Медия без
политическа реклама

Министърът на икономиката обяви конкурс за 16 нови търговски аташета

Допускат се кандидати и извън министерството на икономиката

16 Май 2023
Никола Стоянов
Илияна Димитрова
Никола Стоянов

Министърът на икономиката Никола Стоянов обяви публичен конкурс за 16 позиции на търговски аташета в чужбина.

От министерството се похвалиха, че повече от 10 години не са били обявявани толкова много на брой назначения, при това с открит конкурс. През последното десетилетие приоритетно за търговски аташета били провеждани закрити процедури, на които възможност да кандидатстват са имали само служители на министерството.

Новите процедури за търговски аташета се провеждат максимално прозрачно и се обявяват пред медиите, като целта е в тях да се включат повече участници и да се гарантира конкурентен подбор, посочиха от МИИ. 

През април вече бе обявена конкурсна процедура по новите правила за седем позиции в Отава в Канада, Бразилия в Бразилия, Буенос Айрес в Аржентина, Джакарта в Индонезия, Абуджа в Нигерия, Претория в Южна Африка, Вашингтон и Чикаго в САЩ.  Участвали са 73-ма кандидати - т.е. интересът е 5 пъти по-голям от предходни подобни конкурси, провеждани в МИИ. Оттам обаче не дават информация дали вече има избрани титуляри за тези позиции и откога те застъпват службата.

След като се разбърза с назначенията на посланици и на ключови институции, служебното правителство изненадващо не изчака да види дали ще има редовен кабинет и обяви конкурси за 7 търговски аташета зад граница, при това само за най-апетитни места.

Десет от позициите, за които стартират новите конкурси, са в държави, в които има действащи търговски представители, но с изтичащ мандат през тази календарна година. Това са Австрия (Виена), Германия (в два града –Берлин и Франкфурт на Майн), Грузия (Тбилиси), Гърция (Атина), Израел (Тел Авив), Испания (Мадрид), Словения (Любляна), Турция (Истанбул) и Швеция (Стокхолм). Конкурсните процедури за тях се откриват, съгласно промените в правилата за работа на СТИВ, а именно с цел по-добра координация между новоназначен служител и такъв, който отпътува за София.

В новите правила е предвидено да има период на застъпване. По този начин служителите ще предадат един на друг работата и информацията за стартирани инициативи, които трябва да бъдат продължени, а също и създадените контакти с администрацията и бизнеса в приемащата държава.

В Алжир (Алжир), Индия (Делхи), Казахстан (Алмати), Китай (Пекин), Португалия (Лисабон) и Швейцария (Берн) позициите са вакантни.

Срокът за кандидатстване е 26 май 2023 г. В комисията по избор са включени само експерти от институцията, без участие на политическото ръководство на министерството. Целта е те да се провеждат максимално открито, а изборът да се извършва по обективни критерии.

Основната задача на търговските представители е изграждането и развитието на потенциала на двустранните икономически отношения между приемащата страна и България, както и подпомагане на български компании, които искат да стъпят на съответния чуждестранен пазар

Както и в предишните процедури, в изискванията към кандидатите за търговски представители, е заложено да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ и да владеят отлично официалния език или общоприетия език на страната, за която се кандидатства. Също така, кандидатът трябва да има добри познания за икономическото развитие, външноикономическите и търговски отношения, както и за двустранните отношения на България с конкретната страна, за която се кандидатства. Необходимо е и познаване на нормативната уредба на България, свързана с дейността на Службите за търговско-икономически връзки, както и инвестиционната, търговска и митническа политики на нашата страна. Ще бъде направена и проверка на чуждоезиковата подготовка от външен експерт пред комисията по подбор. Съгласно българското законодателство кандидатите трябва да са български граждани и да нямат друго гражданство освен на държава членка на Европейския съюз.

.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата