Медия без
политическа реклама

Найден Тодоров начело на Софийската филхармония с нов 5-годишен мандат

Изтъкнатият диригент спечели конкурса за поста в състезание с единствения си конкурент Светлина Терзиева

22 Окт. 2022
Маестро Найден Тодоров
Софийска филхармония
Маестро Найден Тодоров

Именитият музикант и диригент Найден Тодоров остава на длъжността директор на Софийската филхармония за втори 5-годишен мандат. Тодоров е класиран на първо място с най-голям брой точки в конкурса за поста, а на второ място остава единственият му конкурент Светлина Терзиева-Ангелова – оркестрант цигулар в първия ни оркестър, показва справка в сайта на принсипала Министерството на културата. Очаква се министърът на културата проф. Велислав Минеков в близките дни да издаде заповед за назначаването на новия стар директор.

През годините Найден Тодоров е работил с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но особено свързан е със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001 г. През 2004-та той е обявен за неин постоянен гост-диригент, по-късно става главен гост диригент, а от началото на 2017 г. е избран и за неин директор. Преди това, в периода 2005-2017, е начело на Държавна опера – Русе.

Освен като талантлив музикант Найден Тодоров налага името си и като изключително успешен мениджър. Под неговото ръководство във Филхармонията гастролират някои от най-изявените световни имена в класическата музика, част от чиито изяви маестрото лично дирижира. В концертите си със Софийската филхармония той работи с певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиян Рахлин, Светлин Русев, Людмил Ангелов и много други.

Найден Тодоров е роден на 8 април 1974 г. в Пловдив. Първите си уроци по пиано получава на 5-годишна възраст, а на 16 прави диригентския си дебют. През 1993 г. завършва СМУ „Добрин Петков“ с класа по пиано на Дарина Кантарджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева. Още като ученик създава Младежки оркестър „Пловдив“. През 1993 г. става студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския музикален университет като стипендиант на Ротари клуб – Виена, където завършва като бакалавър през 1996 г. През 1996/1997 г. е поканен от фондация „Ленард Бърнстейн“ (Йерусалим) на специализация в Израел, където работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. През 2001 г. получава и магистърска степен от Нов български университет. През 2013 г. се дипломира в НБУ и като мениджър в областта на културата.

Найден Тодоров участва в десетки национални и международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка. От 1997 г. е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“. През 1998-1999 г. е избран сред повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северноизраелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анджелис.

Найден Тодоров има участие в записа на повече от 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ, Унгария. Работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, „Балкантон“ и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

Маестро Тодоров е носител на множество национални и международни музикални награди. Два пъти получава „Кристална лира“ – през 2005 г. за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония и през 2016 г. за дейността си с Русенската държавна опера. Лауреат е на наградата „Емил Чакъров“ през 2014 г. Да пъти е избиран от слушателите на Българското национално радио за музикант на годината (2012, 2019) в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“. Удостоен е и с отличия от Словашкия музикален фонд, „Ротари клуб“ – Виена, фондация „Боргезе“ в Италия, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ в Националната опера и балет, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер“ – Швейцария и др. През 2020 г. става четвъртият носител на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ на Нов български университет.

Още по темата