Quantcast

Медия без
политическа реклама

Харизан някога парк ще бъде "спасяван" чрез купуване

13 Яну. 2023
FB/Моят Пловдив
Хората в Пловдив искат парка край Гребната база да си остане парк, а не да се застроява.

Заплашеният от застрояване пловдивски парк "Отдих и култура" да бъде спасяван чрез придобиване, а не чрез отчуждаване или чрез промяна на устройствения план - това решиха днес общинските съветници. Те натовариха кмета Здравко Димитров със задължение да влезе в преговори със собствениците на земята „Теа Инвест“. Предложението бе на самия Димитров, като той го анонсира преди седмица, след като се срещна с представители на фирмата.

По темата има огромно обществено вълнение. Пловдивчани просто не искат да се разделят с поредните зелени терени.

Става дума за 81 декара край Гребната база. Макар "придобиване" да е общо понятие, то най-вероятно ще се осъществи под формата на солидно овъзмездяване на собствениците, както стана с терени в съседство през пролетта (в замяна общината се раздели  с атрактивни имоти). Точно поради сагата с тия терени гражданската група "За парка" предложи преди дни фирмата да дари на общината другите 81 декара. Но най-вероятно няма да стане и ще се преговаря за купуване. Така кръгът се затваря по доста странен начин: преди десетилетия парковите терени бяха общински, после - частни, а сега пак стават общински, но след като се харчи общински ресурс - което пък отваря въпрос дали това наистина е спасяване - ако е, кой точно бива спасяван. (Към раздяла със собствеността се тръгна преди десетилетия, след като се направи публично-частно партньорство с друг инвеститор за изграждане на "Пловдивски Дисниленд", но проектът се провали).

На сесията днес идеята за отчуждаване бе именно на групата „За парка", скрепена с подписите на 1179 граждани. Настояваше се още за промяна на предназначението на имотите - да станат зона за озеленяване. Съветници предложиха още частично изменение на ОУП, но мнозинство се събра за идеята кметът да преговаря за придобиване.

"Няма да правим национализации", каза по-рано Димитров, цитиран от сайта "Под тепето". Идеите за промяна на ОУП не коментира по същество, защото били въпрос, по който следва да се произнасят експерти.

Още по темата:

Община апортира терени, продава ги, накрая си ги връща - все в името на гражданите и все за тяхна сметка. Този достоен за пиеса на абсурда сюжет се разиграва в Пловдив. Равносметката е с 20 годишна давност.
Стотици пловдивчани излязоха днес на огромен протест в защита на парка "Отдих и култура" при Гребната база, който е под заплаха от застрояване.

 

Още по темата