Медия без
политическа реклама

„Инса ойл“ взе нов договор за доставка на гориво за резерва

Компанията ще доставя дизел в рамките на мегапоръчка за 225 млн. лв.

29 Дек. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Ботев

Компанията „Инса ойл“ на Георги Самуилов взе пореден договор за доставка на гориво за агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. „Инса ойл“ е сключила контракт по мегапоръчката с прогнозна сума от 225 млн. лв., обявена от резерва в края на октомври. По процедурата вероятно има и други фирми, подали оферти, но единственият сключен към момента договор е с „Инса ойл“. 
Това показа проверка на „Сега“ в регистъра на обществените поръчки. 
Държавният резерв обяви огромната поръчка на 31 октомври. Според предварителното обявление резервът иска да закупи до 76 832 тона дизелово гориво, зимно, без биокомпоненти, като прогнозната стойност за цялото количество е 225 млн. лв. Срокът за отваряне на офертите бе 11 ноември, но към момента няма как да се разбере от публично наличната информация колко фирми са подали оферти. Самите договори се сключват борсово, като количеството се купува на траншове, а не накуп. 
На базата на подадените оферти на 8 декември е сключен договор с „Инса ойл“. Договорът е за доставка на 4856 тона дизел, а ценната без акциз и ДДС е 9,375 млн. лв. Цената се определя на базата на котировките за петте дни, предхождащи договора, като към нея се добавя премия за продавача. Срокът за изпълнение на доставката е 12 месеца. Възможно е по тази голяма  поръчка „Инса ойл“ да вземе още последващи доставки. 
Тази година „Инса ойл“ бе забъркана в шумен скандал именно покрай сделки с държавния резерв от бившия финансов министър Асен Василев. През март, т.г. Василев разказа, че като служебен министър е имал разговор със собственика Георги Самуилов, който му се оплакал, че бил притискан да извършва операции с държавния резерв. Според Асен Василев на базата на информацията, подадена от Самуилов за натиск, е бил изпратен и сигнал до ДАНС. Няма данни какво се е случило по този сигнал, Самуилов категорично отрече твърденията на Василев, че е бил притискан от бившия премиер Бойко Борисов и Делян Пеевски да извършва операции с резерва.

Още по темата