Медия без
политическа реклама

"Млади изобретатели" показаха роботи, еко къщи и мързеливи саксии

Първото място грабна проектът на Данаил Руменов - електрическа картинг количка

Данаил Руменов от Професионалната техническа гимназия - Варна спечели първо място за своята електрическа картинг количка.
Илияна Димитрова
Данаил Руменов от Професионалната техническа гимназия - Варна спечели първо място за своята електрическа картинг количка.

Иновативни саксии, хидравличен багер, еко къща, портативно устройство за свиване обема на пластмасовите бутилки, интелигентен хуманоид, стена за катерене с разноцветни маршрути и сензори за отчитане на време - това бяха само част от впечатляващите идеи на български ученици, представени на конкурса "Млади Изобретатели", организиран от Фондация "Миню Балкански" в партньорство с ЧСУ “Българско школо” и спонсориран от "Овергаз". 

Конкурсът се организира за 12-ти пореден път, като главната му цел е да открие и подкрепи младите изобретатели в България, предоставяйки им платформа за представяне на техните проекти в областта на техническите и природните науки. За първа година той се проведе в столицата - домакин бе "Българско школо".

Рекорден брой участници на възраст от III до XII клас от цялата страна кандидатстваха с разнообразни и интересни идеи в особено оспорвана битка. Участваха 26 отбора, които бяха оценявани според оригиналността и иновативността на разработката, практическата й приложимост и полезност, техническата сложност, необходимостта от експлоатационна поддръжка, качеството на изпълнението и на представянето. Впечатление направи и фактът, че доста от представените изобретения бяха в областта на екологията - тема, която очевидно много вълнува младите хора у нас.

Журито включваше известният преподавател по физика и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика Теодосий Теодосиев, акад. проф. Сава Гроздев - професор по математика и математическо образование, доц. Ангел Ангелов - доцент в СУ и Тракийски университет, Денислава Дамянова, мениджър "Устойчиво развитие на Овергаз", Денис Исметов - президент на Клуба по роботика в ТУ-София, Иван Петров - учител по математика и Владимир Цветков - учител по химия и ръководител на националния ни отбор по експериментални науки.

 

Топ 3

Голямата награда грабна Данаил Руменов от Професионалната техническа гимназия - Варна с неговата електрическа картинг количка - Dany project 3.0. Направена само с подръчни материали, с много ентусиазъм, постоянство и усърдие, тя достига скорост 25-30 км/ч и осигурява достатъчно голям пробег, така че създателят й да се придвижва с нея до училище, използвайки тротоарите и велоалеите.

На второ място бе отличен проекта "УниРанг" на Никола Великов от математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе с ръководители Сюзан Феимова и Тодор Брънзов. УниРанг е уеб приложение за класиране на кандидати за прием във висши училища, осигуряващо автоматизация на класирането. УниРанг е част от система ЕСКИЗ/ Единна система за кандидатстудентски изпити/. Целта на проекта е да се автоматизира процесът за класиране за кандидат-студенти от българската диаспора в университетите, които са участвали в съответната кампания на МОН. Проектът е възложен на Института по математика и информатика на БАН от МОН. Оптимизирана версия на кода на УниРанг ще бъде използван в ЕСКИЗ. 

На трета позиция бяха класирани цели четири проекта. 

Единият е на Любослав Димов и Никола Великов с ръководител Сюзан Феимова - Правна клиника към Юридическия факултет на Русенския университет. Това е административен сайт към Русенски университет, създаден за да осигури по-лесен и бърз достъп до правосъдие на социално слаби граждани, както и да улеснява комуникацията на потребителите на услугата, студентите и ръководителите на правната клиника.

Иван Каневский от Софийската професионална гимназия "Джон Атанасов" бе отличен за своя проект Robotic arm - роботизирана ръка манипулатор, която може да се използва за автоматизиране на процеси в производството. Благодарение на изградените серийни Bluetooth и WEB интерфейси за отдалечено управление, тя позволява да се манипулират детайли изцяло автоматизирано или отдалечено от оператор. 

Иван Ангелов също спечели трето място за своя интелигентен хуманоид Neuron - роботизирана глава, проектирана да общува безпроблемно с хората, като използва технологии за изкуствен интелект и сензорни технологии, а Александър Славов - за неговия проект, който разглежда симулация на квантов компютър чрез линейна алгебра, програмиране и графики.

Всеки участник получи сертификат за участие и признание. Участниците, заели призови места, получиха и спонсорство за развитието на своите изобретения.

 

Специални награди 

Специално поощрение и награди от журито получиха трите проекта на ученици от 5 клас, които успяха да впечатлят журито със своите интересни идеи, добри презентационни умения и автентично присъствие. Това бяха "Устойчива къща", използваща възобновяеми източници на енергия, на Йоана Димова, Рада и Дара Георгиеви от София; I-house - иновативна умна къща с вградени в нея системи за сигурност и удобство - на Александра Станимирова от Царево; портативно устройство за свиване обема на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с цел по-лесното им събиране, транспортиране и рециклиране на Александра Калдаръмова от София.

Клубът по роботика към ТУ-София, в лицето на Денис Исметов като негов президент, дадоха специални награди на три от отборите, най-вече заради практическата приложимост на техните изобретения, предприемаческия нюх, който демонстрираха участниците в тези отбори и потенциала за развитие на техните проекти. Това бяха автоматизирана складова система с адресно управление за обработка на процеси в реално време на отбора от Професионална гимназия по електротехника и електроника, град Пловдив; Smartfield и Smartpond - автоматизирани, независещи от външни условия, лехи за отглеждане на растения, LazyPot - иновативна саксия, оборудвана със сензори, които автоматично събират информация за нуждите на цветето. Последните два проекта са разработени от отбори на МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна.

 

Бъдеще 

Идеите на учениците бяха повече от впечатляващи. Ученици от училище "Сава Доброплодни" в Шумен, например предложиха транспортен робот с променяща се конструкция, предназначен за трудноподвижни потребители, за болнична помощ и за инвалиди. Други младежи от същото училище пък кандидатстваха със серия от устройства за незрящи потребители - брайлов кодер, устройство за разпознаване на цветове, брайлово пиано, устройство за предупреждение  за препятствия.

11-класничка от Американския колеж представи агро-фотоволтаична система, която дава възможност за комбинирано използване на земя, слънчева светлина, намалена загуба на ресурси и опазване на околната среда чрез намаляване количеството вода, използвано за поливане на зеленчуци. Тя е изследвала начините за инсталиране на динамичен соларен панел, така че той да създава сянка, на която се отглеждат марули. 

Деветокласник от Казанлък се представи с конструирани от него модели на строителна техника - земекопна машина Volvo и мини челен товарач Bobcat.

Сред другите изобретения на учениците бяха например стена за катерене, която има светещи хватки, дисплей и сензори за отчитане на време; робот-амфибия "АННА" за безопасно дистанционно измерване на лед; автоматизирани лехи за отглеждане на растения, които не зависят от външни фактори като светлина, топлина и влажност и др., разполагат с автоматизирана поливна система и използват хидропонична система за напояване, която не изисква почва и предлага по-бърз растеж от нормалното отглеждане и още много други. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата