Quantcast

Медия без
политическа реклама

Галъп: Масово хората свикват с мисълта за предсрочни избори

Рекордно недоверие към Борисов; партията на Слави Трифонов е трета сила; 50% не знаят кой е в Отровното трио - сочи проучването

17 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери. Всички основни формации и политически дейци, с изключение може би на ДПС, губят от създалата се ситуация, за сметка на по-малките си конкуренти – в тази ситуация „малките стават големи“. Изгледи да бъдат в следващо Народно събрание имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Това са някои от изводите от националното изследване, проведено от 30 юли до 7 август сред 811 пълнолетни българи, част от редовния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Изследването е преди анонса на Бойко Борисов за конституционен дебат.

62% казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% казват, че не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58,9% искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.

Данните показват и обичайната от десетилетия структура на мненията по всички въпроси за властта у нас в края на всеки един мандат, но в същото време сочат и сериозно обществено раздразнение. Свидетелство за последното е, че вече 50% смятат, че предсрочните избори са необходими за страната, докато 34,1% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Преди седмици идеята за предсрочни избори по-скоро не събираше ентусиазъм, отбелязват от социологическата агенция и допълват, че "очевидно, масовото съзнание плавно „свиква с мисълта“ за предсрочни избори".

Въпреки всичко обаче, все още не съществува усещането за налична алтернатива: 38,1% казват, че в момента има партия или коалиция, която да може по-добре да управлява страната, но почти толкова – 35,7% – казват, че няма такава. Останалите се колебаят.

И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред хората с избирателни права. В открит въпрос ГЕРБ има 14,5% или около 800 000 потенциални гласове (от общо около 5.5 млн. трайно пребиваващи с избирателни права у нас). БСП е с 13,9%, което значи малко под 800 000 гласа. В последните парламентарни избори ГЕРБ събра около 1 150 000 гласа, а БСП – около 950 000. ГЕРБ е с преднина и сред твърдо решилите да гласуват.

Партията на Слави Трифонов действително е основен бенефициент от случващото се в страната – с растяща подкрепа, достигаща сега до 7,9% от избирателите у нас. През юни тя е била 5.3%. "Има такъв народ" в проучването е пред ДПС, която остава в традиционния диапазон от близо 7%, което е малко под 400 000 гласа.

С 5,7% "Демократична България" отбелязва почти тройно повече одобрение от обичайните си нива. Най-отчетливо в този микс расте „Да, България“.

Новата формация на Мая Манолова "Изправи се.БГ" се е развила и вече е с 2,4% или условно около 130 000. С 2,3% са и Обединени патриоти (с най-видимо присъствие на ВМРО). Това е около потенциалната бариера за влизане в Народното събрание. На последните парламентарни избори тя беше над 130 000 гласа.

Така формулата за влизане в следващо НС – към този момент – е 5+2. „Воля“ също е близо - с 1,6%.

Данните, разбира се, не могат да играят ролята на прогноза, а са само моментна картина. Това уточнение е особено важно на фона на изключително динамичната ситуация, твърдят от "Галъп Интернешънъл".

Сред останалите формации правят впечатление АБВ – с 0,6%, „Глас народен“ – с 0,4% и т.н. „Атака“, „Възраждане“, проектът на Цветан Цветанов и проектът на Васил Божков засега са с по 0,2%.

Около 4% просто заявяват, че биха подкрепили независим кандидат (разбира се, това е по-скоро декларативна позиция). Още процент казват, че не биха подкрепили нито една от познатите партии и т.н.

Впечатляващ е делът на хора, които твърдят, че ще отидат да гласуват, но ще отбележат „не подкрепям никого“ - около 6,6%, което е  още едно свидетелство за делегитимация на политическата прослойка. Разбира се, по-вероятно е в реална изборна ситуация огромната част от тези хора по-скоро да не гласуват. 27,4% директно заявяват, че не биха гласували.

Между 40 и 50% от анкетираните не могат да разпознаят представителите на т.нар. Отровното трио. Представителят на другото крило на протеста - Христо Иванов, значително подобри доверието си и ако преди положителните оценки за него не бяха повече от 6%, сега са вече около 9%. Числата обаче като цяло не показват протестът да е произвел нови политически „звезди“ до този момент.

Личното доверие към Борисов е вече 20% - най-ниското ниво в последните няколко години. Недоверието е 68%. Само преди два месеца доверието се движеше около 25%, а недоверието – около 60%.

Така Борисов вече е на нивата на доверие, например на Илияна Йотова или на Томислав Дончев. Непосредствено до Борисов е Корнелия Нинова със 17% доверие.

На практика цялото правителство отбелязва спад в доверието – след като се движеше близо около 30%, сега е около 19%. Недоверието пък е преминало над 70% - за пръв път от години. Сходна е тенденцията и при парламента – доверието там сега е около 15%, при обичайни за последните месеци около 20%. Недоверието е 77%.

Личното доверие в Румен Радев остава високо – 47%, при недоверие 35%. Доверието в президентската институция като цяло пък като че ли изглежда малко по-застрашено от сегашната ситуация - то се движеше около 55%, а недоверието – близо над 30%. Сега обаче „ножицата“ тук като че ли се затваря и доверието вече е 47% а недоверието е 39%. Въпреки това институцията остава с положителен баланс. Явно в сблъсъка Борисов - Радев потенциално застрашена е популярността и на двете страни, като, разбира се, в осезаемо по-неизгодна позиция е премиерът Борисов.

Още по темата