Медия без
политическа реклама

Гешев покани на дебат правосъдния министър и Христо Иванов

Само да не е в четвъртък, защото тогава се очаква ВСС да гласува освобождаването му, припомня главният прокурор в писмото си

21 Март 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев изпрати покана до министъра на правосъдието Надежда Йорданова и до председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов за дебат по промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Това съобщават от държавното обвинение. 

"Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат би предоставил на българските граждани възможността да се запознаят, както с Вашите, така и с моите юридически аргументи не само по посочената тема, но и по отношение на теми, касаещи начините за постигане на високо чувство на справедливост българските граждани“, отбелязва в поканата си главният прокурор.

Гешев изразява съгласието си този дебат да бъде проведен в сградата на Народното събрание или на Министерския съвет в удобно време "с изключение на всеки четвъртък от седмицата, предвид известния на обществото факт, че от министъра на правосъдието е внесено поредното предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главения прокурор и е възможно то да бъде разгледано от Висшия съдебен съвет в предстоящите четврътъци.

"За съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане и продъжаващата бързина на развитие на законодателния процес в Народното събрание не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат. Въпреки проявения изключителен интерес от страна на присъстващите на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, не всички успяха да споделят становищата си с аудиторията", се казва още в писмото на Гешев.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов вече заяви, че няма да откликне на подобна покана. "Аз в момента няма с него какво да дебатирам. Това е човек, който - ако иска дебат, да заповяда, да си освободи кабинета, да се яви на избори и тогава с най-голямо удоволствие ще дебатирам с него", заяви той в неделя пред БНТ.

Апокалиптични картини за бум на престъпността, ако го няма специализираното правосъдие, рисуваха днес в парламентарната правна комисия представители на самото спецправосъдие, главният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и ДПС.

 

Още по темата