Медия без
политическа реклама

МИИ кани и българи в чужбина за търговски аташета в 20 държави

Няма да правим политически назначения, уверява министърът на икономиката

17 Окт. 2023
Pixabay

Министерството на икономиката и индустрията обяви конкурс за 23 свободни позиции за търговски аташета в службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към посолствата на България. За първи път до участие се допускат и наши сънародници да кандидатстват за търговски аташе в страната, в която живеят. 

От обявените 23 свободни позиции за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси 8 са европейски града - Берлин, Копенхаген, Лисабон, Осло (с акредитация за Исландия), Братислава,  Истанбул,  Прага и Берн (с акредитация за Лихтенщайн).

Други 13 позиции са за държави от Азия, Африка и Америка, които включват Алжир, Делхи, Джакарта (с възможна акредитация за Сингапур и Малайзия), Техеран, Аман, Отава, Доха, (с акредитация за Кувейт и Оман), Пекин, Хавана, Дубай, Вашингтон и Чикаго.

Две са свободните позиции за страните от ОНД, които включват  Баку (с акредитация за Туркменистан) и Алмати (с възможна акредитация за Киргизстан).

"Премахнахме изискването за представители на държавата в службите за търговско-икономически въпроси да се допускат само хора, които поне две години са били държавни служители. Искаме да спрат политическите назначения и само експерти да се назначават на тези позиции", обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той посочи, че години наред в държави, които са важни търговски партньори на страната ни, не сме имали търговски аташета към българските посолства, което се е отразило негативно на двустранните икономически отношения. За някои страни трудно се намирали кандидати и именно за това се дава възможност и българи, които живеят в тях и отговарят на изискванията, да се кандидатират за търговски аташета. Така например вече две години трите позиции за САЩ оставали незаети.

През април служебният министър на икономиката също проведе конкурси за търговски аташета, но много от позициите сега се повтарят, което показва, че са останали вакантни. Наред с това сега се отварят повече позиции за азиатските страни.

В същото време МИИ ще затвори търговските си служби в Ниш и Битоля - причината е близостта им до София, което правело ненужно поддържането им, обясни министър Богданов.

Конкурсите ще преминат на три нива. От кандидатите се изисква да притежават висше образование – магистър, свободно да владеят общоприетия език на държавата, за която кандидатстват, както и задължително - английски език. В критериите са заложени още дигитална компетентност, стаж от минимум 6 години и доказан опит в областта на външноикономическите и търговските отношения. Те трябва да имат и познания за икономическото развитие на страната, за която се кандидатства.

В оценяващата комисия за първи път се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи, а също така на национално представените работодателски организации, експерти от научните среди, образователните институции и неправителствените организации. Всички те са с доказан опит и експертиза в областите на външноикономическото сътрудничество, търговията, инвестициите, бизнес средата, международното право и други, с оглед предмета на дейност на СТИВ, уверяват от МИИ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата