Медия без
политическа реклама

Интелектуалци искат Денков да не се снишава за ПСА

13 Авг. 2023
Едни хора, като подписалите днешното писмо, искат махане на паметника, а други, като тия на снимката, го охраняват чрез палатков лагер
Илияна Димитрова
Едни хора, като подписалите днешното писмо, искат махане на паметника, а други, като тия на снимката, го охраняват чрез палатков лагер

Страстите около Паметника на съветската армия (ПСА) в София не стихват. След като в началото на август правителството предприе действия за преместване, а преди три дни областният управител Вяра Тодева съобщи, че няма да се случи до края на годината, днес интелектуалци призоваха премиера Денков да се намеси лично. Формално топката по казуса е в областна управа. Но от реакцията на обществениците, която е адресирана конкретно до министър-председателя, става ясно, че те не искат той да абдикира  - а да спази обещанието си за незабавен демонтаж.

В обръщение към премиера Теодора Димова. Милена Фучеджиева. Тони Николов, Огнян Минчев, Иглика Трифонова, Горан Благоев и др., пишат: "Академик Денков! Позволете ни да изразим най-дълбоко уважение към Вашата личност като учен и политик. Вие ръководите българското правителство с ясно изразена европейска и атлантическа ценностна система. (...) Демонтажът на Монумента „Паметник на съветската армия“ ще бъде категоричен знак пред нашите приятели от Европейския съюз за воля и последователност на днешното българско правителство. (...) Не е възможно да оставите в столицата ни за все още неопределено време монумента на агресора, заплашващ да унищожи както суверенитета на Украйна, така и цивилизационните ни завоевания!".

Интелектуалците заявяват още, че са проучили документите по казуса при среща с Гроздан Караджов, когато бе министър на регионалното развитие при четворната коалиция. "Той ни осигури доклада на ДНСК, в който се описват спецификите около собствеността на паметника. Според този доклад, Монументът „Паметник на съветската армия“ е законно изграден. От директора на дирекция ОСК е издадена заповед (2018 г.), с която е наредено на областния управител на област София, като собственик по смисъла на чл. 195, ал. 1 от ЗУТ, да се предприемат действия за Монумента „Паметника на Съветската армия“, като се изготви конструктивна експертиза и се даде оценка за състоянието и носимоспособността на конструкцията на монумента". Според авторите на обръщението мотивите на Тодева за неизрядна документация на паметника са безпочвени. И декларират: "Не виждаме никаква реална пречка да се приведе в сила решението на МС!".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата