Quantcast
ГЕРБ отново плаши гражданите с конституционна криза | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ отново плаши гражданите с конституционна криза

Сега обаче поводът им е слаб – отказът на ЦИК да се броят контролните разписки от машинното гласуване
5 138
 БГНЕС
Христо Гаджев (вляво), Дани Каназирева и Радомир Чолаков обявиха пред медиите, че машинното гласуване е риск.

От ГЕРБ отново намериха повод да плашат гражданите с конституционна криза. Този път обаче поводът е пределно слаб – отказът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят контролните разписки от машинното гласуване във всички избирателни секции на предстоящия парламентарен вот на 11 юли.

За такова броене настояваха представителите на партията в комисията. Така и обаче не можаха убедително да обяснят защо това трябва да се прави. Машинното гласуване на практика се обезсмисля, ако членовете на секционните избирателни комисии бъдат принудени да броят на ръка всички разписки. Същественото е да се направи представителна извадка от определен процент от секциите.

Хората на Бойко Борисов обаче смятат пълното броене за критичен фактор за честността на вота. „Разбираме, че държавата в момента е изправена в ситуация на агония и всички органи се опитват мъчително, по някакъв начин, да замажат ситуацията. Ние искаме разписките да бъдат броени, защото искаме процесът да е честен .. не всички тези съмнения, за които говорим, да останат да висят, защото това наистина ще бъде конституционна криза вече”, обяви бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг в централата на партията.

Тези аргументи бяха развити в една по-обща критика към машинното гласуване. „За съжаление, България беше модернизирана от Трифонов и Иванов дотам, че бяхме наредени до държави като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия. Още преди 10 години почти цяла Европа се отказа от машинния вот”, обяви кандидат-депутатът Дани Каназирева.

Тя живописно определи промените в Изборния кодекс, с които машинното гласуване замени хартиените бюлетини, като „един юридически абсурд, вследствие на колективно безумие в 45-ото Народно събрание, приети за една нощ в противоречие с конституцията на Република България и накърняващи правото на гражданите да избират в нарушение на кодекса на добрите практики на Венецианската комисия”. Като довод, че правата на избирателите са нарушени, Каназирева посочи, че избирателните секции сега са разделени на два вида: такива с под 300 избиратели, които могат да гласуват с хартия, но не и с машини, и с над 300 избиратели, които разполагат с устройства, но не и с възможност да използват хартиени бюлетини.

И пак за "заверата" между „Демократична България” и ДПС

Бившите управляващи използваха случая, за да свържат отново „Демократична България” с ДПС, както водачът им Бойко Борисов обича да прави. „Реално две бяха промените в Изборния кодекс – отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборния резултат на вота на 11 юли. До това се свежда голямата реформа. Всъщност т.нар. нови партии или „Демократична България” в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите заявки за промени в изборите и сведоха реформата до отваряне на секции за ДПС в Турция и възможност за риск от касиране на изборите”, заяви Каназирева.

Към ЦИК със съчувствие

"Изпитвам чисто човешко съжаление към членовете на ЦИК, които в момента видимо се опитват да се измъкнат от капана, в който са вкарани. Измененията на Изборния кодекс, които бяха приети на Разпети Петък, ги поставиха тези хора на електрическия стол", драматично заговори Радомир Чолаков. По повод опасенията за възможни саботажи на изборния процес, изразени от говорителя на комисията Цветозар Томов, ексдепутатът посочи, че отговорносттта е на партиите, които приеха поправките в кодекса. "Най-честната позиция на ЦИК е да си признае, че не може да се справи", заключи Чолаков. Без въобще да обясни какво би следвало за подготовката и провеждането на изборите от едно подобно признание. 

Още

Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

26.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7475
ГЕРБ ще спасява Гешев през Конституционния съд
София ще прати 4-ма депутати повече в следващия парламент

02.02.2023

1713