Медия без
политическа реклама

И ДАНС е работила по Петьо Петров - Еврото

Бойко Рашков замеси и Делян Пеевски в сюжета с бившия следовател, а сега издирван адвокат

27 Март 2024Обновена
Петьо Петров - Еврото вече година е в неизвестност, като на моменти дори се спекулираше дали е още жив.
архив
Петьо Петров - Еврото вече година е в неизвестност, като на моменти дори се спекулираше дали е още жив.

И Държавната агенцията "Национална сигурност" (ДАНС) е работила по бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров, известен с прякора Пепи Еврото. Това се разбира от документи, огласени от Антикорупционния фонд в поредицата им "СГП лийкс". Акцията по задържането на Петров беше проведена през май м.г. по образувано в Софийската районна прокуратурата дело срещу него. Той обаче успя да избяга и досега е в неизвестност. Делото пък беше иззето от Софийската градска прокуратура и вече тя работи по него, като обвиненията на Петров бяха преформулирани.

А неотдавна съдът отхвърли искането на прокуратурата да бъде издадена европейска заповед за арест на Петров.

"Във връзка с придобита информация от служители на ДАНС, че на адрес в гр. София, жк Сердика, бл.18А …, на който е регистрирано търговско дружество "Евролаб 2011" ЕООД, свързано с лицето Размиг Керопе Чакърян, се намират вещи и предмети от значение по образувано досъдебно производство от Софийската районна прокуратура, които могат да бъдат укрити или унищожени (…) предлагам да бъдат извършени действия по разследването на адресите", се казва в докладна записка от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от 29 май 2023 г., нощта, в която властите правят безуспешен опит за задържане на Петьо Петров – Еврото. Фирмата "Евролаб 2011" ЕООД е известна покрай фитосанитарния контрол на контролно-пропусквателния пункт "Капитан Андреево", припомня АКФ.

АКФ цитира и протоколите от разпитите на служители на ГДБОП, от които се вижда, че действията са извършени още същата вечер в рамките на светкавично образувано от Софийската районна прокуратура (СРП) досъдебно производство по публикация на сайта на АКФ ден по-рано със снимка на усмихнатите Петьо Петров и Борислав Сарафов пред ресторанта "Осемте джуджета". В момента частта от разследването, свързана с тази снимка, е при специалния прокурор за разследване на главния - Даниела Талева. 

"Ролята на ДАНС в среднощното претърсване на адреси, свързани с Размиг Чакърян, не беше публично известна досега. Не беше известно и подаването на оперативна информация от ДАНС към ГДБОП за връзки между "Евролаб 2011" ЕООД и Чакърян, от една страна, и между Чакърян и започнатото разследване срещу Петьо Еврото, от друга", уточняват от АКФ. И напомнят, че претърсените имоти, свързани с Чакърян, са столичният ресторант "Келари", други адреси в близост до него, въпросният офис на "Евролаб 2011", както и вила в Капитан Андреево.

Не е известно какво е открито при нито едно от тези действия по разследване, нито дали е потвърдена връзката между Петров и Чакърян.

След безуспешната акция по задържането на Петров, на 30 май 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП Георги Иванов нарежда издирване на местонахождението на Петров, неговото дете и на Размиг Чакърян, включително поставянето на специфичен граничен контрол, ако се опитат да преминат границата. Също неясно остава дали Чакърян продължава да се издирва от властите и към момента, пишат АКФ.

Междувременно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес отказа да отстрани временно от длъжност обвинителя от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев. Срещу него има внесен обвинителен акт за длъжностно престъпление, свързано с разследването срещу Еврото. Колегията не съобщи с какви мотиви е отхвърлила искането на Сарафов за отстраняването на Сулев от длъжност. Сарафов има право да обжалва това решение пред Върховния административен съд.

НОТАРИУСА

Прокурорската колегия продължи с "разследването" си по скандала, избухнал след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разкритията за мрежите му на влияние в съдебната власт.

Днес на закрито заседание бяха изслушани петимата прокурори, които наблюдават делото за кръга на Божанов. Изводът на колегията е, че няма нарушения при случайния подбор на наблюдаващите прокурори, както и на сроковете на разследването.

След убийството на Нотариуса както парламентът, така и Висшият съдебен съвет започнаха проверка на факти и обстоятелства, свързани с Божанов. Няма изгледи обаче някоя от тия институции да успее да разкрие нещо.

Няма новини и около делото за убийството на Божанов - 2 месеца по-късно не е разкрит физическият извършител, нито има някакви данни за евентуален поръчител. 

ПЕЕВСКИ В СЮЖЕТА

"Забелязва се в последните няколко дни, бих казал от една седмица, опит на ДПС и ГЕРБ да саботират дейността на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов", коментира днес Бойко Рашков (ПП-ДБ).

По думите му причините за това вече са изкристализирали и ясни. 

Според него връзката между Нотариуса и Еврото все по-ярко се проявява. "Оттам ние ще стигнем и до доста по-високи нива на влияние, включително и в политическите среди", посочи Рашков, цитиран от БТА. 

По думите му отсъствието на ГЕРБ-СДС и ДПС от вчерашното заседание на комисията води до извода, че те се страхуват от крайния резултат, до който може да стигне комисията в изслушването на хората. Рашков каза, че имат доста заявки за включване на различни граждани, юристи и адвокати, които ще дадат много "по-широка светлина" във връзка с дейността за влияния върху съдебната и политическата власт.

"Имам основание да приема, че Мартин Божанов и Петър Петров са били във връзка с високи политически нива, което им е позволявало да получават директна информация срещу кого се водят досъдебни производства, срещу кои лица се водят проверки в данъчна и друга сфера, и по такъв начин те са се насочвали към гражданите, засегнати от действията на държавни органи", каза Рашков. 

Попитан дали е възможно председателят на ДПС Делян Пеевски да участва в сюжета, Рашков каза, че не само е възможен този сюжет, а той се предполага от факти, които са известни. "Пеевски е бил в следствения отдел към Софийската градска прокуратура за по-малко от една година, където са работили Петър Петров - Еврото като ръководител на този отдел и други известни лица в един по-късен момент", добави той. 

Още по темата