Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев: Внесохме светлина в мрака

Отровното трио пита на какво основание главният прокурор се е преселил в дом N5 в Бояна

24 Авг. 2020Обновена

Съвещание на прокуратурата

Posted by Сега on Monday, August 24, 2020

При безпрецедентни мерки за сигурност протече сбирката на главния прокурор Иван Гешев, на която около 700 негови колеги се събраха на национално съвещание, за да демонстрират вярност и да разгромят враговете на държавното обвинение. Прокурорската сбирка в резиденция "Бояна" беше организирана заради "риска от тежко нарушение на върховенството на закона". Вътрешният двор на НИМ бе аранжиран като за сватбен коктейл, столове имаше само за гостите - бившият главен прокурор Никола Филчев, министър Данаил Кирилов, депутатът от ДПС Хамид Хамид и още неколцина негови колеги. 

"Сега ще ви кажа защо всички ние сме "мафия". Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела…така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски. Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички", каза Гешев.

И започна да изрежда традиционния си репертоар за успехите на прокуратурата - как е решен проблемът с телефонните измами, как кражбите и грабежите са намалели с над 20% за първите пет месеца на годината, как "правим всичко възможно хората да живеят спокойно без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания или че ще бъдат убити, изнасилени и запалени в къщите си".

Гешев посочи още, че по уведомления на прокуратурата са замразени над 3 милиарда лева, и "то без последните медийно известни дела от началото на годината".

"Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелеха  милиони с цената на здравето на всеки българин. Защото арестуваме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители на най- високо ниво в правоохранителната система. Защото за пръв път след демократичните промени повдигнахме обвинения на министър и заместник министър от действащо правителство и още един куп чиновници на различни нива в държавната йерархия. Защото в съда бяха внесени дела или извън България се укриват едни от влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите … тези, които те наричат простолюдие", продължи главният прокурор. 

"Това е причина да сме лоши за лошите. Което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото важно. Означава, че си вършим добре работата и уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, а само за хората без пари и влияние. Нормални при всичко това са политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борбата за демокрация. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения", каза още Гешев.

По думите му е "достигната червената линия… а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция".

Националното съвещание е част от отговора на Гешев на призивите на протеста и президента Румен Радев за неговата оставка. Гешев е засегнат и от призивите на държавния глава мутрите да бъдат извадени от изпълнителната власт и прокуратурата. Прокурорите виждат и голяма заплаха в призивите на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за реподбор в институцията.

След краткото слово на Гешев и аплодисментите думата бе дадена на участниците в съвещанието. 

"Без независима силна и независима прокуратура няма как да има върховенство на правото. Ние не се страхуваме от промени и реформи. Българската прокуратура е най-реформираната част от съдебната система. Не приемаме да сме изкупителна жертва на политиците и да служат за изкупуване на техните грехове. Политиката трябва да се приспособява към правото", каза Владимир Николов от УС на Асоциацията на прокурорите в България.

Шефът на камарата на следователите Петко Петков обяви, че твърденията за злоупотреба с правомощия и призивите за реподбор поругават независимостта и уронват престижа на прокуратурата. По думите му тези твърдения са в пълен противовес с демократичните принципи. "Обвиненията и заплахите са несъстоятелни. Те целят ескалиране на напрежение и политически дивиденти. Не ни е страх, отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата", завърши Петков.

После започнаха изказванията на редовите прокурори. Техните позиции звучаха като под индиго - независимостта на прокуратурата е застрашена, има опити прокуратурата да бъде подчинена на силните на деня, мястото на прокуратурата е в съдебната власт и т.н.

"Защо никой от желаещите реформа не казва каква ще е тя. Какво би постигнало изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Не вярвам да е независимост. Въпреки хулите и омерзението сме длъжни да отстоим своята независимост", обяви прокурор Галина Андреева от Пловдив. И заключи, че "не бива да допускаме диктатура на мнозинството на войнстващата некомпетентност само защото то е по-гласовито".

"Не се чувствам мутра, мутрите не са имали влияние при вземането на решенията ми. Прокуратурата е наистина централизирана, но шефовете не пречат на вътрешното убеждение на прокурорите", изчете написано слово и прокурорът от Габрово Милчо Генжов.

Окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова също обясни как прокуратурата е пазител на върховенството на закона - служи на обществото, защитава правата и съдейства на институциите. "Нека продължим да работим всеотдайно, мъдро и честно", прочете от предварително подготвеното си слово Ненкова.

И.д. шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова увери, че спецпрокурорите не са късогледи и не страдат от липса на сензитивност. Според нея са засегнати интересите на много лица, които са се смятали за недосегаеми. Борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи е бавен и труден процес. Борбата с икономическата престъпност – още по-труден и бавен процес.

"Борбата с организираната престъпност е успешна. Спецпрокуратурата не може да бъде упрекната в липса на публичност и прозрачност. Спецпрокуратурата е адекватна на съществуващата в България демократична реалност", смята Маджарова.

В 12.20 ч продължаваше да има желаещи да се изказват, но говорителят на главния прокурор Сийка Милева ги прекъсна, защото времето е напреднало, а и било ясно защо са се събрали.

И предложи на колегите си позиция, която да бъде пратена до различни евроинституции: Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави. А чл. 2 от ДЕС определя зачитането му за най-важна ценност", започва позицията.

"Прокуратурата като част от съдебната власт има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на политици да застрашат независимостта с натиск е предупредителен знак за задаващ се проблем. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкова повече са атаките срещу нея. Бяха преминати граници - безпрепятствено и демонстративно в държава от ЕС. С призивите за реподбор се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Всеки може да продължи работата си със същите темпове и мотивация. Държавата е длъжна да осигури независимостта на прокурорите и следователите. Свободни сме да вземаме решения по вътрешно убеждение ивинаги да браним тази свобода", се казва още в позицията.

След това позицията беше гласувана с вдигане на ръка от присъстващите. Имаше въздържали се, но не и против. Те обаче не бяха преброени, просто бе обявено, че документът се приема с мнозинство.

Накрая думата отново взе Гешев, за да пожелае "напред и нагоре".

 

МИНИСТЕРСКА ПОДКРЕПА

След края на събитието правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на въпроси за наложената му от премиера забраната да пише във Фейсбук, след като написа в пост нарече лидера на "Демократична България" Христо Иванов Спондж Боб и се подигра на акцията му в парк "Росенец". Кирилов отрече да е обиден на Борисов, като изрази съжаление единствено, че не е успял да развие тезата си за Спондж Боб във втори и трети пост в социалната мрежа. "Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а е от точно тези протестиращи колеги", категоричен е министърът, като уточни, че би развил темата с правен анализ и документи. "На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл, а аз един път нареках колега политик Спондж Боб и виждате каква истерична и честолюбива реакция", възмути се още той и разказа, че същите, които му се ядосват, му изпращат приятелство във Фейсбук.

По темата за проекта на нова конституция Кирилов коментира, че е работен от два екипи по трима човека, но отказа да назове имена, нито пък конкретен срок, в който е изготвен. В същото време правосъдният министър изрази съгласието си с тезите на представители на прокуратурата и всичко казано по време на съвещанието.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също приветства декларацията на прокуратурата: „Приветствам желанието за дебат на тема отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона. Утвърждаването на върховенството на правото е обща мисия на цялото българско общество и гарантиране на независимостта на прокуратурата е от първостепенно значение. Прокуратурата има отговорна роля да следи за спазването на законността, както е разписано в чл.127 от Конституцията на Република България. За да изпълнява тази своя функция, прокуратурата трябва да бъде независима, от една страна, в рамките на съдебната власт, а от друга страна, и в цялостен институционален план. Само по този начин ще се гарантира ефективно разделение на властите, което е основополагащ принцип на демократичния и правов ред в Република България. Поради тази причина нейната роля не трябва да бъде обект на предложения и действия, които да застрашават функцията ѝ на защитник на публичния и обществен интерес“, пише министър Екатерина Захариева.

 

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ

Пътят към входа на резиденция "Бояна", където в 11 ч започна националното прокурорско съвещание, свикано от главния обвинител Иван Гешев, беше блокиран. Акредитираните за събитието журналисти бяха трябваше да преминат през три КПП-та. Главният прокурор посрещна лично всеки от участниците в съвещанието на входа на сградата.

Покани да присъстват на Националното съвещание имаха представители на парламентарно представените партии, президентът, премиерът и министрите, членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него.  Малцина се отзоваха - сред тях бе депутатът от ДПС Хамид Хамид, който редовно внася закони заедно с Делян Пеевски, бившият главен прокурор Никола Филчев, правосъдният министър Данаил Кирилов, както и вътрешният министър Христо Терзийски. На събитието бяха и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, лидерът на партия "Воля" - Веселин Марешки, депутати от "Обединени патриоти" - Искрен Веселинов, Валентин Касабов, също и шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ),както и евродепутатът на ГЕРБ Асим Адемов

 

БОЙКОТ

В неделя с​​ъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова прокурорите и следователите от цялата страна да бойкотират Националното съвещание на държавното обвинение. Според него присъстващите на това съсловно събрание са "свикани от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила". Обръщението на Иванов се връчва на пристигащите магистрати.

 

 

Posted by Ивайло Мирчев on Friday, August 14, 2020

 

"Това събрание не се различава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „Росенец“ зад гърбовете на своите привърженици, или от сборището, организирано от политическа партия ГЕРБ, за да прикрие банкрута на своето управление. И трите мероприятия са форма на отчяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване", пише Христо Иванов в своето обръщение.

Лидерът на "Демократична България" е категоричен, че главният прокурор ще опита да влезе в ролята на Робин Худ, ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”, но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. "Има определен кръг лица във властта и около нея, за които е крещящо очевидно, че се ползват с имунитет от наказателно преследване, а държавното обвинение е превърнато в маша, с която те “удрят” свои конкуренти или опоненти", смята Христо Иванов.

Над 700 прокурори и следователи от цялата страна се очаква да участват в Национално съвещание на Прокуратурата на Република България, което ще се проведе в резиденция "Бояна" в понеделник. Събирането е провокирано от "опитите за грубо посегателство върху независимостта

Днес събитието в резиденция "Бояна" беше съпътствано от демонстрация близо до входа. Протестът беше организиран от младежката организация "МлаДа България" и в него се включиха Христо Иванов и други активисти на "Демократична България". На пристигащите прокурори бяха раздадени брошури с надпис "Гешев е позор".

Тримата от Отровното трио от своя страна обявиха, че ще изпратят въпроси по Закона за достъп до обществена информация до Министерския съвет дали главният прокурор живее в правителствената и президентска резиденция "Бояна". По тяхна информация Дом №5 на резиденцията наскоро е ремонтиран, след като не е обитават от 30 г. Триото настоява да разбере по чие решение е извършен ремонтът и колко е струвал той.

На протеста днес пред "Бояна" има и един задържан.за 24 часа. Иван Калчев е с травми на гърлото и гръкляна, съобщи пред OFFNews адвокатът му Минчо Спасов. "Обвинението е, че е попречил на държавни органи да изпълнят задълженията си, без да е посочено на кои органи е попреченo, на каква заповед не се е подчинил, какво действие е предприел Калчев, за да им попречи. Надявам се, че съдът ще бъде достатъчно обективен", каза още бившият депутат от НДСВ Спасов.

Ден преди Националното съвещание на прокуратурата Гешев участва в освещаването на възстановен параклис. За събитието съобщи самият той в профила си в Туитър.

“Има Православие у нас, има български народ; няма Православие - няма български народ!” - думите са на Митрополит Климент. Поклон пред всички българи загинали за идеалите си! pic.twitter.com/pPuLkAht5V

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) August 23, 2020

 

Ключови думи:

Да, България, Иван Гешев, Христо Иванов, протест

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Гешев се изкара жертва на мафията, олигарсите и Русия

16 Март 2023

Служителка на МВР е арестувана за подкуп

17 Март 2023

Столична община обяви кривите релси на трамвай №5 за планови

18 Март 2023

Във Варна започна "шамарена кампания" за местния вот

17 Март 2023

Тежковъоръжени полицаи атакуват адреси в Сливенско

17 Март 2023

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?