Quantcast
Чужбина като "черна дупка": ЦИК брои машинни разписки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Чужбина като "черна дупка": ЦИК брои машинни разписки

Проверка как работят устройствата за гласуване ще се направи в 1343 секции в страната и 39 в чужбина
6 473
 БГНЕС

След дълги пререкания Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че ще направи проверка на гласуването с машини след парламентарните избори на 11 юли. В 1343 секции в страната и 39 в чужбина контролните разписки, които отпечатват устройствата след гласуване, ще бъдат повторно броени и сравнени с протоколите, съдържащи изборните резултати. Секциите ще бъдат подбрани на случаен принцип.

Комисарите направиха подобно проучване след втория тур на частичните местни избори в община Благоевград и в село Ясен, проведени на 4 юли. Тогава в проверката бяха включени 32 секции от общо 123 с машинно гласуване. Крайният резултат, както го докладваха членовете на ЦИК, беше пълно съвпадение между хартиените бележки и разпечатаните машинни протоколи. Това беше солидно опровержение на често повтаряните по време на предизборната кампания твърдения, че машинният вот ще бъде манипулиран.

Първоначалното предложение, което направи членът на ЦИК Емил Войнов, беше преброяването да се извърши в 553 секции от общо 9401 с машинно гласуване в страната, тоест, около 6 процента. Според Войнов такъв дял е достатъчен за представителна извадка.

Колегата му Ерхан Чаушев възрази, че извадката е прекалено малка. И се зачуди: „Чужбина няма ли да я броим? В чужбина да не са в черна дупка на вселената?” Той настоя за 2500 секции. А накрая смая всички като поиска да се смени методът на случаен подбор.

Красимир Ципов направи обичайното си предложение по темата с броенето на разписките – такова да се проведе във всички секции.

Намеси се Цветозар Томов, който е социолог по професия. „Всяка репрезентативна извадка е основана на случаен подбор. Това са синоними”, поряза той Чаушев. 188 секции са достатъчни за представителна извадка или 2 процента от всички, пресметна той.

Математикът Любомир Гаврилов заяви, че биха били достатъчни по една секция на изборен район или общо 31. "По-добре е да направим нещо, което може да се направи. Хората няма да ни псуват, ще бъдат доволни, че нещо сме проверили. Ние направихме нашата проверка в Благоевград. Оттам-натам няма какво да проверяваме. Машините си работят", отсече той.

Предложението на Томов първоначално набра подкрепа, но опонентите му се прегрупираха и след прегласуване отпадна. За да се успокоят поддръжниците на по-големите извадки, Емил Войнов излезе с компромис - броене в 1343 секции или 14 процента от общия им брой в страната. Отново се повдигна въпросът за чужбина и Войнов предложи да се приложи същият принцип там, което означава броене в 39 секции. Тази идея се прие, като конкретните секции ще бъдат подбрани допълнително на случаен принцип.

Томов нарече предложението "безумно разточително" и посочи, че увеличаването на броя на секциите почти няма да повиши точността на проучването.

Още

"Сиела" си поиска и 14 млн. лв. наем за машините за изборите

22.09.2021

598
Двойните избори ще глътнат 124 млн. лева

20.09.2021

277
Партията на Путин очаквано печели парламентарните избори

19.09.2021

3819