Quantcast
ГЕРБ пробва да прокара бюджетни промени зад гърба на опозицията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ пробва да прокара бюджетни промени зад гърба на опозицията

Опитът на управляващите обаче се провали заради ДПС, които отказаха да им осигурят кворум
3 831
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цвета Караянчева крадешком се опита да вкара бюджетите в дневния ред на парламента.

От ГЕРБ се пробваха да се възползват от отсъствието на опозицията в лицето на БСП, за да прокарат без дискусии в парламента промени в бюджетите на националната здравна каса и на държавното обществено осигуряване. Този път обаче ДПС, което иначе помага на управляващите за кворума, се отметна и се оказа, че в пленарната зала няма достатъчно депутати, за да продължи заседанието. Затова замисълът на ГЕРБ се провали.

Депутатите приключиха с програмата си за днес още преди 11 часа. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи да се разгледат и промените в бюджетите на НЗОК и на ДОО, които по принцип бяха предвидени за петък. От БСП, които са основната опозиционна сила в парламента и най-вероятно щяха да разточат дебата по бюджетните промени, въобще не се бяха появили за днешното заседание. Социалистите бяха решили, че трябва да се присъединят към протестиращите пред Народното събрание граждани. Така управляващите получиха удобна възможност да гласуват набързо поправките без дискусии.

Предложението на Караянчева беше одобрено от мнозинството и шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова даже започна да чете доклада по законовите поправки. Тогава обаче се намесиха от ДПС. Хората на Ахмед Доган поискаха да се извърши проверка на кворума в пленарната зала, а такъв по това време беше очевидно, че нямаше. Проверката показа, че действително депутатското присъствие е под минимума, установен с регистрацията рано сутринта, когато в залата имаше 127 народни представители.

От ГЕРБ бяха принудени да признаят поражението си - пленарното заседание беше прекратено, а работата по бюджетите остана за петък.

Още

ГЕРБ ще спасява Гешев през Конституционния съд
Румен Радев насрочи изборите за 2 април

24.01.2023

Обновена

3229
На „Позитано“ 20 ще пазят Нинова като лидер поне до 2024 г.

26.01.2023

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1155