Медия без
политическа реклама

И Сарафов се разграничи от Гешев за атентата

МВР разби спекулациите на прокуратурата за бомбата срещу главния прокурор

05 Май 2023Обновена
Главният прокурор Иван Гешев със заместника си Борислав Сарафов.
БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев със заместника си Борислав Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев не е пътувал със семейството си и е бил сам с охраната си в бронираната лимузина "Ауди" на 1 май, когато по пътя на кортежа му избухна взрив, стана ясно от изказване на вътрешния министър Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание. След като този факт беше съобщен, дори зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който 4 дни яростно защитава своя шеф и драматизира обстоятелствата около атентата, реши публично да се разграничи от Гешев. 

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „Само една случайност е спасила, както главния прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си", казва Сарафов в позиция до БТА.

Сарафов заявява още, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главния прокурор е пътувало с него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието. Всъщност дори и ден след атентата Сарафов не отрече категорично, че Гешев е пътувал със семейството си, а отказа да отговори с аргумента, че това било лично пространство на главния прокурор.

Това, че Гешев е бил в колата със семейството си, първоначално твърдеше самата прокуратура. И той, в единственото си изявление пред сайта "Епицентър" обясни, че "за децата се притеснявам, много се изплашиха". Ден по-късно говорителката на Гешев Сийка Милева, както и всички представители на обвинението, които правиха изявления по темата, започнаха да повтарят, че с въпроса с кого е бил Гешев в колата е от "личен характер".

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, допълва Сарафов. По повод това, че коалицията ПП-ДБ поиска неговата оставката заради спекулациите около атентата, Сарафов отговаря:  "Не ми е ясно как представител на законодателната власт може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега". "Сега" потърси Сарафов и говорителката на прокуратурата Сийка Милева още по обяд, но те не отговориха на обажданията. Пред БНР Сарафов заяви, че няма да подаде оставка.

ОЩЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ

Бронираната кола, с която е пътувал Иван Гешев, е по-защитена от автомобила, който ползва президентът Румен Радев. Израелският експерт по контратероризъм, когото прокуратурата напоително цитира във връзка с атентата, е пристигнал в България часове преди взрива, неясно защо. Само фарът на колата е пострадал. Този взрив не е можел да пробие в купето.

Тези факти обяви по време на парламентарно изслушване вътрешният министър Иван Демерджиев, на практика опровергавайки твърденията на прокуратурата за взрива. Държавното обвинение разследва терористичен акт срещу Гешев, а заместникът му Борислав Сарафов много пъти каза, че взривът, дело на "зъл гений", е бил много професионален, с цел не да сплаши, а да убие.

На питания от Атанас Атанасов от ДБ, Демерджиев отговори, че Гешев е минавал по обичаен маршрут. Пред репортерите той уточни, че главният прокурор много пъти е пребивавал на мястото, от което се е връщал, но не отговори дали става дума за мястото, където Гешев живее.

"Видях лично автомобила - има незначителни щети - дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него", каза служебният МВР шеф. По думите му "видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този автомобил. Той е много по-сигурен и защитен от автомобила на президента". Демерджиев допълни, че колата, ползвана от Гешев, е една от най-сигурните, с които държавата разполага.

ИЗРАЕЛСКИЯТ ЕКСПЕРТ

Колкото до прословутия израелски експерт по антитероризъм, с когото прокуратурата се хвали от първия ден на взрива, министърът обясни, че е пристигнал същия ден в България, около час и половина преди взрива. В какво качество и какво е правил - трябва да отговори прокуратурата, посочи той. "Изяснявам как експертът е стигнал до местопроизшествието", допълни Демерджиев и каза, че е заведен там от следовател. По-късно пред журналистите министърът каза, че знае достатъчно много неща за експерта, но в момента няма да ги коментира. Увери обаче, че ще ги изнесе, ако прокуратурата сама не го стори.

"Не мога да правя предположения и спекулации. Това са фактите, те трябва да бъдат изяснени докрай и всеки да си направи съответните изводи", заключи министърът.

Пред журналистите в парламентарните кулоари след въпрос дали взривът е инсценировка, Демерджиев посочи, че всички версии трябва да бъдат проверени. "Беше изтъкната (от прокуратурата) само версията, че това е взрив, целящ да убие главния прокурор. Всички други възможни версии трябва да се проверят и изследват. Прокуратурата ще получи пълното ни съдействие, както и на всички партньорски служби", каза министърът.

КОЛА ЗА ГЛАВНИЯ

Бронираната лимузина е била закупена за нуждите на Бюрото по защита, докато то беше под шапката на главния прокурор Иван Гешев. Това се разбра още от изявлението на служебния министър. След като бюрото беше прехвърлено към Министерството на правосъдието, "Ауди"-то е трябвало също да премине към дирекция "Охрана". Демерджиев е настоявал за това като служебен правосъден министър. Но вместо това колата се е озовала в НСО и службата я използва само за транспортиране на главния прокурор. "Няма правило, по което да се приеме, че главният прокурор е най-застрашеният човек в държавата", посочи Демерджиев по повод това, че Гешев ползва по-сигурен автомобил от президента.

Демерджиев ожали НСО, която не разполага със съвременни автомобили и технически средства за защита. "НСО има нужда от финансова и техническа помощ. Автомобилите са стари. Множество чужди делегации отказват да пристигнат в България заради това. Някои сами си носят със самолети автомобили и технически средства за защита", обясни министърът и окачестви това като "срамна практика".

СЪМНЕНИЯ

Още от самото начало след като излезе информацията и започна да се обсъжда в публичното пространство този акт, изразихме съмнения. След днешните отговори на Демерджиев нашите съмнения се задълбочават. Това заяви Атанасов на брифинг в парламента, цитиран от БГНЕС. "Сарафов излъга българската общественост и създаде тежка манипулация като заяви, че в кортежа се е возил главният прокурор и неговото семейство. Смятаме, че Сарафов незабавно трябва да си подаде оставката заради лъжата, която произнесе в публичното пространство. Смятаме, че делото трябва да бъде отнето от НСлС и да бъде разпределено на друг разследващ орган, който да проведе обективно и пълно разследване", каза още той.

ПРОКУРАТУРАТА ОТВРЪЩА

Вътрешният министър явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови, коментира Сийка Милева пред "24 часа". От думите й обаче не се разбира дали пък прокуратурата знае предварително заключенията. 

"Той (министърът) няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е", посочва Милева. "Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването. Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с Конституцията и законите в страната", заключи тя. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата