Медия без
политическа реклама

Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...

Служебният кабинет счупи рекорда за най-много уволнени за най-кратко време

Премиерът Гълъб Донев е завършил военно училище и е бивш заместник- командир по политическата част - ЗКПЧ, преди 1989 г.
БГНЕС
Премиерът Гълъб Донев е завършил военно училище и е бивш заместник- командир по политическата част - ЗКПЧ, преди 1989 г.

Очевидно президентът Румен Радев е фен на българското кино. Защо обаче трябваше да го демонстрира, като прилага в реалността култовата реплика от "Опасен чар" - роднина, милиционер, роднина, милиционер... В неговия случай роднините са малко, но пък на държавна служба бяха уредени куп бивши военни, полицаи, агенти на ДАНС, служители на затворите и още народ от този професионален десен. И това се случва с темпове, на които биха завидели всички досегашни кабинети. Изглежда и държавният глава, и служебният премиер Гълъб Донев са позабравили каква е основната задача на всяко служебно правителство - провеждане на честни избори.

 

А не на военно учение или демонстрация за борба с терористи!

 

Какви по професия са например 25-те нови областни управители?

Областният управител на Варна Марио Смърков в периода 1999 г. – 2017 г. е работил в Национална служба „Сигурност“, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР. Областният на Велико Търново Георги Гугучков е завършил военното училище „Васил Левски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, стратегическия курс на Генералщабния факултет. От 1980 до 2001 г. е на кадрова военна служба във Въоръжените сили, като последната му длъжност е била командир на бригада и звание полковник.

От МВР идват и областните управители на Видин Огнян Михайлов, на Враца - Георги Митов, на Ловеч - Светослав Славчев и на Монтана - Валери Димитров. В добавка и двамата последни първо са завършили военно училище. Шуменският областен управител Христо Христов пък има Голям шлем - за периода 1987 г. – 2011 г. той е работил в Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Сред назначените има дори доктор по философия от Академията на МВР!

Някои от назначените се прочуха още по време на предишните служебни кабинети, назначени от Румен Радев. И то

 

не с качествената си работа, а с комични маневри

 

Ангел Стоев например /също дългогодишен служител на НСС и ДАНС/ първо бе назначен за областен на Пловдив, после освободен, накрая - пак назначен. Всичко това се случи в рамките на няколко дни. Защо? Ситуацията бе "осветена" от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той разказа, че Стоев е бил уволнен, защото до Радев е достигнала информация, че шефът на предизборния щаб на проф. Анастас Герджиков – Радомир Чолаков, е женен за неговата сестра. "Само че Чолаков е разведен от 5 години! И когато Радев по пътя на Копринката разбира това, нарежда Стоев да бъде върнат като областен управител на Пловдив", обясни Борисов. В случая под пътя на Копринката се визира президентският секретар Николай Копринков.

Полицейските назначения не се изчерпват само с областните управители. За зам.-министър на спорта бе назначен Петър Георгиев, който е доцент и член на факултетния съвет на Факултет ПБЗН (противопожарна безопасност и защита на населението) към Академията на МВР в София. Той е хоноруван преподавател в Академията на МВР и в Нов български университет. А пък в Министерство на културата за зам.-министър е сложен Пламен Славов, който е  секретар по духовност и култура на президента Румен Радев. Той успява да съчетае културата, религията и националната сигурност. Има докторска степен в Института по религиознание на Академията за обществени науки - Москва, преподавател и доцент е по история на религиите и националната сигурност във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, автор е на две монографии за поклонничеството в православието и в исляма, на научни публикации по история на религиите, етнорелигиозните отношения в България, българската държава и регистрираните вероизповедания. Каквото точно да означава всичко това.

Всъщност най-показателен за "военния" характер на правителствата на Радев е фактът, че

 

служебни премиери са все бивши военни

 

Стефан Янев е завършил военно-артилерийско училище в Шумен, а Гълъб Донев се е дипломирал в политическия профил във военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Невоенните лица, назначени от служебния кабинет, също са не по-малко интересни. Зам.-министър на енергетиката например стана Еленко Божков. Той, освен че е бил главен секретар на Министерството на енергетиката от 1995 до 1997 г., т.е. по време на правителството на Виденов, се прочу и покрай спирането на софийското метро. В края на юли 2020 г. Божков натиснал бутон "Безопасност" на перона на метростанцията и спрял влаковете в посока "Младост" за кратко, твърдеше прокуратурата и веднага го обвини в хулиганство, като натърти, че въпреки че не е възникнала аварийна ситуация, деянието е извършено в стратегически обект. Впоследствие обаче Божков бе оправдан.

Зам.-министърът на финансите Александър Свраков също е проверяван, при това за далеч по-сериозни неща. Той има дълъг опит в НАП, включително и на ръководни позиции -  бил е началник в Данъчна служба "Лозенец" в София и е ръководил ключовата дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" към Централното управление на приходната агенция, която разглежда възраженията срещу данъчни ревизии и проверки. Именно на последната си длъжност Свраков и още 6 души от НАП се оказват в епицентъра на скандал около рискова фирма. В разгара на разследване за връщане на 1.2 млн. лв.  ДДС на едноличен търговец всички те са уволнени от тогавашния директор Мария Мургина. "Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което е типично за рискова фирма, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС. За мен е невероятно професионалисти от такъв ранг да направят такава грешка - фирмата е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 г. е била дерегистрирана служебно", казва Мургина тогава. 

 

Прокуратурата поема случая и... следите нататък се губят

 

За шеф на НАП също бе назначен човек, който е бил разследван в миналото. Борис Михайлов, който очевидно е от остриетата на Радев и ко, тъй като при предишното служебно правителство беше сложен за няколко месеца за шеф на Държавен фонд "Земеделие". При назначаването му тогава от ГЕРБ заявиха, че Михайлов е бил разследван, арестуван и съден за източването на 15 млн. лв. ДДС. От правителството отвърнаха, че той е оправдан по всички обвинения. Сега от ГЕРБ вече си мълчат. Интересна е и имуществената декларация на Михайлов - той е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове. Декларирал е и влогове в различна валута на обща стойност около 670 000 лв. И разполага с още 700 000 лв. в наличност. Той притежава два апартамента в София (свой и чужд), като всеки от тях е с разгърната застроена площ от около 200 кв. м. Посочени са и два автомобила "Тойота ленд круйзер". В същото време в професионалната си биография скромно посочва само една консултантска фирма по данъчно законодателство, но пък е бил член на управителния съвет на "Ротари клуб – София център" и на сдружение "Ложа Ехнатон" - една от т.нар. "свободнозидарски организации".

Смените по по-ниските етажи на властта продължават с пълна сила, което показва, че временните управляващи са подготвени със списъци къде кого да сложат. Вече има нови шефове на ДНСК, на държавния резерв, на инспекцията по труда, започва кадрова рулетка и в регионалните звена на митници и на данъчните...  Как тези длъжности са свързани с подготовката на изборите, не е ясно. Защо служебният кабинет не остави на следващите управляващи да решат с кого да работят дългосрочно, може само да се спекулира.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата