Quantcast

Медия без
политическа реклама

Христо Иванов и Кирил Петков се изправят един срещу друг в София

Този път десницата не се осмели да прати някой от лидерите си срещу Делян Пеевски

30 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Довчера партньори, а днес - конкуренти.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който доскоро беше съюзник на "Продължаваме Промяната", ще се изправи на предстоящите избори срещу две от най-популярните й фигури. Иванов ще се състезава в в столичния 24-и избирателен район, където ще се бори със съпредседателя на ПП Кирил Петков. А в Пловдив-град ще се конкурира с Никола Минчев, бившият председател на парламента от "Промяната", който събра обществена симпатия, след като загуби поста си в резултат на заговор между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

В града под тепетата Иванов ще се съревновава също с вожда на ГЕРБ Бойко Борисов. Както и с експремиера Стефан Янев, с когото ще се сблъскат и в 24-и район-София.

За другата голяма битка - в столичния 25-и район, където са Борисов, соцлидерът Корнелия Нинова, Христо Петров - Ицо Хазарта от ПП и водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов, десницата е приготвила втория си съпредседател - Владислав Панев. За 23-и район е избрана бившият правосъден министър в кабинета "Петков" Надежда Йорданова, която оглавява и русенската листа. Колегата й в правителството Борислав Сандов, който беше екоминистър, ще се състезава в Монтана.

Атанас Атанасов - третият съпредседател на ДБ, е предпочел да оглави листата във Варна. В морската столица съперници са му водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов, зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и бившият министър на иновациите Даниел Лорер от ПП.

Десницата този път не се е осмелила да предизвиква бизнесмена от ДПС Делян Пеевски. На последните избори през ноември м.г. Христо Иванов се опита да го победи във Велико Търново, но загуби. Сега в града на болярите ДБ е пратила Людмила Илиева. В Пазарджик, където Пеевски оглави листата на ДПС, срещу него ще се изправи ексдепутатът и бивш столичен омбудсман Антоанета Цонева. В случай на неуспех Цонева е подсигурена и с водаческо място в София-област. А в Благоевград, където бизнесменът също е водач, неговият конкурент от десницата е Иван Димитров.

За Ивайло Мирчев - едно от известните лица на ДБ, са запазени листите в Бургас и Разград.

ДПС реши да се намеси в лидерската битка в столичния 25-и избирателен район, като прати за водач на тамошната си листа Хасан Адемов – дългогодишен депутат и бивши социален министър в кабинета „Орешарски”. Той е сред най-авторитетните парламентаристи, всепризнат експерт по социална политика и вероятно единственото лице на движението, което се ползва с някаква обществена симпатия. Шансовете му обаче са твърде малки – срещу него се изправят партийните лидери Борисов, Нинова, Панев и Костадинов.

Вероятно предусещайки, че нямат възможност да се мерят с другите партийни водачи, шефовете на ДПС са предпочели да останат в познатите си райони. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ ще се съревновава едновременно в Кърджали и в Шумен. Делян Пеевски, както стана ясно още вчера, води листите в Благоевград и Пазарджик.

В движението изглежда смятат, че победата на Пеевски миналата година във Велико Търново е утъпкала пътеката за зам.-председателя Йордан Цонев, който сега води тамошната листа. За всеки случай обаче Цонев си запазва също водачеството във Варна и второто място след Пеевски в Пазарджик. Станислав Анастасов, също зам.-шеф на движението, води във Видин и Ловеч.

Засега не изглежда, че бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков ще се сблъска на изборите с равни по значимост политически фигури. В столичния 24-и избирателен район, където той участва, ИТН е издигнала финансиста си Любомир Каримански.

В 24-и столичен район, където е Кирил Петков, ДПС издигна за водач неизвестната Ертен Анисова, вероятно осъзнавайки липсата си на шансове. А в Хасково, където е другият лидер на „Промяната” Асен Василев, ще разчита на Сезгин Мехмед. Същите съображения изглежда действат и спрямо Пловдив-град. В града под тепетата ДПС е пратило Танер Али – отново непопулярна фигура.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов е издигнат за водач не само във Варна, както се разбра вчера, но и в Пловдив-област. В пловдивския район ще се бори с Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, Росен Костурков от „Промяната” и бившия регионален министър Виолета Комитова от „Български възход”. В тежкия 25-и столичен район партията на Трифонов е пратила ексдепутата Пламен Данаилов.

Още по темата