Медия без
политическа реклама

Гранична полиция отблъсна близо 500 нелегални мигранти само за 2 дни

И докато на границата се спират хора, то други незаконно влезли се хващат от София през Пазарджик до Добрич

31 Авг. 2021
МВР

Над 480 опита за нелегално преминаване на границата ни от мигранти са предотвратили от „Гранична полиция“ през последните два дни, съобщава БНР. Най-голям брой са опитите за влизане в страната на нелегални имигранти в неделя – 341.

От „Гранична полиция“ обясняват, че от общо близо 500-те случая, 268 опита са направени на българо-турската граница, останалите 212 – на българо-гръцката.

В понеделник срещу вторник у нас не са допуснати да влязат 148 нелегални имигранти. Повечето от тях са направили опит да влязат в страната отново от Турция.

И докато по границата се отблъскват незаконни мигранти, то се оказва, че все пак не малко такива са успели да влязат в България и ги хващат от София през Пазарджик чак до Добрич.

В София в последните два дни са заловени общо 16 нелегални имигранти. Най-голямата група е от петима мъже от Афганистан, открити преди ден на „Ботевградско шосе“. Вероятно мигрантите са били изоставени в района от трафиканти. В столицата при проверка са заловени и двама нелегално пребиваващи мароканци. При друга операция, пак на полицията в София, на бул. „Никола Габровски“ в ранните часове на днешния ден са открити 5-има сирийци.

Заради засиления мигрантски натиск от столичната полиция обясниха, че са засилили и наблюдението върху районите, където по принцип се събират мигрантски групи.

В същото време полицията се похвали, че е задържала мъж, превозвал 17 нелегални мигранти. Той е арестуван в района 67-и километър от магистрала „Тракия” в посока София, предава Нова тв. На 30 август автопатрул на жандармерията спрял за проверка микробус, управляван от 42-годишен мъж от Харманли. Полицаите установили, че той превозвал в товарния отсек 17 чужденци. Всички те били граждани на Афганистан и са без документи за самоличност.

Непълнолетен гражданин на Афганистан, преминал нерегламентирано през българо-турската граница беше хванат и в Добрич. Той бил задържан по обяд, в близост до сградата на едно от районните управления на МВР в града. Лицето не знаело български и  се опитвало да обясни нещо чрез жестове и думи на чужд език, споменало и думата „Афганистан“, съобщава варненската прокуратура.

Със съдействието на преводач с него била проведена беседа. Според личен документ, който младежът притежавал, той е от афганистанско село и е непълнолетен. При разговорите с него било изяснено, че е преминало нерегламентирано през българо-турската граница през ГКПП – Лесово на 26 август. Прикрил се в полуремарке, теглено от товарен автомобил с българска регистрация. До границата от турска страна младежът бил доведен от неустановено лице, след което сам се качил и укрил в полуремеркето, с което стигнал до Добрич.

Ключови думи:

мигранти, Афганистан

Още по темата