Медия без
политическа реклама

И това правителство започна да излива милиони в оградата с Турция

Армията изпраща още военни на българо-турската граница

14 Окт. 2023
Трафиканти на мигранти често пускат видеа, на които се вижда как се преодолява безпрепятствено оградата, в която бяха излети стотици милиони
Скрийншот видео Фейсбук
Трафиканти на мигранти често пускат видеа, на които се вижда как се преодолява безпрепятствено оградата, в която бяха излети стотици милиони

И това правителство започна да излива милиони левове във финансовата дупка, в която се превърна оградата по българо-турската граница. За последните 6 години за нейния строеж, съществуване и ремонтиране отидоха стотици милиони левове без да се дава конкретна разбивка и отчет къде, как и за какво точно са изхарчени. 

Сега Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2023 г. Става въпрос за 5 млн. лв. за финансово обезпечаване на управлението на оградата по българо-турската граница. Кабинетът гласува и "решение, с което възлага на министъра на вътрешните работи и на министъра на отбраната осигуряването, ръководството и контрола по извършване на неотложни ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската държавна граница".

И това правителство не обяснява сега нито какво налага отпускането на поредната сума, нито за какво точно ще отиде тя. Обичайно се рисуват някакви драматични картини за свличания, дупки, липса на техника, но този път и това липсва.

Войници ще ремонтират оградата, изградена преди време на българо-турската граница. Това става ясно от решение на служебния кабинет, прието на последното му заседание днес.

Заради строежа на оградата прокуратурата започна разследване още преди 6 години, но и до този момент не е известно да има някакъв резулат.  Преди година единствено тогавашният главен прокурор Иван Гешев информира след депутатски питания, че е образувано досъдебно производство.

Всичко това се случва на фона на постоянни разкрития колко пробита и безсмислена на практика е оградата. В социалните мрежи има купища снимки и клипчета как тя се преодолява без проблеми от мигранти и трафиканти. На много километри от съоръжението няма камери. 

Гранична полиция е затрупана от проблеми при охраната на южната ни граница. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Пречка пред работата на граничарите е недостигът на служители.

В същото време стана ясно, че освен милионите левове за оградата към границата са тръгнали още военни. "По отношение на нашата граница вече изпратихме над 50 военнослужещи. Това е в допълнение на 300-та военнослужещи, които вече имахме", обяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Заедно с президента Румен Радев и началника на отбраната адм. Емил Ефтимов той участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Военномедицинската академия в София. 

"Армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, ще изпратим и още," заяви Тагарев.  Според него очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген. "Мисля, че всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ще направим всичко възможно да я гарантираме", посочи още военният министър. 

Армията има готовност да разположи 1050 военни и 145 единици техника, за да се опита да спре евентуална бежанска вълна през границата на България с Гърция и Турция.  Това обяви пред bTV министърът на отбраната Георги Панайотов.

 

Ключови думи:

ограда, граница, Турция, армия