Медия без
политическа реклама

Гълъб Донев за ракетите в Полша: Дрънченето на думи е излишно

Няма необходимост от някакви чрезвичайни мерки и няма да има усилване на Източния фланг на НАТО, обяви военният министър

16 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

"Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърденията, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно." Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди правителственото заседание по повод падналите в Полша ракети. Заедно с това той информира, че свиква Съвета по национална сигурност към Министерския съвет. Донев уточни, че сбирката ще е след решението от заседанието на НАТО в Брюксел.

"Експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира - каза Донев. - В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война“. 

Според премиера всички предположения, направени преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. 

„Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света - каза още Донев. - Ще свикам Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО. В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС.

В 14.30 ч. пък започна и извънредно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика - отново заради инцидента в Полша. Изслушани бяха служебният министър на външните работи Николай Милков и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, както и ръководствата на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване". 

След края на заседанието, министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша. По думите му няма притеснение в нито една страна-членка на НАТО. "Няма необходимост от някакви чрезвичайни мерки към момента. Не се налага усилване на капацитета или повишаване на готовността на военните сили на Източния фланг на НАТО", каза Димитър Стоянов.

Политико-парламентарни реакции

Случилото се в Полша предизвика реакции в различните политически сили в парламента, пресъздадени от БНР. Всяка страна членка на НАТО, която се намира близо до военния конфликт трябва да засили отбраната си след случая с падналата ракета в Полша, заяви пред журналисти в парламента  зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той е категоричен, че няма опасност за страната ни: "Ние сме на източния фланг на НАТО и всички наши действия за момента са насочени именно към това България да модернизира отбранителните си способности и, естествено, да можем да сме адекватни в тая ситуация. За момента, разбира се, ние не можем да кажем нищо повече. Аз не мисля, че има каквато и да била опасност за нашата държава".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" изрази загриженост от случилото се с падналата ракета в Полша. Пред журналисти в парламента Лорер изключи да има поводи за тревога у нас. "Искаме да поощрим служебното правителство да побърза с възстановяването на български посланик в НАТО, именно в такива ситуации е изключително важно да имаме директен досег с тези институции". 

На свой ред от ДПС бяха пестеливи в коментара си за случилото се в Полша. Джейхан Ибрямов обясни: "Данните, с които ние разполагаме, са много оскъдни. Осланяме се на изявленията на световните лидери, както и на американския президент, да оставим специалистите да установят какво точно се е случило и след това може да коментираме по-обстойно. Следобед ние ще имаме заседание на Комисията по отбрана, съвместно с Комисията по външна политика, където ще бъдат изслушани съответните служби на закрито заседание, така че надяваме се в най-скоро време да излезе достоверната информация какво точно се е случило".

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов инцидентът с падналите ракети е бил въпрос на време. Все още няма опасност за България, смята той. "До момента, в който военните действия не се приближат към Дунавската делта и руснаците не започнат активни действия за овладяване на все още на остатъчното украинско Черноморие, такива рискове няма да има, но след това е твърде вероятно да има и такива рискове за нас, макар че те ще бъдат минимални, защото дори да стигнат района на делтата, оттам до българската граница има още 180 км, т.е. по-голям е рискът за Румъния", обяви той.

Рано е за категорични оценки, посочи лидерът на "Български възход" Стефан Янев. По думите му повече информация ще има след срещата посланиците от НАТО, които в момента обсъждат въпроса: "В българския парламент следобед ще има заседание на две комисии, които ще изслушат и службите ни за сигурност, съответно външния и военен министър, така че към края на деня ще имаме по-точна информация, но не мисля, че в момента трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога, по-скоро изглежда като инцидент".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата