Медия без
политическа реклама

26 конкурса за директори са обявени в София, 250 - в страната

Кандидатите могат да подават документи до 12 февруари

Едно от 276-те училища, които ще избират нов директор, е най-голямото у нас - 18-то "Уилям Гладстоун".
Уикипедия
Едно от 276-те училища, които ще избират нов директор, е най-голямото у нас - 18-то "Уилям Гладстоун".

В София са обявени конкурси за нови директори в 26 училища. Това става ясно от конкурсните процедури, публикувани във в-к "Азбуки". Вчера бе даден стартът на общо 276 конкурси за нови директори, 250 от които в страната, след като близо 2 години конкурсите бяха стопирани заради съдебни спорове около новите правила, по които ще се оценяват училищните началници.

Сред училищата, които ще бъдат оглавени от нови директори, са едни от най-популярните гимназии в столицата - като 91-ва Немска езикова гимназия, Първа английска и Втора английска гимназия. Сред тях са още 125-то "Боян Пенев", най-голямото училище в страната - 18-то "Уилям Гладстоун", 23-то "Фр. Жолио Кюри", 138-мо "Проф. В. Златарски", 105-то "Ат. Далчев" и др.

Кандидатите за директори могат да подават документи за участие в регионалните управления на образованието или по електронен път на посочен от конкретното РУО адрес. Крайният срок за това е 12 февруари 2024. Освен заявления те трябва да предоставят и концепция за развитие на съответното училище във формат PDF, в криптиран вид чрез един от следните формати: ".7z", ".zip" или ".rar".

Според новите правила конкурсите ще протичат в два етапа - писмен изпит и събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. Тестът за писмената част и казусите за събеседването ще бъдат предоставяни от МОН. Кандидатите ще трябва да представят и да защитят концепцията, която са подготвили, както и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията по провеждане на конкурса. При провеждане на етапите се осигуряват аудио-видеонаблюдение и аудио-видеозапис. Целта на новите промени е по-голяма обективност и избор на визионери, които да управляват училищата, а не просто администратори.

Новост е и че в комисията за провеждане на конкурса за заемане на длъжността „директор“ ще се включат трима представители на съответното регионално управление на образованието (а не двама, както бе досега), както и представител на общинската администрация, определен от кмета на общината, и представител на обществения съвет в училището.

 

Конкурсите за директори в над 600 училища, които работят с временни началници, най-после може да стартират. Зелена светлина за това дават новите правила за избор на директори, обнародвани на 12 декември в "Държавен вестник".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

директори, конкурси

Още по темата