Медия без
политическа реклама

ДАНС няма да допуска отпаднали от предишни конкурси кандидати

Има кандидати, които се явяват многократно и не покриват минималните изисквания за назначаване, твърдят от Агенцията

01 Яну. 2023
БГНЕС архив

Държавна агенция „Национална сигурност“ няма да допуска да участие кандидати за работа, които са отпаднали в предишни конкурси за срок от 2 години. Това става ясно от проект за допълнение на Наредба № І-3  за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в ДАНС, пуснат за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации.

Очевидно президентът Румен Радев е фен на българското кино. Защо обаче трябваше да го демонстрира, като прилага в реалността култовата реплика от "Опасен чар" - роднина, милиционер, роднина, милиционер.

От 2015 г. - откогато действа наредбата, до момента се установява, че има кандидати, които се явяват многократно на конкурси и които не покриват минималните изисквания за назначаване на държавна служба в Агенцията, мотивират промените от ДАНС. Така, на практика, едни и същи лица, макар да не бъдат назначавани на служба в Агенцията поради обстоятелството, че на всеки един от конкурсите не успяват да преминат изискуемите елиминаторни прагове на отделните конкурсни етапи, с участието си в конкурса успяват да повлияят индиректно върху класиранията на останалите кандидати посредством предвидените процедури за балообразуване, твърдят още от агенцията.

Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) най-накрая е прогледнала за руския шпионаж в България, става ясно от годишния ѝ доклад за 2021 г, одобрен от Министерския съвет. Там е отбелязано, че Руската федерация е мобилизирала "комплексен инструментариум, в т. ч.

Наред с това, многократното явяване на едни и същи лица на множество на брой конкурси, чиито отделни етапи не могат да бъдат преминати от тези лица, води до повишаване на административната тежест за провеждащия конкурса орган, който има задължението да изучава, оценява и проучва кандидатите. Посочените дейности са свързани както с ангажирането на кадрови и времеви ресурс, така и с разходването на финансови средства, необходими за провеждане на конкурсната процедура, аргументират промените от ДАНС.

С допълнението на Наредба № І-3 от 13.11.2015 г. за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в Държавна агенция „Национална сигурност“ се цели да не се допускат до участие в конкурс кандидати, които не са преминали елиминаторните прагове при участието им в предходен конкурс по тази наредба, проведен до 2 години преди настоящия.

С въвеждането на предложения текст ще се намали административната тежест за провеждащия конкурсната процедура орган, респективно ще се ограничи разходването на средства във връзка с процедурата, както и ще се даде възможност на отпадналите кандидати да положат необходимите усилия, за да покажат по-добри резултати в бъдеще, твърдят от ДАНС.

Бившият депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който от месеци не се е появявал публично, се яви в ДАНС. Той отказа да отговори на въпросите на чакащите го репортери. Но обеща, че ще се показва в публичното пространство.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?