Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властта се разбърза и с най-апетитните места за търговски аташета

Конкурси са обявени за Канада, САЩ, Бразилия, Аржентина, Индонезия, ЮАР

08 Апр. 2023
БГНЕС архив
Никола Стоянов

След като се разбърза с назначенията на посланици и на ключови институции, служебното правителство изненадващо не изчака да види дали ще има редовен кабинет и обяви конкурси за 7 търговски аташета зад граница, при това само за най-апетитни места. 

От официално съобщение на Министерството на икономиката, към което са т.нар. служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ), става ясно, че са обявени конкурси за градовете Отава в Канада, Бразилия в Бразилия, Буенос Айрес в Аржентина, Джакарта в Индонезия, Абуджа в Нигерия, Претория в Южна Африка, Вашингтон и Чикаго в САЩ. 

Обявеният краен срок за подаване на документи е 21 април, до когато е сигурно, че няма да има яснота за редовен кабинет и което означава, че конкурсът ще бъде провеждан и решаван при служебното правителство.

Служебната власт продължава да подготвя рокади в българската дипломация на тъмно.

Интересно е да се отбележи, че конкурсът е пуснат още на 5 април, но за него се съобщава от МИ публично едва на 8-ми.

В съобщението на МИ, министърът на кономиката Никола Стоянов е цитиран да коментира и аргументира конкурсите с думите: “Когато встъпих в длъжност, България нямаше търговски аташета в 1/3 от ключовите държави, с които имаме развити икономически връзки. Много от тях бяха безпринципно отзовани или уволнени". От думите му обаче не става ясно какво точно налага конкурсите да се пускат толкова спешно точно сега, дни след изборите и дни преди да е ясно дали няма да има редовен кабинет. Няма и обяснение защо те не са направени, когато е поет постът преди повече от половин година, а именно в момента.

Служебното правителство предлага на президента Румен Радев да изпрати външния министър Николай Милков за посланик на България в НАТО. В момента този пост в вакантен, след като предишният посланик Драгомир Заков стана военен министър в кабинета на Кирил Петков.

По същия начин и до момента няма обяснение и защо президентът Румен Радев и служебното правителство се разбързаха и с изпращането на нови посланици, и то в цели 14 страни, точно покрай изборите. При това за посланици се назначават хора от самото правителство като например външният министър Николай Милков в НАТО и неговият заместник в МВнР Костадин Коджабашев във Ватикана.

Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Румен Радев на длъжността председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде преназначен Пламен Тончев, съобщава официално правителството. Пламен Тончев зае поста през май 2021 г.

Иначе в съобщението на МИ е посочено, че кандидатите за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) трябва да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ и да владеят отлично официалния език или общоприетия език на страната, за която се кандидатства. Според МИ, предстояло "в следващите дни да бъдат обявени и нови процедури за избор на търговски представители".

Още по темата