Медия без
политическа реклама

ГЕРБ удари рамо във Варна на "пияната от власт" ПП-ДБ

Градът се сдоби с бюджет насред караници в досегашното мнозинство

12 Март 2024Обновена
Месец караници и два дни сесия костваше на варненци приемането на бюджета.
FB/Христо Димитров
Месец караници и два дни сесия костваше на варненци приемането на бюджета.

След повече от месец разпри и конкретно двудневна сесия сега, Варна се сдоби с бюджет. Парите за 2024 г. - 764,2 млн. лв., бяха одобрени с 30 гласа „за“, 1 „против“ и 16 „въздържал се“ в общинския съвет. Но се случи при много любопитно разместване на мнозинството. Решаващата подкрепа за кмета от ПП-ДБ Благомир Коцев, който през февруари бе бламиран, дойде от ГЕРБ. Партията на Борисов досега бе върла опозиция. Въздържаха се "Алтернативата на гражданите" (АГ), "Възраждане" и по-малки формации, като особено важни са действията на АГ и хората на Костадин Костадинов, защото досега за важните неща "подпираха" ПП-ДБ. Отгоре на всичко председателят на общинския съвет Христо Димитров, който е от АГ и на поста бе избран след договорка с ПП-ДБ, изсипа тежки обвинения срещу кмета.

Групите на ПП-ДБ и ГЕРБ във варненския съвет са по 8 души. "Възраждане" и АГ - по 7. Нататък формациите са по-малобройни, от което идва и трудното прокарване на решения в 51-членния орган.

"Това не е бюджетът на администрацията, нито на общинския съвет. Това са парите на варненци. Радвам се, че постигнахме консенсус за тях отвъд партийните разделения. Точно такава трябва да бъде Варна – обединена в желанието си да се развива", заяви след гласуването Коцев. "Партньорът" му Димитров обаче реагира: "Гласуването с „въздържал се“ е своеобразен сигнал към новосформираната власт, към администрацията, към кмета, че подхождат непрофесионално в редица направления, като например: 1. В предложения бюджет не се предвижда структурна реформа в администрацията на общината. Няма заложена оптимизация на разходите. 2. Кметът не разреши исканата от председателя на ОбС - Варна реорганизация на канцеларията на Общинския съвет. 3. До момента няма изяснена работеща структура в управлението на инвестиционната дейност". Финално Димитров заяви": Ако сега бяхме подкрепили бюджета, това би означавало, че сме съгласни с налагащия се модел „опияняване с власт“, с който ние, а вярваме, че и други наши колеги, не сме съгласни".

Цветистият диалог в досегашното мнозинство не е от днес. При бламирането му Коцев се оплака от опити за "шантаж и пробутване на калинки". Не назова адресат, но всички сметнаха, че иде реч точно за АГ. Днешното изявление на Димитров идва като контра на кметското.

"Всички наши предложения по здравеопазването, социалните дейности, архитектура и градски транспорт бяха възприети. Бюджетът логично получи подкрепа. Разбира се, имаше доста разгорещени дебати поради определени слабости и неясноти. Но в крайна сметка градът не може да стои без бюджет, а и през годината имаме немалко възможности за контрол", коментира Тодор Балабанов от ГЕРБ гласуването.

А БСП чрез съветника си Павел Раличков оцени така новата ситуация: Честито, варненци! От днес, освен нов бюджет, варненци се сдобиха и с нова политическа коалиция в общинския съвет - ПП-ДБ + ГЕРБ + ДПС". 

В резултат на всичко енигмата за стабилността на варненската власт след вота през есента, а и кой точно я представлява, се задълбочи.

 

ПАРИ

След близо двумесечните скандали макрорамката на бюджета не бе променена. Имаше корекции вътре в перата. В крайна сметка най-голямо е перото за образование - 263,4 млн. лв. Капиталовата програма е 206 млн. лв. За здравеопазване бяха заделени 41 млн. лв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Благомир Коцев, бюджет

Още по темата