facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ: Подкрепяме Гешев за приватизацията, ама няма как да стане

Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е, твърди шефът на правната комисия в НС
14297
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност, смята председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова, цитирана от Dariknews.bg . Все пак от ГЕРБ предвиждали да се консултират със специалисти по конституционно право и да се види дали това би било възможно.

Само преди дни първо бившият главен прокурор Никола Филчев, а после и настоящият шеф на държавното обвинение Иван Гешев пуснаха в публичното пространство идеята да се направи промяно в конституцията, с която да се предвиди, че за престъпления, свързани с престъпления в приватизацията давност няма.
Пред Dariknews.bg Александрова твърди сега, че дори и да няма наказания, е достатъчно, че българските граждани ще разберат кои са тези, които са злоупотребили през този приватизационен период. 

„Подкрепяме инициативата на главния прокурор. От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката“, коментира депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството в тази посока, шефката на правната комисия в НС отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите. „Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област, ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална“, посочи Анна Александрова.

По повод промените, предложени от „Атака“ в Наказателния кодекс, с които се премахва на практика давностният срок за разследване на приватизационните сделки, тя отбеляза, че законодателството не трябва да се работи на парче.

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите се изпокараха с колко да си намалят заплатите

06.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1794 11
ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки

05.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15528 70
ГЕРБ удължи извънредното положение с подкрепата на ДПС

03.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7911 64

Коментари

Гретел

Ха-ха! Хумор, сатира и забава!

Ние не можем, ама вие да знаете, че ние много искахме.

И като ще променяте Конституцията, да не забравите да върнете чл 1, смешници.

Хулиган

Ами поне проверете разградският фараон дали си е платил неустойките от 56 милиона за приватизацията на търговския флот.

Давността още не им е изтекла.

Но геният на юриспруденцията в качеството си на министър на правосъдието нещо замаза този неудобен въпрос пред наколенките на Бойко Василев по Панорама...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/24/bairak-...

 

mi6osp.

Причината е проста- така може да се говори / лъже  за престъпления и престъпници при приватизацията, а в съда тези престъпления трябва да се доказват.

ГерБ винаги са били по говоренето и никога по доказването.

Zmeja

Реституцията не беше ли "възстановяване на справедливост" с 45 годишна давност? А реабилитирането на "жертвите" от Народния съд?

 

bay Dragan

Абе Гешев, що се правиш на " дръж ми шапката" !

Имаш къщи за гости, обществени поръчки, саниране, догановата енергетика, КТБ.... Само това да хванеш, барем 10 години ще си имаш работа. 

Седнал си да  вързваш шарени пилета на народа с приватизацията. И от тебе ще излезе каба човек , и твойте хора от ГЕРБ ще продължават с кражбите.

В момента псувам яко.

mi6osp.

бай Драгане, какви ги приказваш?

За да се разследва това, което предлагаш, трябва да се смени властта.

Гешев прави само това, което му нареди  /без-/мозъчния тръст на ГерБ и лично ББ.

Поставена  е трудна задача - да търси престъпления и престъпници в периода до началото на Борисов 1 и да пази престъпниците след август 2009..

 

 

inventus

Бай Драгане! Във Библията е писано: "блаженни са гладните и жадните за правда защото те ще се наситят" ! Народа е гладен и жаден за правда. Очаква някого като оня митичен герой Херакъл да очисти авгиевите обори. Този който ни се появи в днешните времена знае това и на това разчита. Независимо че е поръчково момче и дори сам го призна публично с думите че няма притеснения да "скочи срещу всеки който му бъде посочен" ! Е. Нека! Така да бъде! В крайна сметка и самият митичен герой Херакъл или Херкулес /по римски/ също е бил поръчково момче. Конкретно в случая с оборите на бившият цар Авгий е имало обявена обществена поръчка от властващият в него момент цар за почистването им. Човекът се явил на конкурса спечелил го и приложил иновационна техналагия за почистването им след което си взел наградата и заминал.И в днешни дни пак така ще стане вярвай ми !

de_Ruyter

Все едно гледаш или четеш караколювите ловки диагностицирани калинки от форума 

 

Елементарни, плоски, нискообразовани, нахални и блюдолизци... и най паче, некомпетентни за всичко. но с претенции за важност. 

 

?

sanivelev
снимка на sanivelev

Много добре ги хортува тоя път Бай Драган. 

Глупотевини са като на оная на снимката - Десислава Некоя си. Като я видях днес по БНТ-то, смених канала, защото получавам ортикарий от елементаризето й 

bay Dragan

  Днес си ашладисвах дръвчетата, сръбвах си вино и слушах ген. Атанасов по Хоризонт. Въпреки че сме антагонисти ,  работихме заедно,  и под негово ръководство приключиха  знакови разработки. Изцяло бях съгласен с него, че това е фърляне прах в очите в изгубилия вяра народ.

Говореше ясно ,че нищо няма да стане с ентусиазма на Гешев.

  Допълвам, че това с Гешев и Боко  е магнаурска болест ,отначало ура - мура и накрая фани ма за..... Видял ли е някой приключена с ефективна присъда разработка, ама не кокошкарска история. С Него не беше ли същото. Бая шефове наказа, че без да е Той пред телевизора показват  реализирани разработки 

А Гешев заблуждава с тези СРС-та, че са строго секретни, а те са строго секретни от особена важност и при тях действа съвсем друг режим. Липса на елементарни юридически познания.

  Хайде да отивам, че гости чакам-моята стана на 66.

 

 

inventus

Възможно е да сте прав бай Драгане след като имате впечатления "от вътре".Но тази болест не е само "магнаурска" ...общо българска е. Всички сме такива. все не ни достига енергоята силата и мотивацията да доведем нещата до край дори и да ги тикаме бавно в продължение на столетия в правилната за нас посока. кото не е така например с гърците.Весел празник и да се отчетеш на половинката!

Диагностик

Да започне разследване на приватизацията от времето на кан Аспарух насам.

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ако трябва да сме принципни...може да се окаже, че всичко след 1944 е незаконно и трябва да се събори...блокове, фабрики и т.н включително и АЕЦ Козлодуй която е построена от незаконна власт и без референдум...

 

...което не е лошо между другото...така всички българи ще се върнем по селата...и в градовете ще остане 5% от населението...

 

...и Симеон втори трябва да бъде върнат като монарх...ако трябва да сме честни и справедливи...защото всичко след 1944 е абсолютно незаконно...

d5555

Как ли се подхилва костов като чете всичко това.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Искали, обаче немали желание☺️☺️

Pojar

Да повторя, казвал съм го вече. Някъде 2004 или 2005.

Седя си си с вторият мъж на тъщата на терасата и пием яко. Той беше философ и агент на ДС. 

Звъни му телефона, но той е яко натикан и не може да отговори. Помолиме аз да вдигна и отсреща чувам познат глас: Какво става Стефчо?

Та така ми стана ясно кой е правил имиджа на Бойко. 

марк

 

 

 

                              ...и Симеон втори трябва да бъде върнат като монарх...ако трябва да сме честни и справедливи...защото всичко след 1944 е абсолютно незаконно...

 

                                                         Най добре викам аз да бъде върнат КРУМ , дето сечал ръце !!!!

марк

 

 

 

 

                                    защото всичко след 1944 е абсолютно незаконно...

 

                                      То и ЦСКА -то е създадено тогаз ? Не лай напосоки , контрапродуктивно е !

Magi

Такова изречение само гербаджии могат да спретнат "Подкрепяме Гешев за приватизацията, ама няма как да стане"  Да се смееш ли , да плачеш ли...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

 А реабилитирането на "жертвите" от Народния съд?

 Няма реабилитиране на жертвите на "нс". Има 2 решения на Върховния съд, които отменят решенията на "народния съд" по реда на надзора по чл. 2(1) на стария НПК от 1974 г.

Звън®
снимка на Звън®

Тази новина ме подсеща да споделя току-що появили се резултати от анкета на социолози. Проучването е на агенция "Анален барометър" и е проведено в периода 10-14 февруари. Анкетирани са 1500 човека на възраст от 20 до 70 години. Любопитни са резултатите на въпросите от три до пет. Те гласят: "Имате ли в гардероба си каскет?", "Ако нямате каскет, то възнамерявате ли скоро да си купите такъв?" и "Ако сте собственик на каскет, колко често го носите: а) почти всеки ден; б) все по-често; в) не мога да преценя". Данните показват, че 56 % от анкетираните заявяват, че имат поне един каскет в гардероба си. 82 % твърдят, че вече събират пари за да си закупят нов каскет. От социологическата агенция, поясняват, че неочаквано големият процент може би се дължи на новия облекчен кредит "Купи каскет, заприличай на човек!", предлаган от най-големите банки. Относно честота, с която се носи набиращата популярност шапка, данните са следните: 44 % се окаскетват всеки ден, 36 % твърдят, че все по-често го слагат на главата си и дори с него се опитват да пият бира и да се разхождат с любовинцата си. Останалите твърдят, че не могат да преценят честотата на окаскетването си. 

 

Друго проучване на същата агенция изследва модните каскетни  тенденции на българския пазар. Установено е, че отскоро се предлагат 9 нови марки. Впечатлява с дизайна си английският луксозен каскет "Дизарели". Освен шикарната си кройка, той разполага с вграден изкуствен интелект с автоматична четене на мисли и вербализация им на три езика - в момента се поддържат английски, турски и португалски.

paragraph39

/:/ Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват.

.........................................................................................................................

Тинитири-минтири и ала-бала! "Демократични", при това!

ПФУ

Първо:  "Давността" НЕ е Наказание/по чл. 37 НК/, нито е допънително Наказване на извършителя на престъпно деяние! Да НЕ се бърка Давността в Наказателното право с тази по Гражданското право!!!

Второ:  "Давността" НЕ е наказване на извършителите на престъпни деяния, а е "наказване" на Обществото и Държавата, и на Потърпевшите от нечии престъпни деяния!

Трето: Удължаване или премахване на Давността в Наказателното право със задна дата НЕ е увеличаване или замяна на Наказание към по-тежко за извършителя на престъпно деяние- Наказанията си остават същите, НЕПРОМЕНЕНИ, каквито са посочени във всеки отделен член в Наказателния кодекс!

Четвърто: при удължаване или премахване на Давността в Наказателното право НЯМА "влошаване със задна дата" на положението/?!/ на извършителите на престъпни деяния! Иначе трябва да се приемем, че извършителите на престъпни деяния са се надявали на Давността, когато са планирали и/или са извършвали престъпно деяние?! А, с удължаване или премахване на Давността, сметките им за Безнаказаност са излезли криви?!

Пето: Че какво по-добро от това сметките и плановете на извършители на престъпни деяния- за Безнаказаност!- да са излезли криви!?! Всъщност, удължаване или премахване на Давността е форма за засилване  на ПРЕВЕНЦИЯТА срещу извършване на престъпни деяния! А какво по-добро за Обществото от това?! Нали така, "демократични", високообразовани и "чисти" юристи?! А?!

КАЗАХ!

paragraph39

Zavinagi CSKAR

...ако трябва да сме принципни...може да се окаже, че всичко след 1944 е незаконно и трябва да се събори...

.........................................................................................................................

Ако трябва да сме принципни...може да се КАЖЕ, че всичко след смяна на всеки обществен строй/първобитнообщинен, робовладелчески, феодален, частнокапиталистически, държавнокапиталистически/ е незаконно и трябва да се събори!!!

Да, ама НЯМА и НЕ е имало в Историята на Човечеството "законни" Революции за смяна на Обществения строй! Те затова са Революциите/ и Контрареволюциите- като тази от 1989 г., например/- противозаконно и противоконституционно да сменят Обществения строй!

Впрочем, почти 100% преминаване от общонародна към почти 100% частна Собственост/Приватизация/ е НЯМАЛО от края на първобитнообщинния строй, та чак до лето Господне 1989-то- т.е., десетки хиляди години! На КЪСМЕТЛИИТЕ/5-8% от Обществото!/, спечелили от Приватизацията- ЧЕСТИТО! Останалите/92-95% от Обществото!/ " ДА ДУХАТ СУПАТА...!"

КАЗАХ!

Челичен
снимка на Челичен

Ами просто е :

записва се, че Приватизация  с тежки нарушения , неплатени неустойки  - няма давност и срок на разледване. Като Важни за националната сигурност  моменти от Криминалните преходи и практики.

 

 

Както за геноцида. Това  същото е.

Danibus

Филчев защо толкова години е бил гл.прокурор и съдия във ВС/не ВКС/, просто се чудя, след като дава такива съвети. И да променят конституцията/нея пък защо/ по отношение на давността, относно приватизационните сделки, то тази промяна няма да има обратна сила по отношение на наказателната отговорност. В накателното право това е абсурдно. Там съществуват основни, стари принципи които са толкова фундаментални, че са неотменими и ненарушими.

п.с. В гражданскоправен аспект нещата са почти същите, ама хайде да кажем, че там по-може, въпреки, че пак е абсурдно.

Интервал

Разбира се, че няма как да стане :) ГРЕБ също е важен участник в разграбването, наречено приватизация.
Евтината пиеска за ореол над кръглата и гладка(несъмнено криеща подобен пълнеж) глава на Главен прокурор Ванко, е обидно примитивна.

paragraph39

DANIBUS,

/:/И да променят конституцията/нея пък защо/ по отношение на давността, относно приватизационните сделки, то тази промяна няма да има обратна сила по отношение на наказателната отговорност. В накателното право това е абсурдно.

Там съществуват основни, стари принципи които са толкова фундаментални, че са неотменими и ненарушими

..........................................................................................................................

Първо, както вече казах по-горе, Давността НЕ е Наказание, НЕ е наказване!

Второ, принципно промени със задна дата НЕ могат да се правят, но само, ако с тях се ВЛОШАВА положението на Обвиняемия/Подсъдимия! Това е основният Принцип в Наказателното право! А ако положението му се ПОДОБРЯВА с промяната- тогава МОЖЕ! 

Трето, Давността, ако се премахне или увеличи, НЕ влошава с нищо положението на Обвиняемия/Подсъдимия, тъй като това/Давността!/ НЕ променя нито съставомерността на извършеното, нито размерът и видът на Наказанието, които са били по Закона към момента на извършване на престъпното деяние!

Четвърто, Давността НЕ е някаква НЕотменима законова "привилегия" за Обвиняемия/Подсъдимия- която той да я е имал предвид, като възможност да ИЗБЕГНЕ осъждане и наказване, когато е планирал или извършвал престъпното деяние! Това дори звучи абсурдно, а НЕ "принципно"!!!

Пето, премахването или намаляването на Давността, обаче, е в ПОЛЗА/"привилегия"!/ на ПОТЪРПЕВШИТЕ/включително Държавата!/ от престъпни деяния на Обвиняеми/Подсъдими! И това е ПО- и НАЙ- важното за Обществото!

КАЗАХ!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×