Медия без
политическа реклама

Претърсиха жилището и кабинета на апелативния прокурор на Варна

Открити са 49 000 евро и 20 000 лв., твърди прокуратурата

26 Юли 2023
Илияна Кирилова

Жилището и кабинетът на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров са претърсени в акция на Софийската градска прокуратура, съобщи държавното обвинение. В жилището на прокурора са открити 271 боеприпаси (бойни патрони с различен калибър), съхранявани без надлежно разрешително. В служебната му каса в Апелативната прокуратура във Варна са намерени и иззети 49 000 евро и 20 000 лв., съобщава още прокуратурата. 

Прокуратурата действа по получени материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ, към която се е обърнал И. П. - "лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна". И.П. сигнализира за поискан и получен подкуп в особено големи размери от апелативния прокурор Чавдаров.

"Незабавно в СГП е образувано досъдебно производство, в рамките на което след получено разрешение от съдия от Софийски градски съд на 26 юли на територията на Варна са извършени действия по претърсване и изземвания от жилището и служебния кабинет на Чавдаров", обяснява прокуратурата. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали има достатъчно доказателства колегата му магистрат да бъде привлечен като обвиняем.

В последната си имуществена декларация Чавдаров е отбелязал, че има налични 20 000 лв.

Миналата година Владимир Чавдаров беше избран за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от професионалната квота. Той, както и останалите избрани от прокурорите, съдиите и следователите, така и не встъпи в длъжност, защото парламентът отказа да избере своите 11 представители в съвета, а след това с промени в НПК и съдебния закон нареди изборът да бъде проведен наново. Сега пък се чака конституционната реформа и така действа съветът, чиито членове са с изтекъл мандат от октомври м.г.

Чавдаров стана апелативен прокурор на Варна през 2018 г. През 2005 г. той беше избран за военен прокурор на Варна и заемаше поста до 2010 г. Преди това беше зам.-шеф на Софийската военна прокуратура, а кариерата му започва като военен следовател и адвокат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата