Медия без
политическа реклама

Гешевият пресцентър фабрикувал сигнали, за да се притискат "враговете"

Висшият съдебен съвет спря избора на нов главен прокурор

06 Юли 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
ВСС взе решението за спиране на процедурата за избор на следващият титулярен главен прокурор единодушно.

Пресслужбата на главния прокурор Иван Гешев е използвана като машина за образуване на преписки срещу припознатите като врагове от него. Тази публична тайна сподели пред Висшия съдебен съвет изпълняващият функциите главен прокурор след уволнението на Гешев Борислав Сарафов.

Сарафов разказа за "порочните практики, активирани от Гешев, особено в последния месец", преди отстраняването му. Хората от пресслужбата на Гешев - общо 18 души, са писали сигнали от името на несъществуващи хора, които са били завеждани във върховната прокуратурата, за да може по тях да започне проверка. Другият начин да започне проверка е била от пресцентъра да се пишат статии, които били изпращани до две определени медии, и след публикуването им, ставали повод прокуратурата да се самосезира. 

Това е очевидна тенденциозност, посочи Сарафов. Разбра се още, че  че заради усещанията на бившия главен прокурор, че е имало натиск от политици върху шестимата от Прокурорската колегия на ВСС, внесли искане за уволнението му, е била образувана проверка по лично негово разпореждане.

Сарафов обясни, че през проверките членовете на съвета е можело да бъдат притискани с призовки, а също е било и повод Гешев да иска отвода им, когато се гласуваше уволнението им.

За всичко това Сарафов имал становището на директора на дирекция "Публична комуникация". И.д. главният прокурор запази същият служител, назначен по времето на Гешев, начело на пресслужбата.

Четири преписки и дела са били образувани срещу членове на Прокурорската колегия, след като на 12 май внесоха първото предложение за предсрочното освобождаване на Гешев.

Огнян Дамянов например разказа за едната преписка, образувана за опит за принуда срещу магистрат, след брифинга на Гешев от 15 май, когато той разказа как е бил притискан да подаде оставка. "Служител от администрацията на главния прокурор, подчинена на главния прокурор, изготвя докладна записка на база пресконференция на главния прокурор, върху която докладна записка главният прокурор поставя резолюция за извършване на проверка от прокурори от ВКП, която е подчинена на главния прокурор", каза Дамянов и допълни, че по тая преписка е получил призовка да се яви в прокуратурата.

"Той опростачи прокуратурата"

"Ние трябва да се отърсим от порочните практики от последните седмици, месеци, изобщо от управлението на г-н Гешев. Той беше много вреден за прокуратурата. Той опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива, но той беше и полезен - да покаже какво не може, какво не трябва да се допуска", посочи Сарафов пред членовете на съвета. "Такъв авторитаризъм не бива да се допуска. Това е горчивият опит, от който трябва да се поучим от последните три години", посочи той.

НА ТРУПЧЕТА

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши единодушно да спре процедурата по избор на нов главен прокурор. Предложението за това дойде от министъра на правосъдието Атанас Славов. А формалният повод е допускането на Конституционното дело срещу промените в Закона за съдебната власт и НПК, с които не само беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, но и беше намалено от 17 на 13 гласа нужното мнозинство във ВСС за уволнението и избора му.

След уволнението на Иван Гешев Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Това решение беше атакувано от Славов пред Върховния административен съд.

В началото на заседанието на ВСС днес Славов посочи, че освен чисто юридическите основания за спиране, трябва да се има предвид и заявената готовност от мнозинството в парламента за промени в Конституцията, които включват реформа и на главния прокурор, и на Висшия съдебен съвет. "Този процес ще се развие в следващите 4 до 6 месеца, не изглежда достатъчно обосновано да продължи процедурата за избор на нов главен прокурор", посочи министърът.

След това част от членовете на съвета се изказаха в полза на спирането. Всички обаче бяха категорични, че то може да е само до произнасянето на Конституционния съд и няма как да се обвърже с намеренията за промени в Конституцията. Огнян Дамянов дори видя натиск в декларацията по темата, която днес парламентът ще обсъжда.

Общ проект на декларация внесоха в парламента ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в която се призовава Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

Атанаска Дишева посочи, че това е една от най-значимите процедури за избор в цялата държава. "Очакванията, които са свързани с личността на главния прокурор, са огромни. Общественият интерес предполага процедурата да се проведе при ясни правила и необходимото доверие на обществото към органа, който я провежда. При сериозните заявки за промени в Конституцията, общественият интерес налага да се съобразим и с тези обстоятелства", каза още тя и постави и въпроса за легитимността на този състав на съвета да проведе процедурата. Мандатът на този ВСС изтече още миналия октомври, съдебната власт избра своята квота, но парламентът така и не посочи политическата. Междувременно с промените в съдебния закон и НПК, които Гешев атакува пред Конституционния съд, се регламентира и парламентът, и съдебната власт, да проведат наново избор на членове на съвета.

"Колкото и да ми е неприятно, защото и аз съм член, ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие", завърши Дишева.

Според хронограмата, приета от съвета, когато откри процедурата по избор на нов славен прокурор, днес беше първото от 4 заседания по обявяване на кандидатури, а изборът трябваше да се случи на 26 октомври.

Конституционният съд няма срок за произнасяне по делата. Очаква се решение по делото, станало причина за спиране на процедурата, да дойде най-рано есента, защото обичайно лятото КС не заседава.

Какво още се случва във ВСС днес:

Висшият съдебен съвет, който досега се правеше, че проблемът "Осемте джуджета" не съществува, днес преживява катарзис и по тази тема.

 

Още по темата