от засада президента на консултациите

07.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

18347
От Нова година добавки ще има само за бедни пенсионери

04.12.2021

Обновена

126144
Асен Василев: Искам в България и европейците да искат да живеят

03.12.2021

2735