Quantcast
Главният съдебен инспектор взе антинаграда заради ЦУМ-гейт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Главният съдебен инспектор взе антинаграда заради ЦУМ-гейт

2 050
 ИВСС
Заради старанието си да прикрива Сотир Цацаров по казуса "ЦУМ-гейт", граничещо с абсурда, главният съдебен инспектор Теодора Точкова получи антинаграда за достъп до информация.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет бяха отличени с антинаградата "Вързан ключ" на Програма достъп до информация (ПДИ). Поводът е поведението им по случая "ЦУМ-гейт" и отказа да бъде предоставена информация за проверката срещу някогашния главен прокурор, а сега председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Последната идея на Точкова за протакане е да се оправдае с пандемията и да поиска да бъде преразгледано влязло в сила съдебно решение, с което е осъдена да предостави информацията.

Материалите по проверката "ЦУМ-гейт" биха разкрили на какво се базира изводите на инспекторите, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП през 2017 г. По време на срещата на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика, разкри самият той.

 

"Вързан ключ" се дава за абсурдни и смешни случаи. Тя е сред отличията, които ПДИ връчва вече 17-и път по случай Деня на правото да знам - 28 септември.

Втората антинаграда - "Катинар", получи Министерството на правосъдието. То бе отличено заради отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да предостави достъп до паметните бележки от срещите на съдебната власт и КПКОНПИ с експертите от Европейската комисия, подготвящи докладите за България. Делото за достъп до информация бе спечелено от "Сега" още през февруари, но и досега данните не са предоставени. Съдът прие, че търсената информация е от обществен интерес и министреството дължи прозрачност. Там обаче са на друго мнение въпреки влязлото в сила съдебно решение. Според адвокат Александър Кашъмов от ПДИ поведението на министерството е административен произвол.

Срамота в тази категория грабнаха МВР и СДВР заради системния им отказ да предоставят информация, свързана с протестите и силата, употребена от полицаите по време на демонстрациите срещу правителството.

Награда "Златен ключ" за гражданин, активно ползвал Закона за достъп до обществена информация, получи Димитър Пецов от Силистра. "През годините и въпреки големия натиск, на който бе подложен неведнъж от силните на деня, Пецов остана безпристрастен стожер над законосъобразността и верен на себе си и своя стил, а именно изнасяне на достоверни факти и изобличаване на незаконосъобразни действия и опити за намеса и облагодетелстване на определени хора в града и в решенията на общинска администрация", пише в номинацията му.

Грамоти в тази категория взеха Дияна Бончева и София Ключкова.

Фондация "Антикорупционен фонд" получи наградата "Златен ключ" за неправителствена организация, използвала активно закона. През последните 2 години екипът на АКФ активно използва предоставените от ЗДОИ възможности за получаване на достъп до обществена информация, като за 2020 г. изпратените заявления за достъп до информация са над 30, мотивира се номинацията на фондацията. Грамотата в тази категория отиде при Гражданско сдружение БОЕЦ.

Мила Чернева от "Капитал" бе отличена сред журналистите със "Златен ключ" за най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация, тъй като активно използва закона, за да повиши прозрачността на институциите по редица важни и актуални въпроси. Грамота получи Спас Спасов от "Дневник".

Като институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, бе наградена община Златоград, а грамотата отиде при РЗИ – Монтана.

Още

КПКОНПИ взе антинаграда за достъп до информация заради Слави Трифонов

28.09.2022

9642
КС позволи безкрайния мандат на съдебния съвет

27.09.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1870
Съдът пусна обвинен в шпионаж за Русия да иде в Москва