Медия без
политическа реклама

Гешев поиска от Народното събрание имунитета на Кирил Петков

Прокуратурата се активизира чак две години след скандала с гражданството на бившия премиер

12 Юни 2023
Кирил Петков
Илияна Димитрова
Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народно събрание искане за сваляне на имунитета на бивш министър-председател Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Прокуратурата се сети да се активизира с досъдебно производство за гражданството чак две години след избухването на скандала. При това през декември 2021 г тя официално отказа да се занимава с казуса като обяви тогава, че в него няма престъпление.

На въпроси на "Сега" за рязката промяна в позицията по делото от СРП казаха само, че "след институционен надзор делото е възобновено и е образувано досъдебно производство". По информация на "Сега" по преписката са се произнасяли още градската, апелативната и върховната прокуратура. Първите две са потвърдили отказа на СРП. Но възобновяването е станало по нареждане на Върховната касационна прокуратура. Потърсена за коментар и подробности, говорителката на главния прокурор Сийка Милева не отговори на мобилния си телефон.

Кирил Петков публикува своя позиция във Фейсбук профила си, в която посочва, че "ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск". "В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", пише още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кирил Петков, имунитет

Още по темата