Медия без
политическа реклама

Фирми на Домусчиеви напират за рекорден бюджет на София за чистота

Срещу тях играе дружество, което не бе допуснато до нито район на столицата в предишния конкурс за разпределение на парите за сметосъбиране

05 Яну. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Една фирма и два консорциума от юридически лица протягат ръце към рекордния бюджет от 144 милиона лева без ДДС, който Столична община обяви, че е готова да даде през следващите пет години за събирането и извозването на боклука в 4 района на София. Те са обединени в 2 зони, като т.нар. Зона 8 включва "Младост" и по-голямата част от "Триадица" (без частта, заключена между бул.„Витоша“, ул. „Позитано“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Патриарх Евтимий“). В Зона 9  пък са организирани "Витоша" и "Овча купел". Срокът за подаване на оферти в конкурса, започнат от общината през декември, изтече.

Стойността на обособената позиция за Зона 8 е до 73,921 млн. лева без ДДС. Единият от претендентите за този бюджет е компанията ЗМБГ АД, която и в момента чисти споменатите два района. Фирмата се счита за свързана с известните братя-бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви. Преди време същото дружество се наричаше „Заубермахер България ЕАД, което също години наред поддържаше чистотата в „Младост“ и в споменатата част на „Триадица“.

Конкурент на Домусчиеви за почистването на Зона 8 е консорциумът „Еко София груп“ ДЗЗД. Основен играч в него е компанията АЕС-Х ООД, която също има дълъг опит в почистването на София. Въпросната фирма бе активен участник и в конкурса за разпределение на парите за сметосъбирането в края на 2019 г., с който Столична община избра почистващи фирми за останалите 7 зони на София. Тогава обаче АЕС-Х ООД не успя да вземе  нито един район. Другите участници в сегашното обединение около тази фирма са РТК ООД, "ЕКО РЕСУРС-Р" ООД, БКО ЕООД, "Еко Тийм София" ЕООД и "Еко Клийн Сървиз" ЕООД. 

Консорциумът „Еко София груп“ ДЗЗД е подал оферта и по обособената позиция за Зона 9. За чистенето на районите "Витоша" и "Овча купел" Столична община е готова да плати до 69,384 млн. лв. без ДДС. За да спечели тази поръчка обаче, „Еко София груп“ ДЗЗД отново ще се състезава с обединението, което и в момента върши тази дейност. Става дума за консорциума „София Юг“ ДЗЗД, който също се счита за свързан с братята Домусчиеви.

След обявяването на конкурса за двете зони гражданската организация „Спаси София“ изчисли, че цената от почти 144 млн. е почти двойно завишена в сравнение с предишната обществена поръчка за сметосъбирането в същите части на града, проведена през 2017 г. "Спаси София" припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с почти 61 млн. лева в сравнение с конкурса преди 5 години. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите 4 района, е предпоставка за кражби и злоупотреби. "Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова. Тези поръчки най-често се дават на фирми, свързвани с Вълка и Домусчиеви. Липсва всякакъв контрол от страна на общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни. Контролът няма да се засили с инсталирането на Ивайло Иванов от МВР в Столичен инспекторат. Точно обратното - поражда съмнение, че чадърът ще е още по-разпънат и това е мотивът Фандъкова да сложи именно него като директор", коментира "Спаси София" във "Фейсбук". Както "Сега" нееднократно писа, по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова през окомври м.г. за директор на Столичния инспекторат бе назначен бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов. През 2021 г. същият бе уволнен от първото служебно правителство на Стефан Янев заради полицейското насилие над участници в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата