Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет започна чистка и в оръжейните фирми

Кадрови промени, представени като "оздравителни мерки", текат в "Кинтекс", ВМЗ, ДКК

18 Авг. 2022
ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

Служебното ръководство на министерството на икономиката и съответно Държавната консолидационна компания минават в режим „оздравяване“ на дружествата си. Това се разбира от съобщение на ведомството до медиите. В него пише, че днес на заседание на Съвета на директорите са приети за целта спешни мерки. Припомняме, че от тази седмица има трима нови членове в колективния орган, a с цел приемственост, мнозинството от четири гласа е на членовете, назначени от предходния министър на икономиката и индустрията.

Останалите решения са свързани основно с кадрови промени, като от днес за изпълнителен директор на ДКК е избран адв. Венцислав Димитров. Юристът е родом от Варна. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите. Тя стана шеф на ДКК през март, а в началото на август стана ясно, че ще води депутатската листа на БСП в Хасково за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Нитова се е опитала с жалби да осуети вписването на нови членове в Съвета на директорите.

Една от мерките е да се спре процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) - Казанлък. В последния ден от управлението на предходния министър на икономиката и индустрията бе започната процедура за уволнение на инж. Делян Начев.

Съветът на ДКК констатира законово нарушение във функционирането нa „Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД - до сега Съветът на директорите е бил от 3-ма души, a законът изисква да са минимум 5. За да се отстрани този пропуск за нови членове са подадени за вписване: Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Кънев притежава опит във финансовото планиране и изпълнение, в това число е бил мениджър бюджетиране и ценообразуване в Централното управление на „Крайслер“, Канада. Николай Николов е юрист с повече от 30 годишен стаж. В миналото Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, притежава опит във военно-промишления сектор. Тома Цилев също е с юридическо образование със стаж в различни институции. В ръководството на „ВМЗ" се връща и Иван Стоенчев. Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове. Стоенчев пое ръководството на „ВМЗ" в началото на 2022 г. и въпреки освобождаването му през юни, бе постигната печалба от 48 млн. лв. за полугодието.

Според ДКК, решението цели да успокои и надигащото се недоволство в синдикатите, според които производителността намалява и се изостава в изпълнението на договорите на оръжейния завод. По разпореждане на служебния министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това, със съмнително съкратени срокове, „ВМЗ" е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни работи. Същевременно има сигнали за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството.

Съветът на директорите на ДКК е взел решение да направи промени и в ръководството на „Кинтекс" ЕАД. Основен мотив за това е безпокойството от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството. Това е Пламен Пешев. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Около „Кинтекс“ няколко месеца тече скандал между бившия вицепрезидент и икономически министър Корнелия Нинова и уволнения от нея шеф на външнотърговското предприятие Александър Михайлов. Двамата непрекъснато си отправят обвинения през медиите. Михайлов дори започна да я нарича „Г-жа нито един патрон“, но обяви информацията за износа ни военна продукция за Полша, от където най-вероятно всичко е отивало в Украйна. От него бе подаден и сигналът за превода на парите към офшорката в Дубай.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата