Quantcast

Медия без
политическа реклама

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб

Положението на Камен бряг е критично

25 Септ. 2021Обновена
FB/Да запазим Корал
Корабът загрозява пейзажа на Камен бряг, като естетиката е най-малката беда

Все повече граждани смятат, че заседналият на Камен бряг кораб е разлял гориво и съществува опасност от екокатастрофа, ако не се предприемат спешни мерки. Официалното мнение на институциите е противоположно - нищо сериозно не се е случило до момента и няма кой знае какви рискове.

"Видимо е, че от кораба има разлив. 3300 тона урея има в него. Уреята попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици. Когато се натрупа в тях може да доведе до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели", предупреди фейсбук групата "Да запазим Корал".

Мнение в социалните мрежи изрази и водолазът Найден Недев: "Днес, 25.09.2021 г., направих независим граждански оглед под вода на състоянието на "Vera Su", заседнал на Камен Бряг. Изтичане на товара от торове има. Решение също има: трябва да се мобилизира обществото и да се предприемат незабавни мерки за разтоварването му - на ръка с малки лодки в залива Болата и въжена линия, която да вади напълнените чували на брега".

Борислав Сандов от "Зелено движение" пък смята, че ситуацията е критична и за самия екипаж. Днес той бе в Камен Бряг и обобщи срещите си там в гневен пост във “Фейсбук”:
"Най-добре е да взривим рифа, за да изтеглим кораба" - тези думи изрече днес пред мен и свидетели зам.областния управител на Добрич Здравко Здравков (БСП). Бях втрещен от казаното. Попитах го дали знае колко взривоопасни са азотните торове, натоварени на кораба. Дали този човек е гледал какво се случи в Бейрут наскоро от взрив на такива торове на пристанището?
Осъзнавайки какво е нивото на управлението на институции на местно ниво, говорих с множество експерти, а впоследствие с Министъра на околната среда и водите и с Премиера. Обяснил съм всички рискове и защо е важно да се сформира кризисен щаб и да се действа спешно.
Стефан Янев бе наясно с две от алтернативите за бързо разтоварване на товара и горивото, като аз предложих още две. Като цяло е невъзможно да влезе голям кораб и корабен кран до мястото, защото е в плитчините и има рифове.
Затова алтернативите са: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м.) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; и класическо разтоварване в дълбоки води, след като в корабът са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач. Премиерът ме увери, че ако до утре собственикът на кораба не е предприел нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от спасителните планове.”

 

Още по темата:

Ситуацията със заседналия край Камен бряг голям търговски кораб рязко се усложни, след като първоначалния план той да бъде разтоварен чрез плаващ кран и баржа, засега е пропаднал.

 

Още по темата