Медия без
политическа реклама

Говорителят на Гешев се изкачи до върховната прокуратура

ВСС повиши Сийка Милева след конкурс, на който тя се класира на пето място под чертата

02 Юни 2022
Сийка Милева
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изкачи до прокурор във Върховна касационна прокуратура. Това стана с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи сайтът lex.bg.

Издигането на Милева се случи след конкурс за 12 свободни места във ВКП, на който се явиха 169 прокурори. Говорителката на Гешев получи оценка за притежаваните професионални качества 5.52 и остана на пето място под чертата. Междувременно обаче във ВКП са се освободили още шест места. И вчера бяха повишени следващите шестима в класирането, сред които и Сийка Милева. Закона за съдебната власт казва, че ако се освободят места до 9 месеца след конкурса, Висшият съдебен съвет назначава останалите под чертата, ако имат оценка поне "много добър 5".

От 2006 г. до 2017 г. Милева е следовател. След конкурс от април 2017 г. е обвинител в спецпрокуратурата. От януари 2020 г. е командирована във ВКП, където пое функциите на говорител на главния прокурор, когато Гешев оглави държавното обвинение.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не е успяла да се класира в конкурса за 12 места във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и е останала на пето място „под чертата“, съобщи lex. bg. Тя е получила обща оценка за притежаваните професионални качества 5.

Още преди решението на Народното събрание да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура, част от магистратите там се насочиха към други органи на съдебната власт. Пример за това е зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова, която стана известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. Щъркелова опита да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс, като се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обаче единодушно отхвърли молбата й да стане съдия.

Друг пример е бившият говорител на специализираната прокуратура Христо Кръстев, който стана прокурор в Софийската градска прокуратура след конкурс. Същевременно в сряда Прокурорската колегия на ВСС прекрати два конкурса заради промените в ЗСВ, с които се закрива спецпрокуратурата. През януари т.г. пък беше обявен конкурс за младши следователи като седем от местата бяха в следствения отдел на СП. Сега беше прекратен и този конкурс в тази част.

Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес единодушно отхвърли молбата й да стане съдия в Софийския градски съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата