Quantcast
Гласуване с машина или хартия – темата отново влиза в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гласуване с машина или хартия – темата отново влиза в парламента

От ГЕРБ-СДС настояват да се позволи на гражданите да изберат кой от двата метода да ползват
2 406
 Илияна Кирилова

В края на втората работна седмица на 46-ото Народно събрание първият проект за промени в Изборния кодекс вече е налице. Вносителите му са депутатите от ГЕРБ-СДС.

Бившите управляващи се връщат към старото си искане – да се въведе пълно равенство между гласуването с машини и гласуването с хартиени бюлетини. Това означава гражданите да имат правото да изберат един от двата метода на гласуване, когато отидат в избирателната си секция. В момента с промените, приети от предния парламент по искане на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, хартията се ползва само по изключение – в малките секции (под 300 избиратели) и в онези, в които машините не работят или са претърпели авария.

Редът, който предлага ГЕРБ-СДС, действаше до изборите на 4 април 2021 г. включително. Тогава това предизвика негодувание в изборната администрация, тъй като много рязко се увеличи информацията, която избирателните комисии трябваше да се попълват, както и изчислителните операции. Косвено тази практика стана причина и за ужасния процес по предаването на изборните книжа. От ГЕРБ-СДС обаче настояват, че това ще реши проблема с ниската избирателна активност от последните парламентарни избори на 11 юли - само 42 процента, макар че няма доказателства, че именно преобладаващото машинно гласуване е отблъснало избирателите.

Друго предложение на бившите управляващи е за задграничните секции в страните, които не са членки на ЕС, да се осигурят технически лица, които са български граждани. А за държавите-членки – местни лица, които знаят български език. Настояват, също така, машините за гласуване и софтуерът им да бъдат собственост на българската държава.

И последно – да се въведе задължително броене на всички контролни разписки, които устройствата отпечатват след гласуване. Това е трудоемка задача, която според Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да се изпълни по-скоро чрез представителна извадка от секциите в страната и в чужбина.

 

Още

"Сиела" си поиска и 14 млн. лв. наем за машините за изборите

22.09.2021

451
Двойните избори ще глътнат 124 млн. лева

20.09.2021

275
В ДБ се надяват някак да се съвместят с проект на Кирил Петков

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3789