Quantcast
ГЕРБ се оправда с опозицията за липсата на кандидати за шеф на ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ се оправда с опозицията за липсата на кандидати за шеф на ЦИК

Ако искате прозрачен изборен процес, очакваме да поемете отговорността и да бъдете коректив, обърна се Даниела Дариткова към БСП
941
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Даниела Дариткова

Срокът, в който могат да бъдат издигани кандидати за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), вече изтича, но претенденти няма. Управляващите от ГЕРБ, за които се смяташе, че ще запазят за партията важния пост, изненадаха в сряда всички, когато обявиха, че бавенето е защото очаквали номинация от опозицията.

Постът е овакантен след като в края на август внезапно го напусна досегашният председател Стефка Стоева. Тогава бившият конституционен съдия обяви, че мотивите за решението й са лични, но от нейно изявление пред колегите й в комисията стана ясно, че всъщност причината е в безотговорното отношение на управляващите към машинното гласуване.

Процедурните правила за избор на шеф на ЦИК определят, че кандидати могат да бъдат издигани от парламентарни групи или отделни депутати. Номинации могат да правят и неправителствени организации, но опосредено – ако фаворитите им бъдат припознати от народни представители.

В сряда обаче се оказа, че претенденти няма. Пред депутатите водачът на парламентарната група на ГЕРБ обяви, че всъщност партията й очаквала, че опозицията в лицето на БСП ще поеме отговорността. „Очаквахме опозицията да го направи. Ако искате прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес“, заяви Дариткова. И упрекна социалистите: „Отговорността трябва да бъде споделена. Ние разчитаме на силна опозиция, която присъства в пленарна зала, която не си позволява да девалвира доверието в парламента.“

Сега се очаква да стартира нова процедура. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че опозицията трябва да излъчи кандидат. И препоръчаха на левицата да подбере човек от неправителствения сектор.

Още

Повсеместни политически скандали спъват организацията на изборите

19.09.2021

Обновена

1606
Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

11614
ГЕРБ: Шефът на НАП е продал фирмата си, знаейки, че е длъжник

17.09.2021

2370