Медия без
политическа реклама

Пловдив продаде и си връща парк - все за сметка на данъкоплатците

03 Яну. 2023
Мнението на пловдивчани ясно е изписано на плакатите им.
FB/Пловдив - град за хората
Мнението на пловдивчани ясно е изписано на плакатите им.

Община апортира терени, продава ги, накрая си ги връща - все в името на гражданите и все за тяхна сметка. Този достоен за пиеса на абсурда сюжет се разиграва в Пловдив. Равносметката е с 20 годишна давност.

Става дума за земя в парка "Отдих и култура", около която постоянно има напрежение, избуяло отново през последните месеци. Дългата сага е изпъстрена с много подробности, от тъмни по-тъмни. Но обобщено процедурата изглежда така: през 2002 г. общината влиза в публично-частно партньорство, за да се изгради "Пловдивски Дисниленд"; проектът се проваля, смесено дружество се "набалбучва"; през 2013 г. несъстоялите се "Дисниленд парцели" са продадени, за да се компенсират част от загубите; през 2022 г. с промяна на общия устройствен план терените са заплашени от застрояване (спори се всичките или част), гражданите протестират, общината започва да си ги връща, за да ги спаси. "Спасяването" струва милиони, понеже никой частен продавач не е луд да продава без сметка.

Казусът бе една от точките на страстите днес в Пловдив. Сутринта повечето общински съветници блеснаха с отсъствие в полза на Георги Гергов при опитите му да овладее по-пълно Панаира. А малко по-късно гражданската инициатива "За парка" даде пресконференция, проследявайки хронологията на проблема. Проведе се и протест пред сградата на общината, докато кметът Здравко Димитров се срещаше със сегашния собственик на терените - фирмата "Тея инвест". След разговора Димитров обеща общината да си върне собствеността върху парцелите, като спешно им се направи пазарна оценка. Как точно обаче ще се осъществи връщането, не се разбра. Всъщност, това би било втори етап на връщането на земи в парка, касаещо този път 81 декара. Първото - за 50 декара, се състоя през месец май. Тогава общинският съвет гласува да ги получи, като обезщети собственика със седем доста апетитни общински имота в други части на града. И ако се съди по случилото се тогава, и този път връщането ще е на цената на солиден обществен ресурс.

Групата "За парка" настоява  обаче "Тея инвест" този път да дари терените на общината. Мотивът -  имотите, които фирмата е получила през май, са оцени на минимум пет пъти по-ниска стойност от пазарната. Групата припомни, че през 2018 г. общината е предложила на търг само малка част от въпросните имоти за 20 милиона лв. първоначална стойност. Сега всичките седем са били оценени за 7 млн. лв. „Проблемът тук е огромният обществен ресурс, който е пропилян. Говорим за десетки милиони, за което също се надяваме прокуратурата да се самосезира”, заяви Тони Стойчева от "За парка", цитирана от сайта "Под тепето".  В суми нещата изглеждат така:

Групата "За парка" заяви още, че ще внесе жалба в Административния съд срещу приетия Общ устройствен план в частта му за 81-те декара.

Още по темата:

Стотици пловдивчани излязоха днес на огромен протест в защита на парка "Отдих и култура" при Гребната база, който е под заплаха от застрояване.
Градското презастрояване превзема нови територии. В Пловдив с гласуването на новия Общ устройствен план (ОУП) част от парк бе отреден за градежи. Във Варна - на мястото на стара сграда в центъра ще се появи 11-етажен хотел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата