Quantcast
ГЕРБ разрешава на реабилитираните лица да получат лиценз за охрана | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ разрешава на реабилитираните лица да получат лиценз за охрана

Управляващите узаконяват вече започналата практика на подизпълнители в договорите за частна охрана
1 118
 Илияна Кирилова

Депутати от ГЕРБ предлагат промени в Закона за частната охранителна дейност, които ще позволят осъждани в миналото хора, но вече реабилитирани, да получат лиценз за охрана. Към момента това е забранено. Проектът е внесен от шестима народни представители, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев.

Измененията също така предвиждат занижаване на изискванията към служителите на охранителните фирми, като те ще могат вече да са само с основно образование, а не както законът сега задължава - поне със средно образование. 

"Динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители за изпълнение на поетите договори за охрана. Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование е силно ограничен, поради което се променят изискванията към ръководителя и изпълнителите на частна охранителна дейност“, аргументират се депутатите от ГЕРБ.

В мотивите към предложението пише още, че "към момента действащите разпоредби не предвиждат възможност за превъзлагане на дейностите и ограничават търговците (частните охранителни фирми) да ползват подизпълнители при търговската си дейност". Поради това с промените в закона се създава раздел "Подизпълнители". В него се залагат изисквания към дейностите по охрана, които са преотдадени на трето лице. Подизпълнителят, например, вече ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

Въпреки че според вносителите на законопроекта частните охранителни фирми не са имали право досега да наемат подизпълнители за участие в обществени поръчки, проверка на "Сега" установи, че такава практика има, и тя се толерира от възложителите на бюджетна издръжка. Най-пресният пример е от 6 януари, когато Националната здравноосигурителна каса избира компанията "ВИП Секюрити", която да осигури денонощна невъоръжена охрана на сградата на СЗОК и РЗОК в София, както и 10-часова  дневна охрана за останалите обекти на здравната каса в страната. Договорът е за 36 месеца и е на стойност 2 500 000 лв. без ДДС.

Фирмата е декларирала, че за целта ще използва цели 6 подизпълнителя, като единият от тях - дружеството "Агенция за сигурност, охрана и проучване - ЩИТ" ЕООД, ще изпълнява 23% от всички дейности в обществената поръчка.

В края на 2019 г. пък фирмата "Боду" ООД печели договор с НЕК за денонощна въоръжена охрана на стените на язовирите "Розов кладенец", "Овчи кладенец", "Ковачево", "Скалица", както и на дюкер "Ковачево". Той е на стойност 4 678 524 лв. без ДДС и е за срок от 4 години. При тази обществена поръчка отново има деклариран подизпълнител за охранителните дейности - дружеството "Голдън секоюрити" ЕООД.  

Още

Герберският парламент – оживелият кошмар на българското право

05.03.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3869
ГЕРБ отхвърли идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

05.03.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1657
Алфа Рисърч: 400 000 се колебаят кого да подкрепят и ще решат вота

02.03.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

2715