Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хора за чудо и приказ изникнаха от листите

Роднинства и близки приятелства отново са на почит в партиите

27 Септ. 2023ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
FB/Кристиян Маджуров
Младата надежда на ГЕРБ - София, Георги Георгиев, макар да бе най-дълго време спряган като кандидат-кмет, си остана млада надежда - не отлепи от общинския съвет.

Най-мащабните, според количеството на участниците, избори - местните, и този път предлагат чутовни имена. Те опитват да станат общински съветници и мнозина ще успеят без въобще електоратът да разбере за тях - понеже листите никой не чете, а и да се опита, не познава кандидатите. Ето няколко много интересни фигури, плюс няколко по-малко интересни, а и кратки характерни черти на някои от партийните подреждания:

 

В София, вероятно и въобще в страната, най-любопитното име е

третият в листата на ГЕРБ Любомир Минчев - собственик на "Телелинк" и мощен ИТ предприемач. Той е "герберският отговор" на Васил Терзиев, с когото всъщност участват в доста общи инициативи. Спряган бе за кандидат-кмет. "Телелинк" е основана от митичния Спас Русев, а Минчев е считан за негов човек, имат и други допирателни.

Но това нямаше да е проблем, ако биографията на кандидата не съдържаше още подробности. Той бе един от хората на прочутата снимка, запечатани на яхта в Монако през 2001 г. (скандалът гръмна след взривяването на Иван Тодоров, наричан Доктора - на яхтата бяха Доктора, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и др.). Освен това "Телелинк" е мощен консуматор на обществени средства, като според "Дневник" от идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. "Телелинк бизнес сървисис" е спечелила общо 222 обществени поръчки - на стойност от над 10 000 до 25 млн. лв. Знае се също, че съпругата на Минчев - Мария Опренова, бе дългогодишен официален собственик на "Канал 3", докато се говореше успоредно, че истинският собственик е Делян Пеевски.

Съседи на Минчев в листата са досегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев (неизненадващо) и зам.-кметът по културата при Йорданка Фандъкова Мирослав Боршош (леко изненадващо с доста предното място). Силно в избираемата зона е и бившият зам.-министър на образованието и съветник до момента Диян Стаматов (13-и). Водач, както при повечето листи, е кандидат-кметът Антон Хекимян.

Като контрапункт ПП-ДБ и "Спаси София" не предлагат специалисти в областта на културата и образованието в предни позиции. Малко изключение е бившата депутатка от ПП Цветелина Симеонова-Заркин (четвърта), която е университетски преподавател. Втори в листата е адвокатът Димитър Шалъфов (ПП), а назад личат имената на Грети Стефанова (21), срещу която има доста брожения в ДСБ, но пък е близка на Атанас Атанасов. 30-и е Иво Божков, разчитащ обикновено на преференции. Квотата на Борис Бонев е силна - Андрей Зографски, Гергин Борисов, Емилия Ангелова и Росица Николова са на избираеми места.

ДПС се представя по милионерски. Втори в листата е синът на Добромир Гущеров - Християн. 
 

В Пловдив най-забележително е... отсъствието.

Дани Каназирева и нейният "Съюз за Пловдив" се отказаха от участие въобще във вота. Причината - обида на Каназирева, че е пренебрегната като кандидат-кмет на ГЕРБ. Не на шега, отсъствието на съветниците ѝ ще преразпредели силите в града, защото досега те бяха важен фактор в общинския съвет. 

Под тепетата е интересен и новият силен управленски мерак на голяма част от екипа на досегашния кмет Здравко Димитров. Заместник-кметовете Тодор Чонов и Величко Родопски са се приютили в листата на партия "Свобода". В местната коалиция зад Славчо Атанасов пък на второ място е Георги Титюков. Там са още важните фигури Георги Колев и Владимир Кисьов. В ГЕРБ нещата са скучни, като само името на бившия футболен рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов носи разнообразие (на избираемо място, кандидат за пореден път). Всъщност, при ГЕРБ има и трансфер - независимият този мандат Слави Георгиев, който често вземаше думата по различни въпроси, е припознал партията на Бойко Борисов.

При ПП-ДБ очаквано на последното място е Манол Пейков. Неочаквано преди него - Владимир Дончев, известен депутат от времето на НДСВ. Кандидат за кмет на район "Централен" е бизнесменът и приятел на Пейков Чило Попов (заедно организираха помощ за Украйна). 

 

Във Варна изненадата в листата на ГЕРБ е избираемото място за Биляна Раева,

бивш царски евродепутат, шеф на организацията на града за Европейска младежка столица (2017 г.) и на представителството на Варна в Брюксел. Най-важното в сегашен контекст е, че е доста близка до кмета и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. Раева е и кандидат за кмет на район "Одесос". Има и второ любопитно име в листата на ГЕРБ - Николай Бранимиров Балачев - интересният факт се състои в това, че Бранимир Балачев е депутат от партията.

Роднинството е на почит и във формация, носеща име "Алтернативата на гражданите". В челните й места е Владислав Златко Бакалов, син на бизнесмена от корабния бизнес Златко Бакалов. Назад трупа опит Борислав Ралчев, внук на някогашния царски депутат. Но формацията е по-интересна с това, че изобилства с предприемачи от строителния бизнес - съсобственикът на "Планекс" Христо Димитров, Георги Кулински и др. Вчера на пресконференция Портних се зачуди каква алтернатива са те, след като са застроили града (а публиката се зачуди още повече - кметът няма ли общо с тия процеси?!).

Топлите приятелски отношения са на почит и в ПП-ДБ. Доста близък до кандидата за кмет Благомир Коцев е вторият в  листата Николай Стефанов. При драмата с "Царевна" като шеф на фирмата, наела екипажа, пред медиите се яви именно Стефанов. А за истински собственик се смята Коцев. На избираемото седмо място изгря Стелиян Севастиянов - бивш председател на общинския съвет от СДС, кадър на злополучния областен управител Добрин Митев (1999 г.), жертва на побой през 2001 г.

Ако на някого е липсвал Веселин Марешки, може да почерпи - той води листата на своята "Воля". Последен при "Възраждане" е Стефан Курдов, популярен някога репортер от шоу програми. От доста време е сподвижник на партията на Костадин Костадинов, а преди месеци нашумя с клип, в който дразни активистката на ДБ от социалните мрежи Татяна Кристи.

 

В Бургас на линия е Бенчо Бенчев, известен като приятел на Димитър Желязков - Очите,

а и като зърнопроизводител социалист с "Бентли" (имаше скандали преди години покрай возилото). Сегашната му формация е "Граждани за общината", той води листата. Южният морски град предлага и други спомени от старите ленти. В листата на ГЕРБ е Тодор Йосифов, известен през  2009 г. като Маниака - рапър, който се отказа тогава от депутатски мандат след скандал с една от песните си. Но попадането му на избираемо място не е изненада - от много отдавна Йосифов е утвърден местен политик и общественик, а за рапа дори едва ли и той си спомня.

    

ОЩЕ ДРАМИ

Ако в Пловдив Дани Каназирева е сърдита на ГЕРБ, а в Бургас ДБ на ПП, то в Кърджали драмата е в самата ДБ - между "Да, България" и ДСБ. Всички представители на първата формация се оттеглиха от листата заради несъгласия с тия от втората. Което точно в Кърджали е... без особено значение.

 

ДА ЖИВЕЕ КУЛТУРАТА!

Интересна новина долетя от Хасково. Бившият министър на културата от четворната коалиция Атанас Атанасов поведе листата на ПП-ДБ.

 

ОЩЕ РОДНИНИ

В Плевен водач на листата и кандидат-кмет на "Средна европейска класа" е Чавдар Христанов, брат на Иван Христанов. Партията пък е на Константин Бачийски - същият, които "разджурка" ПП-ДБ в Бургас. Прави впечатление, че "Средна европейска класа" играе в много градове, което показва амбиции за представителство в общинските съвети.

 

НЕУТРАЛНОСТ ЛИ Е, ЧЕ ДА ГО ОПИШЕШ!

Лидерът на движение "Социалдемократи" Елена Нонева, която бе един от мандатоносителите на ПП в допартийния период, изгря като водач на местна коалиция в Стара Загора. По-интересно е, че в коалицията влиза формацията "Неутрална България", съставена дословно от: "Русофили за възраждане на отечеството", Българска комунистическа партия, Комунистическа партия на България, Партия на българските комунисти и "Нова сила". Изредените имена будят размисли в две посоки - за каква точно неутралност иде реч на една такава формация (русофилско-комунистическа), както и с какъв точно мандатоносител се бяха събрали Кирил Петков и Асен Василев (и другите бяха от сой - "Средна европейска класа" на Бачийски и "ВОЛТ" на Настимир Ананиев).

Още по темата