Медия без
политическа реклама

Главчев смени външния министър и запази шефа на МВР

Служебният кабинет положи клетва днес

09 Апр. 2024Обновена
Съгласно промените в Конституцията, служебният кабинет на Димитър Главчев положи клетва в парламента.
Илияна Димитрова
Съгласно промените в Конституцията, служебният кабинет на Димитър Главчев положи клетва в парламента.

Служебният премиер Димитър Главчев  положи клетва на извънредно заседание в парламента. Съгласно промените в Конституцията, приети в края на миналата година, членовете на служебния кабинет вече полагат клетва в Народното събрание, а не пред президента.

По-рано днес държавният глава Румен Радев подписа укази за назначаването на служебно правителство с премиер Димитър Главчев, както и за изборите за 50-то Народно събрание и за Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни.

 

ПРОМЯНА

Главчев имаше време да направи промени в кабинета до края на понеделник. Промяната е налице: За външен министър е назначен посланикът в Черна гора 57-годишният Стефан Димитров, който ще смени първоначално обявения Ивайло Ценов. На влизане в парламента, за да положи клетва, Глвчев обясни, че рокадата се е наложила по молба на самия Ценов. ''Той (Ценов - бел. ред.) има семейни ангажименти. Изцяло по семейни причини и аз се съобразих с тях'', каза Главчев. 

Димитров е посланик от 21 януари 2023 г. Завършил е 35 езикова гимназия в София, а след това продължава своето обучение в Потсдамския университет. Бил е референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт.

От 2020 до 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР.

Въпреки недоволството на ПП -ДБ и призивът им към президента Румен Радев да не издава указ за назначаване на служебно правителство, в кабинета остава вътрешният министър Калин Стоянов. По повод това държавният глава заяви преди полагането на клетвата, че призивите да не издава указ идвали от онези партии, които изменили Конституцията. И допълни, че ако отговорността за съставяне на служебен кабинет е била негова, Калин Стоянов нямаше да остане начело на МВР. Радев изтъкна, че с днешния му указ за служебен кабинет се слага край на един провален експеримент, наречен сглобка.

 

ПРЕДАВАНЕ НА ВЛАСТТА

Веднага след клетвата в Народното събрание министрите от служебния кабинет отидоха в Министерски съвет, за да приемат властта. 

''Най-трудната и най-важна задача за служебния кабинет е провеждането на честни избори. Трудна - защото няма доверие в политическите процеси в момента. Надявам се да върнете това доверие", обърна се към служебния кабинет доскорошният премиер Николай Денков.

Той посочи, че важен индикатор за честни избори е дали ще има машини при гласуването. "Защото както е доказано, ако няма, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка на изборните резултати. Надявам се да организирате този процес и да получите подкрепа. Надявам се делът на невалидните бюлетини да е нисък, така че никой да не оспорва резултата", каза Денков. И призова депутатите да не се изкушават да променят Изборния кодекс, защото това ще хвърли сянка върху провеждането на изборите.

"Поемаме тази отговорност да пазим суверeнитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата основна задача - да организираме честни избори. Приех цялата отговорност и роля вменена ми от конституцията, имах своите колебания, размисли, притеснения, но всичко това оставям днес зад вратата, която прекрачих. Ние трябва да бъдем гарант за стабилност, не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза, да бъде заложник на партийни амбиции и желания", обяви видимо притеснен служебният премиер Димитър Главчев, като четеше словото си от папка.

Той увери, че има доверие в хората, които е избрал, защото били доказани професионалисти. 

Главчев обяви още: Няма да се поддам на провокации, да влизам в дребнотемие, в предизборни страсти и в лични амбиции. С колегите ми ще бъдем фактор на стабилност, ще следвам законите на републиката.

 

ЧИЙ Е СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ?

Според лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов служебното правителство е доминирано от стария кабинет ''Денков-Габриел''. Борисов се върна назад към провалените преговори за ротацията. Той заяви, че след като е поставил въпроса за компромисите в отбраната, енергетиката, финансите, е можело да се направи съвсем различно нещо, а именно служебно правителство с финансов министър Асен Василев и външен министър Мария Габриел.

"Това служебно правителство можеше да изглежда по съвсем различен начин, тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение", коментира Борисов след полагането на клетвата. И изтъкна, че ГЕРБ биха работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица.

По казуса с главния секретар на МВР Живко Коцев, който в рамките на седмица подаде и оттегли оставката си, Борисов каза, че го е назначавал за директор на ОДП Велико Търново през 2013 г. и затова тогава са го и подкрепяли.

Според лидера на БСП Кирнелия Нинова вината за това да имаме служебен кабинет се дължи на ''сбърканите промени в Конституцията''. ''Вина носят ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. В рзултат имаме служебен кабинет. Това за нас е кабинет на ГЕРБ. Начело с господин Главчев не можем да говорим за независим кабинет. Според Нинова и Живко Коцев няма място като главен секретар на МВР, а Калин Стоянов също не трябва остава в кабинета като вътрешен министър, тъй като такива конфликти не могат да гарантират стабилността на държавата.

Според "Възраждане'' служебният кабинет е балансиран между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, защото от предишното правителство има ярки лица.

 

УСПОКОЕНИЕ

„Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите“. Това каза при смяната на караула в МТСП новият социален министър Ивайло Иванов, който до днес беше управител на НОИ.  Според Иванов сумата, за която се говори за великденски добавки, е около 40-50 млн. лв. и тя не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв.

Тази седмица ще стане окончателно ясно какви добавки и на кои пенсионери ще се раздадат за Великден. Засега надделява предложението на ГЕРБ и ДПС за 75 лв. за около 534 хил. души, чиито пенсии заедно с добавките са до линията на бедност, или до 526 лв.

 

НЕДОВОЛСТВО

В петък Главчев представи проектокабинета си при президента Румен Радев по време на среща с всички парламентарни групи. От ПП-ДБ напуснаха срещата преждевеременно и изразиха недоволство от решението Калин Стоянов да остане начело на МВР. Съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков окачестви избора му като ярко политическо решение, предложено от ГЕРБ, както и като ''обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет''. 

Според десницата, неправилен е и изборът на Мария Павлова за министър на правосъдието, тъй като тя е заместничка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. ПП-ДБ не останаха доволни и от Валентин Мундров, който ще бъде служебен министър на електронното упралвление. Това, според десницата, щяло да доведе до избори без машинно гласуване. Накрая заявиха, че  Георги Гвоздейков, който е член на ПП и е избран да остане на поста министър на транспорта, е бил предупреден, че ако влезе в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата