Медия без
политическа реклама

Гешев се разбърза да забрани на депутатите да го привикват

Главният прокурор оспори пред КС разпоредбата от парламентарния правилник, който дава такава възможност

23 Авг. 2021
Архив СЕГА

Главният прокурор Иван Гешев се разбърза в опита си да забрани на депутатите да го викат в правната комисия. Още в понеделник той изпълни заканата си и изпрати искане в Конституционния съд, с което оспорва разпоредба от правилника за дейността и организацията на Народното събрание. 

Става дума за чл. 24 от ПОДНС, според който „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Според Гешев, тези норми противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

Той изрично натъртва и на това, че въпросното задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата.

 

Гешев оспорва и още една норма на ПОДНС, която предвижда възможостта за отправянето на препоръки и отчет за изпълнението на препоръките към прокуратурата. Според главният прокурор тя също „разширява“ и допълва по недопустим начин конституцията. 

В решение на КС №5 от 17 май 1995 г. се посочва, че с оглед разделението на властите по смисъла на чл.8 от Конституцията, от кръга на лицата, по отношение на които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат длъжностно лице да се яви и да отговори на поставени въпроси, следва да отпаднат: президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Съгласно Конституцията съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт.

Дни наред главният прокурор правеше всичко възможно да не отиде в Народното събрание и да даде обяснение за това кой и как е водил разследванията за полицейското насилие над протестиращите миналото лято. Накрая той все пак отиде в парламентарната комисия, но на практика не отговори на конкретни въпроси. Ден по-късно изпрати 9 страници обяснения, от които стана ясно, че голяма част от проверките за полицейското насилие са били прекратени. Миналата неделя се появи някакво съобщение от районна прокуратура в София, според което спрямо четирима служители на МВР са повдигнати обвинения. По всичко личи обаче, че това е станало едва година след въпросните събития, брутални кадри, които бяха открити и показани през последните дни. 

Главният прокурор Иван Гешев е готов да си наеме частна охрана, ако парламентът го остави без охраната на Бюрото му по защита, НСО и МВР.

Още преди няколко дни Гешев обясни на депутатите, че викането му в комисията по конкретни казуси и противоконституционно, както и че той ще оспори разпоредбите, които дават тази възможност. Сега той го прави. В същото време обаче, до произнасянето на КС и то ако евентуално висшите съдии се съгласят с неговата теза, то той ще трябва да се явява, защото нормата е действаща. Освен това решенията на КС действат за в бъдеще.

 

Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте, ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата