Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се отказаха да отделят следствието от прокуратурата

"Възраждане" остана сама да защитава законопроекта си

30 Юни 2023
Илияна Димитрова

Народното събрание подкрепи ветото на президента срещу промените в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. Законопроектът беше върнат за ново обсъждане с 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“.

Срещу промените в ЗСВ гласуваха ДБ-ПП и БСП, както и ГЕРБ-СДС и ДПС, които на 2 юни подкрепиха следствието да се обособи като нова структура. В защита на текстовете пък гласуваха от "Възраждане", които са вносители на законопроекта. 

Повече от изразените мнения по време на дебата се препокриваха с мотивите на държавния глава за наложеното вето. В тях се казва, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, твърди Радев.  Президентът напомня на депутатите, които сега ще трябва наново да обсъдят закона, че Конституцията изисква законите да се приемат на две четения. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, посочва президентът.

Същата теза по време на дебатите застъпи и председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев. „Предложенията, които бяга направени между двете четения, излизат извън обхвата на обсъждания законопроект“, коментира той от парламентарната трибуна. 

„Ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, който изисква открито обсъждане и преценка на всичко. Пороците на законодателния процес, който ние виждахме в поредица Народни събрание, трябва да бъдат отстранени. Явно въпросът за разследващите органи има нужда от решение, но това трябва да се случи след комплексен дебат. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията. Нека за този важен въпрос да подходим систематично правилно“, допълни Надежда Йорданова от ПП-ДБ. 

От ГЕРБ-СДС също изразиха подкрепа за президентското вето. „Нека да използваме връщането на този законопроект, за да проведем сериозен дебат за разследващите органи и да ги направим независими и подчинени единствено на закона“, призова народният представил Бранимир Балачев. Според него има редица допълнителни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък посочи, че поправките, предложени от „Възраждане“ между двете четения на предходната законодателна процедура, са „писани на коляно“ и „диктувани от ГЕРБ“, без да са били обсъждани на първо четене.

Защита на текстовете имаше от „Възраждане“. „Мотивите на ветото са писани от хора, които само са минавали покрай сградата на следствието бул. „Г. М. Димитров“, возейки се в служебната кола на президентството“, смята народният представител Петър Петров. 

В рамките на днешното заседание парламентът реши да е четири седмици срокът, в който могат да се правят предложение относно оспорените разпоредби, които се връщат за ново обсъждане в Комисията по правни въпроси. 

Още по темата