Медия без
политическа реклама

„Хулиганите срещу Мики Маус”: Какво си говорят управляващите и ГЕРБ

Депутатите се възпламениха, докато обсъждаха първите 100 дни на кабинета "Петков"

25 Март 2022Обновена
Десислава Атанасова атакува управляващите, докато шефът на парламента Никола Минчев гледа апатично листата пред себе си.
БГНЕС
Десислава Атанасова атакува управляващите, докато шефът на парламента Никола Минчев гледа апатично листата пред себе си.

Поредна словесна буря се разрази в парламента между депутатите от управляващото мнозинство и опонентите им от ГЕРБ. Денят започна с декларации от ГЕРБ-СДС и ДПС, посветени на първите 100 дни на правителството на Кирил Петков. Очаквано те бяха силно критични, като опозиционните формации обвиниха кабинета в управленска некомпетентност, „феодализиране” на властта и склонност към политически репресии. Това, което запали искрата на словесната престрелка, започнала малко по-късно, беше щекотливият въпрос за националните енергийни проекти.

Премиерът Кирил Петков излезе с нарочно обръщение по повод изтеклите 100 дни от управлението на кабинета. Според Петков промяната идва, но с недостатъчна скорост. Посоката обаче е правилна, доволен е Петков.

От трибуната депутатът от ПП Цветелина Симеонова-Заркин възхвали успехите на кабинета - по думите й, управляващите са защитили гражданите и бизнеса от шоковото поскъпване на тока и на хлебните изделия, започнали са ликвидацията на спецправосъдието, изградили са нов модел за борба с ковид, както и механизъм за справяне с бежанската вълна от Украйна. Тя отчете и продължаването на строежа на газовия интерконектор с Гърция, като в същото време разкритикува бившите управляващи, че са бавили проекта в продължение на 10 години.

Това възпламени бившия енергиен министър в кабинета „Борисов 3” Теменужка Петкова. Тя възмутено обвини Симеонова в лъжа, и посочи, че азерският газ, който трябва да тече по интерконектора, е забавен, тъй като първо се очаквало завършването на два други газопровода – трансанадолския и трансадриатическия.

Реши да се обади и съпартиецът й Александър Иванов. Той заговори за присъствието на членове на правителството във вчерашната демонстрация в София в подкрепа на Украйна. „Протести е хубаво да има, но реалните действия на овластените са много по-важни от това, което казват на площадите”, каза Иванов.

Думите му изнервиха присъстващия екоминистър Борислав Сандов, който беше участвал в мероприятието. Той излезе на трибуната, за да обясни, че не става въпрос за протест, а за мирно шествие. От ГЕРБ-СДС започнаха да го репликират от място и Сандов реагира гневно: „Престанете да се държите като хулигани! Не ви отива! Ако претендирате, че сте управлявали тази държава, то с поведението си в момента категорично затвърждавате обратната теза!”

Тогава бившите управляващи направо експлодираха. „Този господин не знам от позицията на какъв говори за парламентарната група на ГЕРБ, която има над 600 хиляди избиратели на последните избори. За сравнение неговата партия, сдружение, организация и т.н., не знам как точно се нарича, има 0.17 процента, или 5554 гласа. Така че, не ми давайте оценка, господине”, рязко се нахвърли на Сандов шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя шефът на парламента Никола Минчев да отнема думата, когато говори „някой самозабравил се временно изпълняващ длъжността министър”. Самият Минчев се беше изнервил от ситуацията. Той или свеждаше глава с безразличие към листата, подредени пред него, или подхвърляше ядни реплики към депутатите, които трябва да ръководи и контролира. Това му спечели нападки от Искра Михайлова от "Възраждане", която го обвини, че работи с „апатия и отегчение”. Управляващите реагираха с насмешливото „Оуууу!”.

Междувременно на трибуната отново се възкачи Теменужка Петкова, която не можеше да се примири с критиките към работата си. Това предизвика депутата от БСП Явор Божанков, който намекна, че газопроводът към Гърция е лошо строен, с каквато информация разполагал от работниците на строежа. „Рано или късно, тези хора ще станат защитени свидетели и ще разкажат какво е станало с тази тръба”, неясно предупреди той. На него скочи Анна Александрова от ГЕРБ-СДС: „Колегата Божанков, като е толкова актуален и добър юрист, и като има сигнали, има органи, в които той трябва да ги внесе, а не да мълчи, да стои и да мишкосва! Като Мики Маус!”

Оказа се, че в пленарната зала присъстват деца, наблюдаващи цялата сцена. Към тях човешки се обърна Димитър Недялков от ПП: „Искам да ви кажа, деца, че това не е нормалната, ежедневна работа на НС. Присъствате на нещо, което е изключение. Съжалявам.” Така всъщност, макар и с добро намерение, той ги заблуди - подобно поведение е далеч по-присъщо за българските депутати, отколкото би било приемливо.

 

ГЕРБ: За политическото вампирясване, некадърността и авантюризма

Сутринта се започна със споменатите декларации на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Агресивно написаната декларация на ГЕРБ-СДС беше прочетена от депутата от формацията Тома Биков. Той определи първите 100 дни на четворната коалиция като “период на безвремие, невъзможност за взимане на адекватни решения, а оттам и на задълбочаване на поредицата кризи, пред които е изправена страната ни”.

Очаквано той наблегна на политическата ситуация, към която бившите управляващи са особено чувствителни след ареста на лидера им Бойко Борисов и негови приближени. “Партиите в управляващото мнозинство, така и не успяха да изработят ясни и работещи механизми за взимане на решения. Инстинктът за разрушение се превърна в основно и единствено политическо основание за съществуването на настоящата коалиция”, посочи Биков. И добави цветисто по адрес на вътрешния министър, арестувал Борисов: “Политическото вампирясване на вкаменелости от късния социализъм и ранния преход като Бойко Рашков е подходящ образ на некомпетентността, неадекватността и омразата, които управляват страната.”

Депутатът обвини финансовия министър Асен Василев, че носи пряка отговорност за ценовата криза, предизвикана от скока в цените на енергоносителите. Не уточни обаче кои действия на Василев са причинили бедствието - освен че управляващите са отхвърлили идеите на ГЕРБ-СДС за справяне с ценовия шок.

По думите на Биков, лобистки и корпоративни интереси, близки до ПП, са довели до провал усилията на страната да получи европомощ по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. „Приоритетите на настоящото управление са свързани най-вече с феодализирането и кадровото овладяване на секторите, които коалиционните партньори си поделиха, докато заблуждаваха публиката, че водят преговори за програма в столичен мол”, обобщи депутатът. Като пример даде очертаващата се схватка вътре в четворната коалиция за поста управител на БНБ, за който кандидати издигнаха две от управляващите формации.

В заключение Биков обяви, че само за 3 месеца правителството се е изчерпало и затова трябва да подаде оставка.

 

ДПС: Няма планиране, няма превантивни мерки, само безхаберие

От ДПС бяха далеч по-делови в критиките си и фокусирани върху конкретните аспекти на кризата в страната. Джевдет Чакъров, който прочете декларацията, посочи, че движението е обезпокоено от липсата на правителствен план за управление на кризата, предизвикана от войната в Украйна. „На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки”, констатира депутатът.

Той изтъкна, че военният конфликт е засилил ефектите от непреодоляните последствия от ковид пандемията и световната ценова енергийна криза. Прогнозите са повишението на цените на енергоносителите да продължи, а Европа няма реалистична алтернатива на руските енергийни доставки, смята депутатът. И посочи, че българското правителство няма план за действие в случай, че Москва спре доставките за страната ни, а ситуацията ще се усложни допълнително от предвижданото закриване на енергийни мощности у нас заради европейската зелена сделка.

Като особено сериозен проблем депутатът от ДПС открои осигуряването на продоволствието в държавата, което е елемент от националната сигурност. Той посочи, че земеделските производители са поставени в много тежко положение, без подкрепа от държавата в трудната им ситуация. „Тези хора не само зарязват полето, но и напускат страната. Ако правителството иска да унищожи този отрасъл, може да се каже, че се движи в правилната посока”, коментира язвително Чакъров. И предупреди, че при „това безхаберие” има риск за осигуряването на продоволствието в страната.

Чакъров изтъкна, че за разлика от България, другите европейски държави предприемат активни и всеобхватни мерки в подкрепа на своите граждани и бизнеси в условията на кризата. Например в Испания вече е готов национален план за отговор на последиците от войната; в Гърция се изплащат помощи за високите цени на горивата на по-бедните семейства, а на пенсионерите се дават по 200 евро месечно като компенсация за скъпите храни.

Той завърши с призив към българското правителство да разработи план с краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на последствията от кризата, като се търси надпартиен консенсус за най-адекватните решения за българското общество. И напомни, че в тази връзка ДПС е внесло искане за изслушване на Кирил Петков.

За отбелязване е, че ДПС не поиска оставката на кабинета.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата