Медия без
политическа реклама

ГЕРБ матросовски брани уволнените шефове на НАП и митниците

Радев искаше да уволня шефовете на двете приходни агенции, когато бях служебен министър, обяви Кирил Ананиев

14 Май 2021Обновена
Да коментират чистката от страна на ГЕРБ спешно излязоха Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Тома Биков и Александър Иванов.
БГНЕС
Да коментират чистката от страна на ГЕРБ спешно излязоха Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Тома Биков и Александър Иванов.

ГЕРБ спешно реагира на кадровата чистка на служебното правителство. Водещи фигури на партията дадоха извънреден брифинг, на който обявиха уволненията за политически, патетично попитаха кой стои зад новите назначения и пророкуваха финансови проблеми.

Ексминистърът на финансите Кирил Ананиев заяви, че е силно притеснен заради "политическите уволнения" на шефовете на НАП и митниците. "Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в двете системи и това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", прогнозира Ананиев. Той похвали освободения директор на данъчната агенция Галя Димитрова с думите, че "със своите действия и управленски опит показа, че и в условията на пандемията може системата да се справи по блестящ начин." И цитира данни, според които под нейното ръководство данъчните приходи са се увеличили два пъти, а данъчната администрация работела толкова ефективно, че не само събирала заложените в бюджета приходи, но даже ги преизпълнявала. На въпрос дали все пак Димитрова не е трябвало да понесе отговорност за изтичането на данни от НАП, Ананиев обясни, че един анализ на дейността й щял да покаже как НАП е "израстнала в отношенията си с гражданите".

Ананиев заформи и скандал с президента Румен Радев. Той разказа, че докато бил министър в предното служебно правителство, държавният глава е поискал да уволни директорите на същите две агенции. Ананиев обаче отказал. "Желанието на президента доведе до силно напрежение в работата им, което се отрази и на резултатите им. В никакъв случай не бива да допускаме това напрежение и сега, защото се намираме в кризисна година", допълни той. Когато журналисти му поискаха детайли и доказателства, Ананиев уклончиво отговори, че въпросният разговор с държавния глава е бил организиран така, че да няма свидетели. А на въпрос защо не си е подал оставката или не е оповестил това по-рано, той каза, че дебатът се водел до последните дни на служебния кабинет.

Другата задача, която Ананиев получил от президента при предишния служебен кабинет, била да завиши с 300 млн. лв. разходите за отбрана, без да са обезпечени с повече приходи. Ананиев отказал и тази заръка, защото имало опасност от създаване на финансова нестабилност.

Според бившия финансов министър уволнението на шефовете на двете приходни агенции ще доведе до спад на приходите, а оттам и до опасност от дългова спирала, много по-голям дефицит от планирания и риск да не покрием Маастрихтските критерии за членство в еврозоната. Изявлението му е странно на фона на факта, че правителството на Бойко Борисов и самият той са разчели държавния бюджет за тази година с поемане на нови заеми за 4.5 млрд. лв., с които държавният дълг ще достигне 27% от БВП при 18% през 2019 г.

Ананиев коментира и посочените от служебния финансов министър Асен Василев мотиви за смяна на шефа на Агенция "Митници". Щетите към европейския бюджет, установени от ОЛАФ, били валидни за всички митнически администрации в ЕС. Става дума за подценяване на митническите стойности на стоките, внасяни от Китай, в периода 2012-2019 г. "България първа промени законодателството си, така че повече да не се допуска подобно подтарифиране", каза Ананиев. А посочените 55 млн. евро, които България най-вероятно трябва да върне на Брюксел, били едва 1.2% от общата сума, която трябва да възстановят всички страни членки.

Бившият депутат Тома Биков се зачуди с какво кадровите смени помагат за решаването на основната задача на служебния кабинет - организацията и провеждането на изборите. По думите му така ще се помогне на "онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата". И допълни: "Очевидно има нов коалиционен партньор там. На предните избори той взе 3 и нещо процента, на следващите може и да вземе повече." Така намекна, че става въпрос за хазартния бизнесмен Васил Божков, който стана лидер на собствена партия - "Българско лято". Биков специално подчерта, че трябва да се провери дали новоназначените са били в Дубай - настоящото местопребиваване на Божков. Според постовете му в социалните мрежи новият шеф на НАП Спецов през последните години е живял със семеството си в Дубай. Биков попита още кой е посъветвал президента за това назначение, както и дали Спецов е проверен от ДАНС преди да бъде назначен.

На въпрос към Ананиев дали познава Спецов, който е работил в централното управление на НАП от 2009 до 2015 г., когато управляваше ГЕРБ, ексфинансовият министър отговори, че го познава бегло. Но отказа да каже впечатленията си, защото въпросът бил принципен.

Дончев заяви, че ГЕРБ няма да понесе щети от смените, тъй като не става въпрос за партийни членове. "Дали става въпрос за овладяване на държавата - вероятно, да", предположи той. И настоя да се даде отговор от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях - дали служебният премиер или президентът.

 

Министерският съвет освободи Галя Димитрова като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Това съобщи правителствената пресслужба в петък.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата