Медия без
политическа реклама

Радев и кабинетът преназначават шефа на ДАНС за още 5 години

Пламен Тончев бе назначен пак от сегашния президент, но по предложение на друго негово служебно правителство

07 Апр. 2023

Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Румен Радев на длъжността председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде преназначен Пламен Тончев, съобщава официално правителството.

Пламен Тончев зае поста през май 2021 г., когато предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС. Настоящият мандат изтича на 10 април 2023 г, разказват още от Министерски съвет. 

Повече от ясно е, че цялата процедура е съгласувана с президента. Прави впечатление, че към момента на съобщението на правителството, въпросното правителствено решение отсъства от Информационна система за правна информация на Министерски съвет. Така не става ясно кога е прието решението, на редовно или на извънредно,на присъствено или неприсъствено заседание.

Очевидно е, че аргументът за назначаването ще е изтичащ мандат, но такива постове има не един или два. На практика обаче Радев и неговият кабинет бързат именно с тази позиции и бетонират сегашния шеф на ДАНС за още 5 години, какъвто е по закон мандатът.

Ако през последните години някой беше казал, че ще има правителство, което да смени само за няколко седмици почти 100 на сто от ръководителите на служби в сектора за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае колко шумни спорове и скандали.

Тончев бе сложен на поста пак от Радев, от друго негово служебно правителство през лятото на 2021 г. Тогава президентът подписа от Рим указа за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на ДАНС. С друг указ държавният глава назначи дотогавашния шеф на териториалното звено на агенцията в Кюстендил Пламен Тончев. Последният е бил дълго време шеф на териториалната дирекция във Враца, а преди да работи в ДАНС, е бил във врачанската структура на ГДБОП.

През последните дни правителството и Радев се разбързаха и за разпределянето и назначаването на много посланици.

Служебната власт продължава да подготвя рокади в българската дипломация на тъмно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата