Медия без
политическа реклама

Говорителят на Гешев не се класира за върховен прокурор

Сийка Милева е останала под чертата в конкурса за места във ВКП

15 Март 2022
Сийка Милева
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не е успяла да се класира в конкурса за 12 места във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и е останала на пето място „под чертата“, съобщи lex.bg. Тя е получила обща оценка за притежаваните професионални качества 5.52. Към настоящия момент Милева е прокурор в Специализираната прокуратура, която управляващите планират да закрият.

С най-висок резултат в конкурса за ВКП е Иванка Трифонова от Софийската апелативна прокуратура. На следващите места две нейни колежки от същата прокуратура – Искра Колева и бившата шефка на АП-София Албена Вутова. Във ВКП отиват и Зорница Таскова, Илиян Рангелов, Клементина Паличева, Бисер Кирилов и Любка Кръстева от Софийската градска прокуратура, Снежана Стефанова-Торбова от Окръжна прокуратура, Пламен Марков и Тихомир Стоев от Апелативната специализирана прокуратура и Генка Брезашка от Военно-окръжната прокуратура, която доскоро беше говорител на спецпрокуратурата.

Първа „резерва“ е бившата и.д. шефка на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова. След нея в класирането остават Таня Поповска от АП-София, Димитър Хаджийски от СГП и Димитрия Дърмонска от СП. В конкурса участваха общо 169 прокурори.

С намерението на управляващата коалиция да закрие специализираните прокуратура и съд, част от прокурорите там се устремиха към други структури на съдебната власт. Пример за това е зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова, която стана известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда.

Щъркелова опита да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс, като се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. В проекта за промени на съдебния закон се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към него. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обаче единодушно отхвърли молбата й да стане съдия.

Проектът за промени в съдебния закон, който парламентът ще гледа утре на първо четене, предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че Милева ще може да се прехвърли в Софийската градска прокуратура. Няма проблем обаче отново да бъде командирована във ВКП. Според регистъра на командированите магистрати, Милева е във върховната прокуратурата от началото на 2020 г. Командироването й е мотивирано с това, че има свободни места във ВКП, а Милева освен ранг на върховен прокурор, има и качества за тази длъжност. 

Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес единодушно отхвърли молбата й да стане съдия в Софийския градски съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата