Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: Трябваше да дадем оръжие на Украйна без посредници

Корнелия Нинова заподозря, че темата се повдига, за да се попречи на съставянето на правителство

18 Яну. 2023Обновена
Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков
БГНЕС
Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков

"България още от самото начало трябваше ясно да заяви, че подкрепя Украйна, и не е имало необходимост военната подкрепа чрез оръжие да минава през посредници, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов казуса със статията на "Ди Велт", в която се твърди, че "България тайно спаси Украйна".

"Вие знаете, че ние винаги сме успявали България да окаже всячески помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за които става в случая дума, и в рамките на други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

България не е изнасяла директно оръжие и дизел за Украйна, заяви по време на брифинг в НС съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Бившият премиер обясни, че страната ни е изнасяла оръжие за редица страни, между които САЩ, Англия, Полша и Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна. Крайна точка Киев не е била декларирана при българския износ.

Очакваше се статията на "Ди Велт" да предизвика бурната реакция на лидера на БСП Корнелия Нинова заради факта, че като министър на икономиката е разписвала разрешителните за износ на оръжие. Тя обаче бе лаконична, като повтори, че оръжието не отива в Украйна.  "Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 държави. От тези държави се получава сертификат за крайна употреба и те стават собственици на това, което са купили. Какво правят след това - ние не можем да контролираме", заяви Нинова. Според лидерът на столетницата темата се повдига отново, за да се "задълбочат противоречията" и да се попречи на съставянето на правителство.  "Прозрачно е, но откакто започна тази тема, може би от половин година, нито един човек, нито една медия не даде и един лист с доказателство. Да вадят документи и да доказват", призова Нинова.

Депутатът от БСП Иван Ченчев коментира статията на "Ди Велт" с думите, че "това е несериозно. Няма нито един изнесен патрон, призна го и сегашният министър на икономиката по време на парламентарен контрол". 

Германският всекидневник "Ди Велт" пусна обширна статия, в която бившият премиер Кирил Петков разказва как правителството му тайно е помагало на Украйна с оръжие и гориво.

"Ако сте прочели статията детайлно, "Ди Велт" казват, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла през частни компании, несвързани с правителството, гориво на север към Украйна. Няма правителствена програма за това, това е било от частни контрагенти към частни контрагенти", допълни Петков, повтаряйки написаното в германската медия.

На въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков, е била информирана за крайната точка на износа, бившият премиер отговори лаконично, че задачата ѝ е била да оторизира износа, "а той отиваше за страни от ЕС и НАТО". Бившият министър на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев обясни, че българската военна индустрия работи с контрагенти. И допълни, че "никога крайна точка Украйна не е била декларирана при българския износ."

 

Негодувание

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поиска от парламентарната трибуна Кирил Петков да каже имената на посредниците, които са доставили оръжие на Украйна.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че няма нищо ново в информацията, че България е предоставяла оръжия за Украйна. "Големият проблем е защо Кирил Петков и Корнелия Нинова лъгаха? Обясняваха, че нито един куршум не е отишъл. Нинова продължава да го твърди, а Кирил Петков тръгна да се хвали с това“, негодуващо заяви Митов. И укори лидерите на ПП и БСП, че е трябвало още в миналия парламент да позволят военната помощ за Киев, за да получи в замяна армията ни по-модерни западни оръжия.

Бившият премиер и лидер на “Продължаваме промяната” Кирил Петков реши да си припише заслугите за износа на снаряди и дизел от България за Украйна по време на войната, въпреки че неговото правителство упорито отклоняваше молбите на нападната държава за оръжие.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата